Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/moestuinieren_in_pot_-_waarom_in_pot_moestuineren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Waarom in pot moestuineren?

Geen tuin, geen grond, geen tijd

Er zijn heel wat redenen om planten in pot te kweken. De meest voor de hand liggende reden is dat je geen tuin bezit. De definitie van een tuin is 'een stuk grond omgeven door een afsluiting of omheining'. Nu hebben een heleboel mensen wel de ruimte, misschien zelfs de omheining, maar geen grond om de planten in te laten groeien. Soms heb je wel de grond, maar is die door allerlei omstandigheden gewoon niet bruikbaar. Vervuiling of gewoon boordevol stenen en puin. Of misschien zit je toevallig op een binnenplaatsje met een mooie bestrating. Planten in potten kweken is dan een voor de hand liggende oplossing. Zit je op een flat met niet meer dan een balkon of vensterbank, dan is ook daar uiteraard een pot de enige mogelijkheid om zelf iets te kweken. Veel mensen hebben ook gewoon geen tijd om een complete tuin met bomen, struiken, paden en gazon te onderhouden en willen zich gewoon helemaal toeleggen op eetbare planten zonder al die tijdrovende andere bezigheden die bij een echte tuin horen. Ook hier zit de oplossing in een pot.

In een pottentuin kweek je alleen dat wat je zelf kiest. Ook mensen met weinig tijd vinden baat bij een tuin in pot, want je bent uitsluitend met je tuin bezig tijdens de groeimaanden. Geen zorgen in de winter, rustig wachten tot het zachte voorjaar, en na de oogst ruim je alles op voor de winter komt. Een luxemoestuin als het ware.

moestuinieren in potten

Voordelen in pot

Bovendien heeft een pottentuin heel wat voordelen. Je kunt potten met planten verplaatsen, schikken en herschikken, en elke plant de juiste plaats in elk seizoen geven, iets wat met planten in volle grond niet lukt. Een plant in pot kun je precies de juiste grondsoort geven. Extra gedraineerd, lekker vochtig, supervoedzaam of een beetje schraal, in pot lukt dat allemaal. Bovendien regel je in pot zelf hoeveel water elke plant krijgt en kun je dus elke plant op maat verzorgen. Een moestuin in pot kun je tijdens de zomer uitbreiden en voor de winter maak je je pottentuin een heel stuk kleiner, precies op maat van je interesse op dat ogenblik.

Wat kan en wat niet kan

Bij een moestuin in pot ben je niet gebonden aan een vaste plaats en aan een bepaalde grondsoort. Maar voor de rest gelden voor een pottentuin dezelfde regels als voor een tuin in volle grond.

Begin dus ook met een pottenmoestuin klein en bescheiden. Probeer zeker als 'groene' stadsbewoner voorzichtig eerst eens enkele potten en een paar groenten voordat je honderden kilo's grond en potten naar zevenhoog verhuist of je terras volbouwt. Let op wanneer je een pottentuin aanleg op je terras of balkon: de dakconstructie moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht te dragen. Houd dus rekening met het gewicht van de potten, de potgrond, de planten en het water dat de grond kan opnemen. Een grote terracottapot met 20 liter potgrond, een volgroeide en rijk dragende tomatenplant en goed voorzien van vocht kan in totaal makkelijk 25 kg wegen. Zes zulke potten op een rij zien er aardig uit, maar het betekent al snel dat je 150 kg aan gewicht neerzet. Woon je hoog, kies dan voor lichtgewicht potten en lichte potgrond. Zorg voor goede drainage in de potten en houd je enthousiasme een beetje binnen de perken, zodat je niet te veel planten in pot neer gaat zetten.

 

Meer weten over de moestuin in pot, lees er alles over in 'Moestuin in pot' van Peter Bauwens?

#5618Lannoo Uitgeverij

Bron: Lannoo Uitgeverij

Terug naar boven icoon