Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/natuurlijke_bestrijding_bladluizen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 september 2021

Hoe bladluizen op een natuurlijke wijze bestrijden?

Bladluizen zijn insecten met een steeksnuit die plantensappen uit de plant zuigen. Hierdoor gaan de planten slecht groeien. Bladluizen komen vaak voor op rozen maar ook andere vaste planten, bomen en zelfs groenten kunnen te maken hebben met een ware bladluizenplaag.

Heb je last van bladluizen?

Natuurlijke bestrijding tegen bladluizen met DCM ADALI-Guard

Zet dan larven in van het inheemse tweestippelig lieveheerstbeestje (DCM Adali-Guard®). Deze larven hang je in een Naturapy box (kartonnen doosje) direct bij de plaag. Deze larven kruipen snel uit het doosje en gaan onmiddellijk op zoek naar bladluizen. Ze eten 100 tot 150 bladluizen per dag! Ook nadat de larven zijn verpopt tot een lieveheersbeestje gaan ze door met het eten van de bladluizen. Bovendien leggen de lieveheersbeestjes opnieuw eitjes waaruit nieuwe larven komen die op hun beurt weer op zoek gaan naar eten: bladluizen.

Met de DCM Adali-Guard® prepaid box bestel je 100 larven – goed voor 20 m² tuin. Je hoeft je niet tot één plek te beperken; je krijgt er 4 Naturapy® boxjes bij, zodat je de larven heel dicht bij de bladluizenplaag of de aangetaste plant kunt plaatsen of ophangen.

 

Weetje over bladluizen

Mieren op je planten? Vaak is dit een teken dat er ook bladluizen aanwezig zijn. Deze bladluizen scheiden namelijk een plakkerig goedje af (honingdauw) waar mieren dol op zijn. Mieren beschermen ook de bladluizen tegen natuurlijke vijanden en zullen zelfs actief de bladluizen verspreiden naar andere plantendelen om zo steeds te kunnen genieten van deze honingdauw. Bestrijd daarom ook de mieren aan de wortels van de plant met DCM Diaterrants®.

Larve van lieveheersbeestjes tegen bladluizen

Larven van het lieveheersbeestje tegen bladluizen

De larven van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje lijken in de verste verte niet op dat lieflijke kevertje dat we zo graag treffen in de tuin.

Wist je trouwens dat het beestje ook verlekkerd is op bladluizen? Voor hun ontwikkeling van larve tot volwassen kevertje zijn ze bijna hoofdzakelijk aangewezen op een dieet van bladluizen, tot wel 100 per dag!

Lieveheersbeestjes zijn daarom één van de populairste natuurlijke vijanden om bladluizen te bestrijden.

Plaag: Bladluizen

 • Er bestaan honderden bladluissoorten in de natuur
 • Stekend-zuigend insect met bol- tot peervormig lijf
 • Vaakst zichtbaar op de onderzijde van bladeren,  op knoppen en jonge scheuten
 • Prikken plantencellen aan en zuigen ze leeg.  De plant verzwakt en de groei remt af
 • Scheiden honingdauw uit waarop zich  roetdauwschimmel kan ontwikkelen

Natuurlijke vijand:  Tweestippelig lieveheersbeestje Adalia bipunctata

 • Kevertje van 3 tot 5 mm groot met gekleurde  dekschilden met dikwijls 2 stippen;  kleuren kunnen sterk variëren
 • Zwart-blauwe larve met gele vlekken en haren (1 mm - 1 cm)
 • Geel-zwarte pop gelijkend  op verschrompelde larve
 • Eten allerlei plaaginsecten met  grote voorkeur voor bladluizen;  zowel volwassen luizen als larven
 • Naast de larve van het  lieveheersbeestje eet ook het volwassen kevertje bladluizen
 • Komen ook van nature in de tuin voor

Waardplanten

Alle planten in siertuin, moestuin, serre en boomgaard

Levenscyclus

Levenscyclus van de larve van het lieveheersbeestjeOm eitjes te deponeren strijkt een volwassen lieveheersbeestje neer nabij een kolonie bladluizen. Het vrouwtje legt dan oranjegele, langwerpige eitjes in groepjes, meestal rechtopstaand. Ze legt zo’n 20 à 50 eitjes per dag en dit gedurende zo’n 1 tot 3 maanden. Uit het eitje ontluikt een hongerige larve die onmiddellijk bladluizen opzoekt. Het duurt gemiddeld een  20 tal dagen alvorens de larven verpoppen. Uit een pop komt een jong volwassen lieveheersbeestje dat maar al te graag bladluizen blijft eten. Doorgaans kunnen lieveheersbeestjes vele soorten plantbelagers verslinden, maar bladluizen staan bovenaan op het menu.

 

#5361

Bron: DCM
www.dcm-info.be