Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/moestuinplannen_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Moestuinplannen maken

Als de zon even doorheen de wolken piept dan beginnen onze groene vingers te kriebelen. Voor het echte moestuinwerk is het nu nog wat te vroeg maar we kunnen wel al plannen maken en bepaalde voorbereidingen treffen. Heb je nog geen moestuin dan kan je misschien overwegen om er één aan te leggen. Het is een leuke periode om te starten en je hebt nu nog tijd om je voldoende te informeren en het nodige materiaal aan te schaffen. 

Het moestuinieren begint met het kiezen van de juiste zaden en het maken van een plan. Een correcte indeling van de ruimte die je hebt gereserveerd voor jouw groentetuin, rekening houdend met een aantal belangrijke factoren zoals oriëntatie, bodemkwaliteit, licht/schaduw,…

radijsjes kweken salade maken

Heb je niet veel plaats zaai of plant dan groenten die je moeilijker in de winkel vindt zoals augurken of groenten die je best zo vers mogelijk eet zoals radijzen en rucola.

Ga je nu pas aan de slag, kies dan voor eenvoudige groenten met een grote kans op slagen: pompoenen en courgetten, radijzen (waarbij ook het loof eetbaar is en heerlijk is als je het vers kan oogsten), aardappelen, wortelen, prei,… Heb je enkel een terras of balkon dan kan je ook gebruik maken van een kweekbak/vegtrug of een verhoogde moestuintafel. 

Je hoeft ook niet onmiddellijk alles zelf te gaan zaaien maar je kan ook plantgoed kopen. 

Zaaibedden klaar maken: eens het wat droger is en de grond niet meer aan je laarzen blijft kleven, kan je de zaaibedden klaar maken. Hark de grond fijn en verwijder bladeren, stengels en wortelen als dat nog niet is gebeurd. Verrijk de bodem met compost, organische meststof, kalk of bentoniet waar nodig. Het ondermengen van bentoniet is ideaal voor zandgronden. Het zijn kleimineralen die er voor zorgen dat de grond beter vocht en voedingsstoffen vast houden. Leg een vliesdoek op de plek waar je gaat zaaien om de bodem al wat op te warmen.


moestuin voorbereiden - zaaien in kweekbak

Slakken bestrijden: neem nu ook al voorzorgen tegen slakken. Als je de grond hebt bedekt met een mulchlaag zullen er zich zeker slakken hebben genesteld. Strooi alvast wat slakkenkorrels of plaats slakkenvallen met bier. Zo ben je de slakken voor en voorkom je een plaag in de zomer.

Zaaien: kan je je echt niet meer inhouden dan kan je al bepaalde soorten gaan zaaien in een verwarmde ruimte. Bij minimaal 20°C kan je bijvoorbeeld kropsla, prei, selder en zomerpostelein zaaien. Voor het zaaien gebruik je best geen zaaigrond van het jaar voordien. De grond kan schimmels bevatten en jouw zaailingen aantasten. Zaaitrays met een waterreservoir zijn heel handig en zorgen voor een goede kieming. 

aardappelen kweken in kweekzak

Aardappelen: zelf aardappelen kweken is heel leuk en je hebt er geen grote moestuin voor nodig. Het kan heel eenvoudig met behulp van kweekzakken en ze passen ook op een klein terras of balkon. 

Je kan pootaardappelen kopen of je kan zelf aardappelen laten kiemen. Kiemen kan makkelijk in eierdoosjes. Leg de aardappelen in het doosje en zet ze op een koele plaats met veel licht maar niet in de volle zon, bij een temperatuur rond 10°C. Het duurt ongeveer 5 weken tot de scheuten één cm groot zijn. Laat de aardappelen tegen eind februari kiemen zodat ze tegen eind maart in de grond kunnen. 

 

#5509

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies