Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mystiek_in_een_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 oktober 2020

Mystiek in een tuin

Mystiek in een tuin hangt bijna volledig af van omstandigheden die buiten uw bereik liggen, wanneer u zich door de kracht van de elementen gecombineerd met de natuur – in de vroege ochtend, als het mist, bijvoorbeeld – alleen voelt. U kunt door het planten geen mystiek oproepen, maar bepaalde planten zijn zeer gevoelig voor mystieke omstandigheden, ze worden in uw verbeelding haast mensen en nemen menselijke eigenschappen en houdingen aan. U zou zich voor kunnen stellen dat ze naar u kijken of naar u toekomen.

Mystiek in een tuin

Mystiek lijkt een vreemd woord om in verband met een tuin te gebruiken. Het kan het best omschreven worden als een spirituele ervaring waarbij men zich een voelt met de hele schepping en daardoor een met de goddelijkheid zelf. De dertiende eeuwse Duitse dominicaan Meister Eckhart is een van de bekendste Christelijke voorbeelden van deze zelfde filosofie, terwijl de islamitische soefi's er ook bekend mee zijn. Door de conventionele opvatting over tuinieren echter op z'n kop te zetten is het mogelijk een tuin te maken die de natuur als hoogste erkent. De opvatting van wat subliem is, heeft laten zien dat het mogelijk is om ontzag te hebben voor de tuin en het is maar een stap verder om de tuin als voorbeeld van de schepping te zien en de menselijke rol als slechts zeer klein. In plaats van de natuur te beheersen en te temmen arrangeert de tuinier slechts levende wezens die hun eigen ritme en processen hebben waarover hij of zij slechts weinig controle heeft.

De mysticus wil beschouwd worden als een integraal onderdeel van de natuur, de uitdrukking van goddelijke schoonheid en daarom is de tuin van een mysticus een zeer persoonlijke plaats waar het mogelijk is zich een met de natuurlijk te voelen – tuinieren als spirtuele ervaring!

mystiek brengen in de tuinTuinen zien er het meest mysterieus uit bij mist, motregen, het zachte licht van zonsopgang of zonsondergang, misschien zelfs 's nachts wanneer de natuur het meest aanwezig is. Op die manier heeft mystiek ook te maken met de wilde natuur die zo geliefd was bij Romantische schilders en dichters. Denk aan de mysterieuze verbeeldingen van de Romantici als u door een wintertuin loopt.

De negentiende eeuwse romantische beweging die de natuur als wild en ongetemd zag had inderdaad een sterke interesse in het mystieke en spirituele.

Planten die gevoelens van mystiek en romantiek opwekken zijn vaak dezelfde grote soorten die subliem zijn. Alles wat hoog en opgaand is en onbewust doet denken aan de menselijke vorm is bij zwak licht zeer effectief: digitalis-soorten (vooral Digitalis ferruginea), artisjokken (Cynara cardunculus) en Helianthus salicifolius, bijvoorbeeld. Sterke vormen en texturen vallen op in de mist.

De aanvaarding van een natuurlijk ritme is ook een onderdeel van de aanvaarding van de superioriteit van de natuur, dat dood en verval onderdeel zijn van het leven, omdat zonder hun deel in de oneindige kringloop van de hergebroorte en geen materiaal zou zijn om de volgende generatie te voeden. De aanvaarding van de dood is belangrijk bij het ontwikkelen van een relatie met de tuin en verterend blad speelt een rol en is soms zelfs mooi om te zien.

 

Bron: Ontwerpen met Planten van Piet Oudolf

#5610