Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/nieuw_zeelandse_spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie is een dankbare groente om te telen in de moestuin.

Nieuw-Zeelandse spinazie - Tetragonia

Latijnse naam: Tetragonia expansa
Familie: familie van de postelein of Portulacaceae

Tetragonia is een dankbare groente om te telen in de moestuin.
De speciale bladstructuur (viltig of harig) is erg decoratief en erg lekker!
Deze bijzondere bladgroente is geen familie van de spinazie, al doet de naam toch anders denken?
Een makkelijk te telen gewas dat vast en zeker een plaatsje verdient in de tuin!

Zaaien
Vanaf half mei, na de IJsheiligen kan je de Nieuw-Zeelandse spinazie rechtstreeks zaaien in de volle grond.
Belangrijk om te weten is dat deze groente erg vorstgevoelig is, en dan ook schade kan ondervinden bij vrieskou.
Hou dus de groene vingers zo lang mogelijk in bedwang zodat het genieten van deze groente ongestoord kan verlopen?
Je kunt deze groente ook voorzaaien in potjes om zo dan een voor een uit te planten.

Opkweek
Na het uitplanten is het belangrijk dat de Nieuw-Zeelandse spinazie voldoende water krijgt, zodat de wortels zich een weg kunnen gaan zoeken.
Hou deze groente zo warm mogelijk, want een warme omgeving of leefmilieu komt deze plant vast en zeker ten goede.

Teeltwijze
Tetragonia of Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige groente die telkens opnieuw dient te worden gezaaid.
1 plant zal erg breed gaan uitgroeien en scheuten maken.
Plant dus niet te dicht bij elkaar om verstikking te voorkomen.
Als plantafstand kunt u 120 x 120 gebruiken, opnieuw omdat deze groente erg breed gaat uitgroeien.
In het begin van deze teelt zult u merken dat de plantjes traag gaan groeien.
Vaak worden ze dan vroegtijdig verwijderd, maar hou er rekening mee dat dit gaat om een toch wel warmteminnende plant!

Gebruik en verwerking
Meer en meer is deze groente terug te vinden in moestuinen.
Hebt u een zonnige plaats met een goed doorlaatbare bodem?
Geen enkel probleem voor de Tetragonia!
Ook vanwege de culinaire waarde siert de Nieuw-Zeelandse spinazie.
Je kunt ze verwerken zoals spinazie, waarbij deze ietwat zoeter smaakt.
Hou er gewoon rekening mee dat wanneer je ze verwerkt, er net zoals de 'gewone' spinazie maar heel weinig overblijft om te consumeren.

Andere benamingen

  • Engels: New-Zealand spinach
  • Italie: Tetragona

Illustratie uit Vilmorin-Andrieux 1904 Paris.
Uit de collectie van Rita De Clercq


#1276

Auteur: Angelo Dorny