Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/moestuinieren_in_de_meimaand.

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 28 juni 2022

Moestuinieren in de meimaand.

De meimaand is over het algemeen een drukke tuinmaand. Zowel de dag – als nachttemperaturen zijn nu gestegen en na de ijsheiligen is er nog weinig kans op nachtvorst. De dagen worden langzaam langer! Alles groeit nu snel en het is een kwestie van het onkruid en de plagen de baas te blijven.

Aubergines en paprikaplanten die binnenskamers zijn opgekweekt mogen een laatste maal verpot worden. Zet de planten in een individuele pot met een doorsnede van 15 cm. Zet ze met regelmaat een dagje buiten zodat ze uitharden maar haal ze zeker binnen tijdens de nacht.

Wil je eens meloenen proberen dan is het begin van de meimaand optimaal om ze nu binnen te zaaien. Buiten en onmiddellijk op zijn plaats kan je dan weer eens suikermaïs gaan proberen. Zaai per twee korrels en dit zo'n 30 à 40 cm uit elkaar. Hou de sterkste van de twee zaailingen over en verplaats de ander indien nodig. Plant ze aan in een vierkant, zo krijg je een betere bestuiving.

Aard de preien tijdig aan voor het verkrijgen van mooi gebleekte stengels, op die manier haal je gelijktijdig ook het onkruid weg en maak je de grond mooi los.

Natuurlijk kunnen we deze maand als van de eerste oogst genieten. Meiraapjes bijvoorbeeld, lekker knapperig en fijn van smaak. Laat nog enkele vruchten staan zodat je ook in de winter kan genieten van dikke winterrapen.

Let tot circa 15 mei op voor nachtvorst en houd vliesdoeken, bloempotten en emmers paraat voor het beschermen van jong plantgoed. Jonge scheuten van de aardappelen kunnen tijdig worden aangeaard tegen de nachtvorst. Mooie heldere dagen worden dikwijls opgevolgd door koude nachten.

plantgoed pompoen - pompoenen zaaienPlantgoed van pompoen, courgette en komkommer hebben nu twee tot 

drie echte bladeren en mogen in de tweede helft van de meimaand naar de volle grond verhuizen. Voorzie het plantgat van een flinke emmer compost en een dosis organische plantenvoeding. Voorzien ook voldoende plaats in de groententuin of maak gebruik van klimrekken. Ook tomatenplanten mogen nu buiten, hanteer een minimaal plantschema van 50 bij 50 cm.

tomaten zaaien en planten

Traditioneel mogen boontjes 'de meimaand niet zien'. Alles wat je na 20 mei zaait zal pas in juni tevoorschijn komen. Zaai zowel stuik – als stokbonen! Struikbonen kan je een heel pak vroeger oosgsten, er is een variatie aan kleuren beschikbaar.


Op het eind van de maand kunnen ook de paprika's de deur uit, opnieuw voegen we flink wat compost toe en een handvol organische mest per plant.

De eerste voorzomerse fruittaart maken we van de friszure stelen van de rabarber. Draai de stengels onderaan de plant tot ze afbreken. Gebruik in deze periode van het jaar enkele de dikste stelen.

Vanaf eind mei kan je met regelmaat verschillende slasoorten zaaien. Kropsla, romeinse sla, ijssla en eikenbladsla zorgen voor kleur en afwisseling. Oogst ze voornamelijk als pluksla of als frisse miniknoppen.

Op het einde van deze belangrijke werkmaand kunnen wij uitkijken naar de zomer en de langste dagen van het jaar. De groentetuin ziet er intussen goed georganiseerd uit. We noteren het weer en een vergelijken de eerste oogst met die van vorig jaar!

#5564Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon