
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/natuurlijke_bestrijding_bladluizen
Bladluizen zijn insecten met een steeksnuit die plantensappen uit de plant zuigen. Hierdoor gaan de planten slecht groeien. Bladluizen komen vaak voor op rozen maar ook andere vaste planten, bomen en zelfs groenten kunnen te maken hebben met een ware bladluizenplaag.
Zet dan larven in van het inheemse tweestippelig lieveheerstbeestje (DCM Adali-Guard®). Deze larven hang je in een Naturapy box (kartonnen doosje) direct bij de plaag. Deze larven kruipen snel uit het doosje en gaan onmiddellijk op zoek naar bladluizen. Ze eten 100 tot 150 bladluizen per dag! Ook nadat de larven zijn verpopt tot een lieveheersbeestje gaan ze door met het eten van de bladluizen. Bovendien leggen de lieveheersbeestjes opnieuw eitjes waaruit nieuwe larven komen die op hun beurt weer op zoek gaan naar eten: bladluizen.
Met de DCM Adali-Guard® prepaid box bestel je 100 larven – goed voor 20 m² tuin. Je hoeft je niet tot één plek te beperken; je krijgt er 4 Naturapy® boxjes bij, zodat je de larven heel dicht bij de bladluizenplaag of de aangetaste plant kunt plaatsen of ophangen.
Mieren op je planten? Vaak is dit een teken dat er ook bladluizen aanwezig zijn. Deze bladluizen scheiden namelijk een plakkerig goedje af (honingdauw) waar mieren dol op zijn. Mieren beschermen ook de bladluizen tegen natuurlijke vijanden en zullen zelfs actief de bladluizen verspreiden naar andere plantendelen om zo steeds te kunnen genieten van deze honingdauw. Bestrijd daarom ook de mieren aan de wortels van de plant met DCM Diaterrants®.
Larven van het lieveheersbeestje tegen bladluizen
De larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje lijken in de verste verte niet op dat lieflijke kevertje dat we zo graag treffen in de tuin.
Wist je trouwens dat het beestje ook verlekkerd is op bladluizen? Voor hun ontwikkeling van larve tot volwassen kevertje zijn ze bijna hoofdzakelijk aangewezen op een dieet van bladluizen, tot wel 100 per dag!
Lieveheersbeestjes zijn daarom één van de populairste natuurlijke vijanden om bladluizen te bestrijden.
Plaag: Bladluizen
Natuurlijke vijand: Tweestippelig lieveheersbeestje Adalia bipunctata
Waardplanten
Alle planten in siertuin, moestuin, serre en boomgaard
Levenscyclus
Om eitjes te deponeren strijkt een volwassen lieveheersbeestje neer nabij een kolonie bladluizen. Het vrouwtje legt dan oranjegele, langwerpige eitjes in groepjes, meestal rechtopstaand. Ze legt zo’n 20 à 50 eitjes per dag en dit gedurende zo’n 1 tot 3 maanden. Uit het eitje ontluikt een hongerige larve die onmiddellijk bladluizen opzoekt. Het duurt gemiddeld een 20 tal dagen alvorens de larven verpoppen. Uit een pop komt een jong volwassen lieveheersbeestje dat maar al te graag bladluizen blijft eten. Doorgaans kunnen lieveheersbeestjes vele soorten plantbelagers verslinden, maar bladluizen staan bovenaan op het menu.
Meer DCM producten in de webshop
Zoeken op...: serre - gieter - plantenbak - kippenhok - lavendel - bloempot - vogelhuisje - bloembollen - vliesdoek - potgrond - kweekpot - ajuin - tuinhuis - bloeiende planten - zaaibak