Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/niet_alle_mussen_zijn_huismussen?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 29 maart 2023

Niet alle mussen zijn huismussen

Naast onze steeds zeldzamer wordende huismus (Passer domesticus) heeft ook de ringmus (Passer montanus) het steeds moeilijker in de strijd om het voortbestaan. Onderzoek toont aan dat het aantal ringmussen sinds de jaren 90 gehalveerd zou zijn, althans in Nederland.

soorten mussen

Dit zeldzamer wordende zangvogeltje wordt wel eens met de huismus verward maar ziet er toch enigszins anders uit. Er is bovendien bijna geen uiterlijk verschil tussen beide geslachten terwijl dit bij de huismus wel zo is.

De ringmus is een fractie kleiner dan onze forsere huismus en is het best te herkennen aan de opvallende donkere bijna zwarte schoonheidsvlek op de lichtgrijze tot witte wang. Deze mus heeft een kastanjebruine kap en een lichtgrijze tot witte band rond de nek. De zwarte snavel heeft een gele basis en vertoont meer geel tijdens de wintermaanden. Het is een standvogel die we het hele jaar kunnen waarnemen, tussen september en maart worden hun aantallen aangevuld met noordelijke trekvogels.


heggenmusZe verkiezen agrarische landschappen met boomgroepen en kleinschalige cultuurlandschappen met boomgaarden boven het stadsleven maar ook in de stadrand en in dorpskommen vind je ze soms terug. Jammer genoeg verdwijnen deze landschappen met al hun kleine elementen waardoor de ringmus de laatste jaren sterk in aantal afneemt. Ze bouwen hun nest in boomholtes en kieren en maken wel eens gebruik van een nestkast.

Op de voedertafel kan je deze mooie verschijning aantrekken met gemengde onkruidzaden, zonnebloempitten, etensresten en broodkruim. Ze foerageren zowel op de grond als op de voedertafel en op voedersilo’s.
Wist je dat, deze vogel ooit zijn eigen Belgische postzegel had ter waarde van 2 Belgische frank.

Je hebt ongetwijfeld ook al van de heggenmus (Prunella modularis) gehoord. Deze onopvallende vogel houdt zich vaak schuil tussen het struikgewas en de braamstruiken en is in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden absoluut geen familie van de huis- en ringmus! Een leuk weetje…overspel is één van de favoriete bezigheden van deze zangvogel. Mannetjes hebben meerdere vrouwtjes en vrouwtjes ontvangen met veel plezier verschillende mannetjes.

De heggenmus is tevens één van de waardvogels van de koekoek. Maar we onthouden dus dat de ringmus naast de huismus… ook best wel wat aandacht verdient!

ringmus (Passer montanus)

Terug naar boven icoon