Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mooie_groenten_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 16 januari 2021

Mooie groenten kunnen in de bloemenborder ook voor prachtige kleurencombinaties zorgen.

 

Mooi en lekker

 

In een groentetuin staan groenten en in een border staan de bloemen. Groenten zijn om te eten en bloemen voor de sier. Daardoor zie je wel eens over het hoofd, dat groente ook heel mooi kan zijn en soms een plaatsje in een border mogen krijgen.

 

Dat gaat zeker op voor rode kool. Het blad van deze kool is niet echt rood, eerder paarsachtig rood, waar heel wat blauw in zit. Het is een bijzondere kleur, waar prachtige combinaties mee te maken zijn. Het doet het rood van rode rozen sterker uitkomen. Ook met veel andere kleuren zijn bijzonder mooie combinaties te bedenken. Probeer eens zachtgele Achillea voor een mooi contrast of lavendel voor ton sur ton met kool. Na een zomer van de mooie bladeren te hebben genoten, kan de kool worden geoogst.

Rode kool wordt in april en mei op veel plaatsen als klein plantje te koop aangeboden.


Rode kolen hebben een bijzondere kleur die goed te combineren is met planten in de siertuin.

 

Minder bekend maar zeker zo mooi is de rode boerenkool. Een diepe paarsrode kleur blad, die met veel planten samen kan gaan. Heel fraai met afrikaantjes, die in de combinatie met het krullerige blad van de boerenkool ineens een plant met allure worden. Ook in boeketten kan dat blad goed dienst doen.

De rode boerenkool heeft een minder fijne smaak dan de groene, bekendere boerenkool maar kan worden gegeten.

Rode boerenkool wordt meestal ter plaatse gezaaid.


Mooi blad van de rode boerenkool.

Palmkool of Italiaanse zwarte kool hoort ook in het rijtje mooie kolen. Als volwassen plant, staan de bladeren vrij hoog op een stevige, lange steel en hangen sierlijk naar buiten gebogen, waardoor deze groente enigszins aan een palm doet denken. Het bobbelige blad is blauwgrijs van kleur en heel decoratief. De koolbladeren zijn in allerlei Italiaanse gerechten te verwerken. Roerbakken in olijfolie met gedroogde tomaat bijvoorbeeld. Ook deze kool wordt ter plaatse gezaaid.


Toscaanse palmkool of de zwarte bladkool.

Vrijwel niet als groente herkenbaar is de boomspinazie. Bijzonder is het magentaroze hart van deze eenjarige. Naarmate de plant groter wordt, gedurende het seizoen, neemt de intensiteit van het roze af. Boomspinazie is een meldesoort, waarvan het jonge blad rauw in een salade kan worden gegeten. De wat grotere en oudere blaadjes kunnen als spinazie worden gestoofd. Lekker met een teentje knoflook maar vooral mooi in een perk met roze bloeiende planten.

Boomspinazie wordt op de plaats van bestemming gezaaid. Wanneer je de plant zaad laat schieten in de nazomer, zul je niet snel opnieuw hoeven te zaaien. Hij zaait zich zo rijkelijk uit, dat het zelfs lastig kan worden!

Zelfs tuinbonen kunnen mooi zijn. De bloemen van de tuinboon vallen extra op bij de rode variant. De bloei is kort, misschien te kort om een plaatsje in een border te rechtvaardigen, maar heel bijzonder.

 

Groente was al gezond en lekker; groente wordt nu lekker en mooi!

#1968

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl