Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/nu_planten_in_de_tuin_zomerbloeiende_bloembollen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 19 januari 2022

Plant ze nu: zomerbloeiende bloembollen

Zomerbloeiende bloembollen staan erg mooi op terras in potten. Maar ook in bloemenborders zijn deze zomerse bloembollen goed te gebruiken en geven een prachtig resultaat. Vanaf het voorjaar zijn die bloembollen ook steeds te verkrijgen.
Hieronder enkele veel voorkomende vragen over zomerbloeiende bloembollen:

Kan ik die bloembollen ook in potten zetten?
Vul de pot één kwart tot een derde met grond, zet de planten op goede diepte (zie instructies op de bollenverpakking). Vul de open gelaten gaten op met grond tot 2 cm onder de rand van de pot. Deze extra ruimte is nodig om in de zomer water te kunnen geven.


Welke soorten zomerbloeiende bloembollen doen het goed in potten?
Er zijn veel zomerbloeiende bloembolleng geschikt voor het planten in bloembakken of potten. Echte toppers zijn bijvoorbeeld: Begonia, kleine Dahlia's, Eucomis (Ananasplant), Zantedeschia en Oxalis. Voor alle formaten potten is wel een geschikte kandidaat te bedenken.

Overwinteren van zomerse bloembollen
Zomerbloeiende bollen komen van origine uit subtropische regionen zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze houden van warme temperaturen en vochtige omstandigheden, en zijn niet winter hard. In het algemeen vallen zomerbloeiende bollen in de categorie zachte bollen, welke niet overblijven in omgevingen waar de vorst in de winter toeslaat.
Bewarings-, temperatuurs- en vochtigheidscondities variëren per bolgewas. Voor sommige bloemenbollen zijn de bewaar condities bekend, terwijl dit voor andere weer niet zo is. Wanneer het klimaat zacht genoeg is voor speciale bollen, is het wijs om de bollen in de tuin te laten en ze goed te bedekken voor de winter begint. In veel gevallen zal de plant het volgende seizoen beter bloeien, voorbeelden hiervan zijn: Agapanthus, Amaryllis belladonna, Crinum, Canna en lelie. Daar tegenover is het met containers zo dat het beter is de bollen in de pot te bewaren en deze in bewaring te zetten, bijv in een vorstvrije schuur of garage.

Wanneer bloembollen planten van zomerse bloeiers?
Zomerbloeiende bloembollen kunnen worden geplant wanneer de grond temperatuur gemiddeld 13°C is. (Wanneer je de bollen voor deze temperatuur plant zullen de bollen niet actief gaan groeien, wat kan leiden tot rotten van de bol.) Zomerbloeiende bollen groeien waar andere planten in de zomer ook groeien.
Als het buiten nog te koud is om de bloembollen te planten, dan moeten de bollen droog en koel bewaard worden. Bij voorkeur in een droge vorstvrije garage of bijkeuken.

Er komen vliegjes uit de verpakking. Is dit schadelijk voor de bol?
Vliegjes die uit een verpakking van de bol komen doen de bol op zich geen kwaad. De vliegjes komen uit eitjes die in de buitenste schubben van de bollen gelegd zijn. Het beste is om de bollen uit de verpakking te halen en droog te bewaren tot zij geplant kunnen worden.

De bollen in mijn zakje hebben al een groen spruitje, is dat verkeerd?
Zomerbollen hebben maar weinig warmte en vocht nodig om een spruitje tot ontwikkeling te brengen. In de meeste winkels is het eigenlijk te warm voor de bollen en door de plastic verpakking blijft de bol vochtig.
Op zich is de ontwikkeling van een groen spruitje niet erg. Het wijst er op dat de bol levenskracht in zich heeft. Als u een bol met een groen spuitje gekocht heeft is het wel belangrijk de bollen uit de verpakking te halen en koel te bewaren tot zij geplant worden.U zal ook niet te lang moeten wachten voor u ze plant.

Bewatering na planten van bloembollen:
Bollen in de tuin hebben maar weinig water nodig. Er is wel wat vocht nodig om de wortels een prikkel te geven om zich te ontwikkelen. Als uw tuin werkelijk heel droog is en er geen vooruitzicht is op een bui in de komende week is het raadzaam wat water te geven nadat de bloembollen werden aangeplant.

Kunnen bollen in iedere grondsoort geplant worden?
Bollen kunnen eigenlijk in iedere grondsoort geplant worden. In erg zanderige tuinen zal tijdens warme droge zomers meer water gegeven moeten worden dan in tuinen met kleigrond.

Is een schaal onder een pot met zomerbollen goed of slecht voor de bollen?
Door een schaal onder de pot met zomerbollen te zetten vergroot u de watervoorraad van de pot. Tevens hebt u een betere controle of er nog voldoende water is voor de bollen. Het is natuurlijk wel zo dat de pot een perforatie in de bodem moet hebben. Een dichte pot zal geen water op kunnen nemen uit een schaal.

#3797

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl