Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/medinilla_magnifica_medinilla

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 31 oktober 2020

Medinilla magnifica als mooi bloeiende potplant

Medinilla magnifica - Medinilla

Medinilla magnifica als zeer mooie kamerplant

Deze kamerplant heeft immense bloempluimen waarvan elke toeschouwer onder de indruk is. De Medinilla's bloeien vanaf het voorjaar tot een flink eind in de zomer. Spijtig genoeg is het geen eenvoudige tante qua onderhoud en verzorging. Het is een fraaie woonplant van de Melastomataceae (familie) die afkomstig is uit de Filipijnen waar deze makkelijk anderhalve meter hoog wordt. Daar leven ze als epifyten = leven op andere planten zonder er voedsel van te onttrekken (zoals parasieten wel doen). Ze onttrekken het nodige vocht uit de lucht. Het is dan ook een kamerplant die de nodige verzorging, hoge luchtvochtigheid en warmte vraagt. De Medinilla gedijt best op warme plaatsen met een hoge luchtvochtigheid zoals een warme kas, serre, veranda,... maar kan tijdens de bloeiperiode wel voor enkele maanden naar de huiskamer verhuizen.

De tot 35 cm lange bloemtrossen bestaan uit honderden roze bloemetjes die in kransen staan. De bloemen worden beschermd door de grote roze schutbladeren. Naarmate de bloemen zich openen richten ook de schutbladeren zich op zodat de bloemen beter te zien zijn.

De uitgebloeide oude bloemen kun je best voorzichtig verwijderen. Na de bloei zullen er zich nieuwe bladeren vormen. Trouwens vallen ook de ovale bladeren van de Medinilla op. Ze zijn donkergroen, glanzend en tot 30 cm lang.

De ideale kamertemperatuur voor de Medinilla magnifica is 17 tot 22 ºC en dat op een lichtrijke standplaats. Gedurende de wintermaanden verdraagt de plant direct zonlicht. In de andere seizoenen is veel licht ook belangrijk maar kan de zon te hevig zijn en zou direct zonlicht de plant kunnen verbranden.

bloem aan het begin van de lange bloeiperiode

Verzorging van Medinilla:

Watergift: deze kamerplant verkiest kalkarm, onthard water. De plant staat niet graag met de voeten in het water. Zorg voor voldoende afwateringsgaten en geef met mate water.
Voeding: tijdens het bloeiseizoen wekelijks vloeibare meststof mee geven met de watergift. Na de bloei geleidelijk aan minder water en voedsel geven zodat de plant vanaf november in rust kan gaan.

Vermeerderen van Medinilla:

De plant kan via kopstek worden vermeerderd. Deze stekken moeten dan wel op bodemverwarming staan met een bodemtemperatuur van min. 30°C. Doop de snijwonde bij voorkeur ook even in stekpoeder vooraleer in de stekkist te plaatsen.

medinilla in een grote zware bloempot of overpot zodat de plant niet kan omvallen

 

Problemen bij de Medinilla:

  • Te lage luchtvochtigheid kan de oorzaak zijn van een stagnerende, slechte groei. De plant regelmatig met een nevelspuit besproeien of op een standplaats met een hogere luchtvochtigheid zetten kan dit euvel oplossen.
  • Omvallen van de planten tijdens de bloei. Door de grote en zware bloemen kan het gewicht in de bloempot teveel naar één kant overhellen en is er kans dat de bloempot omvalt. Dit kun je oplossen door Medinilla's in grote, zware bloempotten te plaatsen.
  • Afbreken van bloeiende takken. Door het formaat van de bloemen kunnen ook de takken het onder het gewicht begeven. Plaats bamboestokken in de pot waaraan je de bloeiende scheuten kan aan vast binden.
  • Bladeren worden zwart en sterven af: de plant heeft te nat of te koud gestaan.
Andere Medinilla's die in de bloemenwinkels worden aangeboden:
Medinilla 'Medira': met kleinere bladeren en bloemen
#2007

Auteur: Kurt Vossaert