Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mollen_verjagen_uit_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 28 februari 2021

Mollen verjagen uit de tuin

Mollen zijn een doorn in het oog, zeker wanneer het prachtig onderhouden gazonnetje wordt herschapen in een maandlandschap vul putten en kraters. Mollen zijn nochtans gemakkelijk te verdrijven of te weren zonder grote kosten.
Het zo niet belangrijkste aspect is geduld en enkele nuttige tips om mollen te vangen of te verjagen uit de tuin:

mollen vangen in de tuin

Mollen vangen met geduld:

Mollen maken soms lange gangen, net onder de graszoden. Stap ze allemaal af en duw het gazon terug op zijn plaats. Aangezien mollen meestal op dezelfde momenten actief zijn kan je door regelmatig de hopen en gangen te controleren snel terugvinden wanneer de mol volgende keer zal wroeten. Dan is het een kwestie van de wacht te houden op de plaats waar de mol zal toeslaan.

Blijf wel stil en stap niet rond want mollen hebben een bijzonder goed gevoel voor trillingen. Zet een stoel klaar want zo kan je het langer wachten zonder te trappelen op de grond.

Zodra de mol actief is kan je met een schop de mol snel uit de grond steken. Dit vergt enige ervaring en snelheid. Opgelet, zodra de mol uit zijn gang is geschept en op de grond valt is hij bijzonder snel opnieuw weg. Geef hem tijdig een tik tegen de neus met de schop of een hamer om hem snel dood te maken. Wil je de mol liever levend vangen, zorg er dan voor dat er een grote hoge emmer klaarstaat en met stevige handschoenen kan je de mol ook snel pakken en in de ton gooien. Mollen hebben scherpe tandjes, daarom zijn handschoenen geen overbodige luxe.
De eerste keren zal dit misschien mislukken en ontsnapt de mol. Het is zoals vissen, daar raak je ook af en toe een dikke vis kwijt…

Een alternatief is het gebruiken van een gewone muizenval. Het lijkt raar maar mollen zijn eigenlijk maar even groot als een dikke muis en dus ook te vangen met een muizenval. Het succes is niet altijd even groot, maar je hoeft alvast niet te zitten wachten tot de mol passeert.

Wanneer je een bovengrondse mollengang wat open graaft en een muizenval met een stukje salami klaarzet, kan de mol toehappen. Mollen houden niet van daglicht, dus zet er een doos of grote emmer boven zodat de muizenval ook helemaal in het donker zit.

Een wellicht betere manier zijn de speciale mollenkokers. Dit zijn lange smalle buisjes die worden ingegraven in de gangen. De mollen lopen in de koker, maar kunnen niet meer terugkeren door de zwaaiklep die slechts in 1 richting kan bewegen.

Vieze geurtjes:

planten die mollen verjagenEr bestaan verschillende planten die voor mollen een onaangename geur verspreiden. Keizerskroon (Fritillaria imperalis), en kruidbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus) zijn er zo twee. Naast de onaangename geuren kan je ook een mengsel maken met olie, afwasmiddel en cayennepeper. Dat zal een branderig gevoel bij de mollen geven waardoor ze ook die plaatsen gaan mijden. Giet dat mengsel over de gangen en hopen waar de mollen actief zijn of vul hun gangen met dat product. Let wel mollengangen kunnen bijzonder lang zijn en zijn wellicht nooit helemaal te vullen met water.

Geen gedoe met alternatieve middelen? Dan zijn er ook afweermiddelen te koop. Anti-mollengranulaat zijn strooikorrels op 100% natuurlijke basis die gedurende meerdere maanden hun werking hebben. Ook geurcapsules  zijn handig in gebruik en zeer effectief.

Je kan de mollen ook preventief weghouden door ervoor te zorgen dat ze niet in de tuin kunnen komen. Tegenwoordig kan er, in combinatie met een nieuw gazon, een mollengaas worden geplaatst. Dit is een stevig en duurzaam kunststof gaas met fijne mazen.

Het mollengaas komt dan net onder de nieuwe graszode te liggen waardoor het gazon geen schade meer oploopt als er mollen in jouw tuin actief zijn. Er wordt dust eerst genivelleerd, dan wordt er mollengaas geplaatst om nadien te zaaien of grazoden aan te leggen bovenop het anti-mollengaas. 

#4888

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies