Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/oesterzwam_gerechten_oesterzwam

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 13 juli 2020

Genieten met oesterzwammen

Grondig genieten met oesterzwammen

Oesterzwammen worden vooral gekweekt op een strosubstraat. Maar intussen is ook een bioteelt ontstaan die gebruikmaakt van houtsnippers. Back to nature dus, want ook in de natuur groeien oesterzwammen op (dood) hout. Ze groeien in clusters, hebben dikke stelen en een ronde of ovale, bladvormige hoed. De oesterzwam smaakt mild en heeft een ietwat taaie textuur.
Oesterzwammen zijn het ganse jaar door verkrijgbaar.
Verse paddenstoelen moeten onbeschadigd, dik en sponsachtig zijn zonder hun stevigheid te verliezen. Ze moeten ook vers ruiken.
Je bewaart ze best in de koelkast, in hun originele verpakking. Oesterzwammen houden niet van water: om ze schoon te maken, volstaat afborstelen. Let er op dat alle vuil weggehaald wordt uit de holtes en randen.
Net zoals champignons hebben oesterzwammen een lage caloriewaarde. Ze zijn vetarm, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten oesterzwammen een flinke portie selenium, een krachtig antioxidant en werken op die manier preventief aan je gezondheid.
Bovendien zijn oesterzwammen een fantasierijke inspiratiebron voor keukenprinsen en –prinsessen. In een slaatje, gestoofd, op een toast, geblust met wat porto, snippertjes in een feestelijke soep,… zoveel mogelijkheden om verrassend uit de hoek te komen.
De fantasie aan de macht….

Gewokte oesterzwammen met prei en krab

Ingrediënten voor 4 personen: 1 bakje oesterzwammen, 2 stengels prei, 2 tomaten, 1 sjalotje, 1 klein blikje krab, 250 g volle rijst, 1 eetlepel olijfolie, enkele steeltjes bieslook, vers gemalen zwarte peper, zout.

Borstel de oesterzwammen schoon en snijd ze in reepjes. Maak de prei schoon (behoud een deel van het groen) en snijd ze in dunne plakjes. Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd het sjalotje fijn. Laat de krab uitlekken.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit de olie in een wokpan. Voeg de oesterzwammen, de prei, het sjalotje en het knoflook toe en roerbak alles gedurende 4 minuten.
Voeg nu de tomaten en de verkruimelde krab toe en roerbak nog 2 minuten. Neem de pan van het vuur en breng het gerecht op smaak met vers gemalen peper en een weinig zout. Versier met de steeltjes bieslook.
Geef de rijst er apart bij.

Lasagne van aardappelen en oesterzwammen

Ingrediënten voor 4 personen: 800 g vastkokende aardappelen, 500 g oesterzwammen, 1 bosje peterselie, 2 teentjes knoflook, 3 sneetjes lightkaas, 1 dl magere runderbouillon, peper en zout.

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes en blancheer ze 5 minuten in kokend water. Laat uitlekken.
Borstel de oesterzwammen schoon en snijd ze in reepjes.
Stamp in een vijzel de peterselie fijn met het gepelde knoflook, peper en zout.
Leg in een rechthoekige en ingevette ovenschaal een laagje aardappelplakjes en kruid ze met een weinig zout. Schik hierop een laagje oesterzwammen, een plakje kaas en een laagje van het peterseliemengsel.
Herbegin met de vier laagjes tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met een laagje aardappelplakjes.
Overgiet de lasagne met de runderbouillon.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 45 minuten bakken in een oven van 180°C.

#2319

Bron: Flandria