Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/neem_deel_aan_de_grote_vlindertelling_2021

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 1 juli 2022

Neem deel aan de Grote Vindertelling 2021

Wil je graag wat meer te weten komen over de vlinders in jouw tuin? Ben je benieuwd of jouw tuin een vlinderparadijs is of hoe je er één kan van maken? Neem dan in de maand juli deel aan de Grote Vlindertelling van Natuurpunt. De gegevens die tijdens zo'n telling worden verzameld zijn van zeer groot belang om het aantal vlinders en de soorten goed in kaart te kunnen brengen.

Koninginnenpage op vlinderstruik

Hoe werkt de vlindertelling?

  • Op de site van Natuurpunt kan je een gratis zoekkaart downloaden. Daarop staan de meest courante vlinders afgebeeld die je te zien kan krijgen. De gratis natuurherkennings-app ‘ObsIdentify’ is ook een superhandige tool die je daarbij kan helpen. 
  • Is het een zonnig moment en is het minstens 17° C? Kies dan een plekje in de tuin of kijk door een raam waar je een goed zicht hebt op de tuin. Noteer gedurende exact 5 minuten alle vlinders die je binnen een straal van 10 meter ziet fladderen. Noteer goed het aantal en de soorten maar tel ze niet dubbel. Zie je geen enkele vlinder, dan kan je dit ook best melden.
  • Je mag gerust meerdere tellingen doorgeven verspreid over de maand juli. Hoe meer gegevens er verzameld worden, hoe beter voor de wetenschap.
  • Tellen kan van 3 tem 25 juli. Waarom drie weken? Simpelweg om uit te sluiten dat slecht weer roet in het eten gooit maar ook om de kans te vergroten dat er een vlinderpiek is. Want vlinders vliegen in generaties en het is moeilijk op voorhand te voorspellen wanneer het ideale moment er zal zijn.

Resultaten van de vorige vlindertelling

In 2020 werden maar liefst 23.090 tellingen uit 7.608 tuinen doorgegeven. Het klein koolwitje werd het meest gezien met 12.986 tellingen, gevolgd door de atalanta op plaats 2 met 12.654 tellingen en de kleurrijke dagpauwoog stond op plaats 3 met 8.393 waarnemingen.

Klein koolwitje, atalanta, dagpauwoog

Wat het dit jaar wordt is afwachten. Waarnemingen zijn weersafhankelijk maar ook de aanwezigheid van vlinders die uit andere landen komen kan een invloed hebben. Trekvlinders, zoals de distelvlinder en atalanta, kunnen sterk in aantal variëren afhankelijk van de omstandigheden in Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Wat kan je zelf doen om vlinders aan te trekken?

Wilde dieren worden door verstedelijking meer en meer afhankelijk van de mens om te overleven. Hoe wij onze tuin inrichten kan voor heel wat soorten het verschil maken. Onze tuinen zijn kleine natuurgebieden die vlinders en andere insecten maar ook vogels en kleine zoogdieren gebruiken als leefgebied. Het zijn haltplaatsen voor dieren die van het ene gebied naar het andere trekken. Plaatsen waar ze nectar kunnen vinden om weer op krachten te komen.

Natuurlijk tuinierenVoor insecten en dus ook vlinders hoeft een tuin er niet steeds kraaknet bij te liggen. Strakke grasvelden en grote verharde oppervlakten vinden ze maar niks. Tuinen met structuur en een plaats waar ze kunnen schuilen, windluwe, beschutte hoekjes, holle boomstronken en inheemse hagen zoals meidoorn, genieten hun voorkeur.

Ook wat beplanting betreft zijn ze vrij kieskeurig. Elke vlindersoort verkiest specifieke waardplanten om hun eitjes op af te zetten. Vooral kruidachtige planten en inheemse flora lokken veel insecten. Zo zal dille en venkel de koninginnenpage aantrekken, koolzaad en verschillende soorten kolen het koolwitje, diverse klaversoorten het icarusblauwtje en brandnetel de atalanta, dagpauwoog en kleine vos. Plant bloemen en planten rijk aan nectar en biedt rottend fruit aan op een voedertafel. Laat een kale muur begroeien met klimplanten zoals kamperfoelie om nachtvlinders aan te trekken en laat de tuinverlichting niet een ganse nacht branden want dan raken ze gedesoriënteerd of voorzie verlichting met een bewegingssensor.

Een natuurlijke tuin vraagt ook veel minder ondehoud waardoor je meer vrije tijd hebt voor jezelf en je gezin en dus ook meer tijd kan vrijmaken om vlinders te tellen tijdens de Grote Vlindertelling!

#5906Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon