Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/multicolor_sla

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 28 juli 2021

Drie verschillende soorten sla in een perskluitje

Multicolor: drie soorten sla in één!

Flandria Multicolor is niet een nieuwe slasoort maar een combinatie van drie slasoorten die samen in één enkele, kleine wortelkluit groeien. Vandaag gaat het om lollo bionda (groene krulsla), lollo rossa (roodbonte krulsla) en rode eikenbladsla. Het volume van de drie onderdelen is ongeveer even groot en de totale omvang van een Multicolor komt overeen met een kropsla.

Iedereen die het product al heeft gebruikt, is enthousiast over het gebruiksgemak. Met een Flandria Multicolor moet u maar één slaproduct kopen om een mooie en culinair interessante mix van kleuren en vormen op het bord te toveren, terwijl u voor hetzelfde effect vroeger een volledige krop van elke soort in huis moet halen. Omdat de Multicolor wordt aangeboden in een vochtige wortelkluit, blijft ze langer houdbaar. U kunt probleemloos elke dag een aantal blaadjes afknippen. Na een week zal de rest van de Multicolor nog even fris ogen omdat het product blijft doorgroeien in de wortelkluit. U kunt dus telkens werken met plukverse blaadjes en dat biedt een groot voordeel ten opzichte van voorgesneden slamixen.

Bovendien wordt het product sinds begin 2006 aangeboden met het Flandria-keurmerk. Dat staat ook bij Multicolor garant voor een milieuvriendelijke teelt gekoppeld aan een onberispelijke versheid, een zichtbare topkwaliteit en traceerbare voedselveiligheid.

Een Belgisch succesverhaal

Niet te verwonderen dat deze “combinatiesla” op korte tijd is uitgegroeid tot een succesverhaal. De Belgische tuinbouw staat zelfs vandaag aan de top van Europa in de productie en het aanbod ervan.

Flandria Multicolor is het hele jaar door verkrijgbaar en wordt uitsluitend onder glas geteeld. De teelt gebeurt in witte goten met vierkante uitsparingen. De uitsparingen worden gevuld met een kluit samengeperste potgrond. Daarin is een plantje ven elk van de drie slasoorten gestopt. Omdat eikenbladsla sneller en expansiever groeit dan de twee andere soorten, komt dit plantje helemaal onderaan in de potgrond, zodat deze soort iets minder snel gaat groeien. Door de goten loopt water met alle voedingsstoffen die de plantjes nodig hebben. De witte kleur van de goten zorgt voor een maximale weerkaatsing van het licht.

Ondertussen zijn de telers en de proeftuinen al bezig met tests om andere slasoorten in één wortelkluitje combineren en zo varianten op de huidige samenstelling van de Flandra Multicolor te verkrijgen.

In de koelkast of op de vensterbank?

Multicolor is lang niet het énige Flandria-slaproduct dat met een wortelkluit aangeboden wordt. Afzonderlijke kroppen lollo bionda, lollo rossa, groene eikenbladsla en rode eikenbladsla met het Flandria-keurmerk worden al een hele tijd naar keuze met of zonder wortelkluit aangeboden.

Op het moment dat ze de veiling verlaten, is de wortelkluit van deze slasoorten door en door vochtig. Daarom zitten ze ook verpakt in een plastic zakje. Die vochtigheid is belangrijk voor het behoud van de versheid. Thuis kunt u de slasoorten met wortelkluit op twee manieren bewaren.

  • In de groentebak van de koelkast: hier blijven slasoorten met wortelkluit gemakkelijk één tot soms zelfs anderhalve week vers.
  • Op een koele vensterbank: als u de wortelkluit in een schaaltje op de vensterbank plaatst en de sla na een dag of vier een beetje water bijgeeft, kunt u gerust twee weken blaadjes blijven plukken. De sla zal immers nog doorgroeien. Ze mag dan wel niet in volle zonlicht staan. Ideaal is een plek in halfschaduw of op het noorden. 

Let ook op de stippellijn: op de plastic zakjes van de Flandria-slasoorten met wortelkluit staat een stippellijn getekend. Als u het bovenste deel van het zakje op deze lijn wegknipt, krijgt de slakrop meer lucht wanneer u ze op de vensterbank plaatst. Het onderste deel van het zakje kunt u rond de wortelkluit laten om de koelkast of de keuken niet te bevuilen.

#766