Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/nectaroscordum_bulgaarse_ui_bloembol

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 18 januari 2021

Nectaroscordum of Bulgaarse ui als bloembol van het jaar 2008

Bulgaarse Ui - Bloembol van het Jaar 2008

Dit jaar heeft de jury van tuin- en groenspecialisten een heel bijzondere Bloembol van het Jaar gekozen. Geen tulp of narcis dit keer, maar de Bulgaarse Ui (Nectaroscordum).
Het is een exclusieve, opvallende voorjaarsbloeier die elke border een eigen, opvallende uitstraling geeft.

Een beauty:
Een bloembol die in de border met vrijwel elke plant combineert is de Bulgaarse ui. De bloemen bestaan uit tientallen klokjes die als een zweefmolen rond de 90 cm hoge steel staan. De kleur is onbeschrijflijk mooi. De buitenkant en de binnenkant van de klokjes hebben een crèmekleurige tint met paarse en groene streepjes. Deze kleuren combineren makkelijk met andere bloemtinten.

In de border:
 Een plekje zoeken voor deze bloembol is niet moeilijk. De slanke bloemstelen nemen weinig ruimte in en kunnen prima op een lichte, zonnige plek tussen vaste planten zoals ooievaarsbek(Geranium), korenbloemen (Centaurea) en salie (Salvia) staan. De bollen bloeien in mei en juni en kunnen zelfs nog met late tulpen zoals ‘Blue Parrot’ en ‘Queen of Night’ worden gecombineerd. Bijen en hommels zijn dol op de bloemen en komen op de nectar af. Zijn de bloemen uitgebloeid dan is het feestje nog niet voorbij. De uitgebloeide bloemen richten zich op wat een grappig effect geeft.

Zon of schaduw:
Nectaroscordum kan zowel in de volle zon en op een plek met wat schaduw staan. Ze kunnen, zolang de grond niet bevroren is, vanaf oktober worden geplant. De plantdiepte van de bollen is tussen de tien en vijftien centimeter. Een groot voordeel is dat de bloembol vrijwel elke grondsoort, die niet al te lang nat blijft, voor lief neemt. Na de bloei kan de bol gewoon in de grond blijven zitten en meestal bloeit hij het voorjaar erop opnieuw.

Onuitsprekelijk mooi:
De naam van de Bloembol van het Jaar 2008 is niet gemakkelijk om uit te spreken, maar heeft wel een verklaring. Bijen zijn dol op nectar en halen dit goedje uit bloemen. Scordion betekent dat een plant wat naar uien geurt. Dat verklaart ook dat Nectaroscordum in de verte een familielid van de sierui (Allium) is. Hommels zijn ook verzot op nectar en zweven de hele dag rond de plant. Een tweede reden waarom je deze bloembol in het Nederlands ‘zweefmolen’ zou kunnen noemen. Laat je niet afschrikken door de naam, maar vraag gewoon naar de Bulgaarse Ui!

#1676

Bron: IBC