Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mos_gazon_verticuteren_gazon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 juli 2021

Mos of een viltlaag in je gazon

Mos of een viltlaag in je gazon

In heel wat gazons is een viltig laagje aanwezig. Bij velen staat ook heel wat mos in hun gazon. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Je kunt voor een ingrijpende behandeling (zoals verticuteren of chemisch bestrijden) kiezen, maar een veel duurzamere oplossing is de oorzaak van het mos of de viltlaag in je gazon aanpakken.
Mos of een viltige laag kan wijzen op gebrek aan bodemleven en nuttige micro-organismen. Dit kan het gevolg zijn van structurele problemen. Een slechte bodemstructuur is dikwijls het gevolg van te weinig organische stof. Compost is een zeer goede bodemverbeteraar. Ideaal is in de grond 1 à 2 ton compost per are (=100 m²) in te werken (tot 10 à 15 cm) vooraleer een gazon of tuin aan te leggen. Eenmaal de tuin aangelegd is het moeilijk de structuur nog te verbeteren. Een paar maal per jaar kunt u uw gazon verluchten door met een riek gaten in de bovenlaag te prikken. De bovenlaag wordt zo wat losser waardoor de lucht- en waterhuishouding rond de wortels verbetert.

 

Als onderhoud van uw gazon kunt u na verluchten 300 tot 500 liter fijne groencompost of humotex uitstrooien. Dergelijke bemesting zal de bodemstructuur en het bodemleven veel meer bevorderen dan kunstmest.
Het is ook belangrijk het gazon niet te kort te maaien. Vier à vijf cm is ideaal.
Het gazon verticuteren is het goed schoonmaken, uitkammen van het gazon. Hierbij wordt het afgestorven gras, mos en maairesten uit het gazon verwijderd en de grasmat gezond te gehouden. Behalve in gevallen van extreme vilt of mosvorming waar verticuteren wel aan te bevelen is, kan met de combinatie van verluchten en compost het gazon ook goed onder handen genomen worden. De organismen in compost zetten het afgestorven mos en grasresten om in vruchtbare humus. Deze humus bezorgt de grasmat een voeding en maakt de bodem losser en luchtiger.
Mosbestrijding op basis van ijzersulfaat heeft een negatief effect. Het ijzersulfaat doodt het bodemleven. Je zal deze behandeling dus steeds opnieuw moeten doen wil je je gazon voor lange tijd mosvrij houden. Een gezonde bodem met volop bodemleven is de beste manier om mos en onkruid tegen te gaan.

 

De grond is te dicht:

* Houd de bovenlaag luchtig.
* Zorg voor een gezonde bodemstructuur door het gazon te verluchten en te verticuteren.
* Gebruik geen ijzersulfaat tegen mos. Minder schadelijk alternatief zijn middelen op basis van kaliumzouten. Deze werken ook tegen algen.
* Gebruik twee- tot driemaal per jaar organische mest of compost (liever geen kunstmest).

Er is te weinig bodemleven:
Gebruik uitsluitend organische mest, compost is ideaal. Zorg voor een voldoende losse bodemstructuur.

Het gazon krijgt te weinig zon:
Houd er bij de aanleg van de tuin rekening mee dat gras zon nodig heeft. Gebruik anders een schaduwgrasmengsel.

De grond is te zuur:
Bij een pH lager dan 5,5 is het aangeraden deze te verhogen. Dit kan met kalk maar compost heeft ook een neutrale tot licht basische pH en heeft het voordeel van tegelijk een basisbemesting te voorzien.

Voor meer tips over compost in je tuin kijk op www.tuingrond.be

#1910