Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/mist_een_element_in_de_natuur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 oktober 2020

Mist, een element in de natuur

water met mist

Mist wordt vaak geassocieerd met minder positieve zaken. Denk maar aan de talloze kettingbotsingen die gebeuren door dichte mist, de verkoudheden als gevolg van de natte killige mist. En omdat het meer voorkomt in het najaar wordt dit ook gelinkt een kouder en donkere dagen, een deprimerende gedachte dus.

Maar mist kan ook mooi zijn. Alleen staan we niet meer stil aan de schoonheid van de natuur.

Mist wordt gevormd wanneer de lucht boven de grond begint af te koelen en daardoor begint de waterdamp te condenseren. Wanneer er dan ook kleine vaste of vloeibare deeltjes of vloeibare zoals zoutkristallen of stof in de lucht zijn, slaat de condens daarop neer en krijg je “zwevende waterdruppeltjes”. Op plaatsen waar veel rook is van industrie of luchtvervuiling krijg je sneller en meer mist te zien.

Mist is voor vele natuurfotografen zelfs de ideale tijd om op stap te gaan en prachte natuurbeelden te maken. Bepalend voor een mooie foto is natuurlijk jouw eigen standpunt. Een landschap met mist fotograferen wanneer de zon van achter je komt levert veelal een grijze massa op.  Met wat onderbelichting krijg je mooie silhouetten, maar wanneer je in tegenlicht fotografeert krijgt het aanwezige licht een kleurrijke tint gaande van blauw/paars tot oranje/geel. Vaak spreken deze foto’s dan ook meer tot de verbeelding.

Mist kan ook relaxerend werken. Of het nu de mist is, of het gebrek aan wind op die momenten, daar zijn we nog niet goed aan uit. Maar beeld je even in dat je (uiteraard voldoende warm aangekleed) op een bankje zit te kijken naar een kanaal bedekt in de mist. Weg van alle industriële en verkeersdrukte. De rust en de natuur en het water. Enkel dichtbij kan je zien, maar wat zich verder afspeelt weet je niet. Spinnenwebben tonen zich op zijn best, dauwdruppels glijden af de weinige bladeren die nog aan de bomen hangen.
Plots hoor je het ronken van een motor van een vrachtschip. Het geluid zwelt aan maar je ziet het niet, een donkere schim zweeft in de dichte mist voorbij en het geluid trekt weer weg. Plots trekt het water aan de oever weg om dan terug tegen de zijkanten gekwakt te worden. De meerkoeten laten zich eventjes horen omdat ze niet opgezet zijn met het plotse wiegen van hun omgeving. En dan wordt het plots weer helemaal stil.

Wedden dat je al snel de drukte van ons gejaagde leven vergeet?

#4953

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies