menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 maart 2024

Mycorrhiza: wat doet mycorrhiza met onze planten?

De kolonisatie van het wortelstelsel.

MycorrhizaMycorrhiza vormen al sinds jaar en dag de broodnodige verbinding tussen plant en bodem. Mykos is het griekse woord voor schimmel terwijl riza letterlijk wortel betekent.
Deze schimmels zijn een levensnoodzakelijke vector voor de uitwisseling van water en voedingstoffen. Zij nestelen zich rond de wortels van de plant en zorgen voor een betere ontwikkeling van het wortelgestel, meer bloemen en meer vruchten. Bovendien staan zij gedeeltelijk in voor een goede waterhuishouding, de plant is beter bestand tegen droogte en heeft een verhoogde weerstand tegen allerlei ziektes.

Om aan te tonen hoe belangrijk deze schimmels zijn, is reeds bewezen dat 80% van de planten op aarde in symbiose leeft met mycorrhiza. We kunnen hier zelf van mutualisme spreken gezien beide organismen baat hebben bij deze wonderlijke samenleving. De schimmels vormen het verlengstuk van het wortelstelsel waardoor zowel uitwisseling van voedingstoffen als van water een pak efficiënter verloopt.

Op die manier worden onder meer kalium en fosfaat uitgewisseld. Het wortelstelsel van de plant kan bij een goede samenwerking tot negen keer vergroten met een verhoogde groei en meer weerstand als gevolg.Uitbreiding van het wortelstelsel

De groei en de ontwikkeling van het wortelstelsel worden natuurlijk beïnvloed door de directe omgeving waarin de wortels zich bevinden. Planten scheiden suikers af in de rhizosfeer om nuttige micro-organismen aan te trekken waaronder de mycorrhiza. In ruil voor deze zoete lekkernijen leveren de schimmels water en voedingstoffen aan de plant via het wortelstelsel.

Bovendien zorgt een groter wortelstel voor nog meer uitwisseling en opname van vocht en voedingstoffen, de kolonisatie bereidt uit in het voordeel van de plant en van de wortelschimmels.

Andere positieve effecten van deze samenwerking

Haagsoorten zoals beuk (Fagus sylvatica) hebben nood aan een permanente samenwerking met bodemschimmels waardoor de groei wordt gestimuleerd en de haag mooi groen kleurt. De haag wordt ook minder gevoelig voor droogte en ziektes. Dankzij de mycorrhiza stijgt de fosfaatopname van de planten, een verhoogde fosfaatopname stimuleert de bloem- en de zaadvorming. Ook in het gazon hebben mycorrhiza een positief effect, ze bevorderen de groei en zorgen voor een diepgroene kleur van de grasmat. Bij groendaken met sedum soorten bevorderen mycorrhiza de groei van het wortelstelsel zodat het groendak net na de aanleg een opvallend snelle opstart kent.

Link: gras geënt met Mycorrhiza, rechts zonder
Link: gras geënt met Mycorrhiza, rechts zonder

Belangrijke factoren die de werking van mycorrhiza beïnvloeden

Menselijke handelingen zoals bemesten, steriliseren en bewerken van de bodem kunnen de werking of samenwerking tussen de schimmels en de planten ernstig beïnvloeden. Ook het gebruik van fungiciden verstoort de mycorrhiza en kan deze zelf volledig laten verdwijnen. Grote hoeveelheden fosfaat remmen de signaalstoffen (suikers) die de plant aanmaakt af zodat bodemschimmels niet of minder worden aangetrokken. Indien de wortels niet gekoloniseerd worden zal de plant het minder goed doen en sterven de wortelschimmels omdat ze de plant niet kunnen bereiken. Daarom gebruiken we mycorrhiza het best in combinatie met organische meststoffen waarbij de fosfaten heel langzaam vrij komen en de bodem niet te zout wordt. Organische meststoffen zorgen voor een gezonde bodem en een gezonde bodem zorgt voor een goede ontwikkeling van zowel planten als bodemschimmels. Bij het aanplanten van verschillende soorten kunnen we steeds organische meststoffen met mycorrhiza aan de bodem toevoegen. Bij het verplanten is het natuurlijk steeds belangrijk dat er voldoende grond meekomt zodat ook de belangrijke bodemorganismen op de nieuwe bestemming hun werk verder kunnen doen.

Terug naar boven icoon