Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/natuurfotografie_en_tuinfotografie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 juli 2021

Tips bij het fotograferen van tuinen : lichtinval

Wat opvalt bij goede tuinfoto’s is dat men steeds aandacht heeft gehad voor het licht. Het vormt dan naast een goede compositie één van de belangrijkste bestandsdelen van iedere goede tuin- of natuurfoto.

Tips bij tuinfotografie:

  • De belichting is een combinatie van diafragma en sluitertijd. Bepaal welke combinatie u wilt accentueren bij uw foto. Stel de belichting daarop in.
  • De allermooiste tuinfoto’s neemt u ’s ochtends of in de namiddag (vooral in de zomer).
  • Bij sterk contrasterende situaties, meet u licht op ofwel het meest lichte of op het donkerste delen van uw object.
  • Strijklicht zorgt voor een warm en aangenaam beeld. Het voegt diepte of dimensie aan het beeld toe. Gebruik dan weer het diffuus licht wanneer u details wenst te benadrukken.
  • Let op met tegenlicht, maar wanneer het goed is toegepast kunt u hier bijzondere expresse mee geven aan uw tuinfotografie.

fotografie mist en zon
Tijdstip van fotograferen is belangrijk.
Deze foto had veel minder uitstraling mocht de foto een half uurtje later genomen zijn

Keuze van het licht

Het natuurlijk licht verandert de gehele dag. Omdat tuinfoto’s hun expressie halen door de keuze van het licht is het belangrijk te wachten tot het juiste moment. Keer liever terug dan op het verkeerde moment te fotograferen. Ontbreekt je de ervaring om te weten wanneer het beste moment is? Probeer dan om van ’s morgens tot ’s avonds op regelmatige tijdstippen hetzelfde beeld te fotograferen. Bekijk daarna de foto’s en merk zelf wat het verschil is.
Bekijk de foto hieronder van de sedum die driemaal is gefotografeerd: in de ochtend, op de middag en later op de namiddag. Het verschil is erg groot.
Vandaar dat de meeste tuinfotografen ofwel ’s morgens ofwel in de namiddag werken. Dan staat de zon schuin en laag aan de hemel. Het contrast tussen licht en schaduw wordt daardoor zwakker en geeft de foto een driedimensionale structuur. De kleuren van de foto worden ook warmer en dieper van kleur. Dit maakt een tuinfoto erg mooi.

licht gedurende de gehele dag

Vermijd felle zon

Veel foto’s worden genomen tijdens felle zon. Waarschijnlijk komt dit doordat men met het mooie weer vaker vertoeft in de tuin en dan ook dat moment gebruikt om alles in beeld te brengen. Het probleem met foto’s die genomen werden op stralende zomermiddagen is dat het contrast veel te hard wordt tussen schaduw en fel verlichte delen. (zie bijvoorbeeld de foto hierboven. De schaduwen op de middag zijn bijzonder hard waardoor de plant niet tot zijn recht komt.)
Het is echter wel mogelijk om enkele foto’s te maken die mooi zullen zijn, maar dan moeten er enkele zaken in het achterhoofd gehouden worden:

  • Fotograafeer je een gebouw tijdens felle zon? Dan komt dit het best uit wanneer het volledige gebouw in het zonlicht ligt en in combinatie met een helderblauwe hemel met witte wolkenslierten kan dit beeld best een sterke foto worden.
  • Ook onderwerpen met een diepe kleur (oranje of rood zoals de esdoorn in de herfst of een border met felrode bloemen) kunnen bij helder zonlicht vastgelegd worden op foto.
  • Het is wel raadzaam om een polarisatiefilter te gebruiken bij het fotograferen bij felle zon. Dit zorgt ervoor dat het beeld minder wazig wordt en de kleuren dieper. Ook de felheid van het licht wordt gedempt.

gebruik van polarisatiefilter

#3201