Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/maretakken_mistletoe

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 8 juli 2020

Kerststuk met toverdrank

Kerststuk met toverdrank

 

Onlangs kreeg ik van een tuinvriendin een paar grillige takken met daaraan wit doorschijnende besjes, om te gebruiken als kerstdecoratie. Ieder jaar opnieuw ga ik de worsteling aan om met oase, ‘levend’ groen uit mijn tuin, klemmetjes en glitter, een tafelstuk te maken dat de kerstdis zal sieren. ‘De besjes plakken erg’, zei ze bij vertrek. Later begreep ik dat ze me maretakken had gegeven met de uiterst giftige bessen er nog aan. Nooit eerder zag ik maretakken van zo dichtbij. Ik bewonder ze wel. Rijdend langs ’s Heeren wegen zie ik ze vaak als enorme kerstballen hoog in de bomen hangen, om op een mysterieuze wijze het winterse silhouet van de kale bomen te accentueren.

 

Over de maretak is veel geschreven. Mijn man vist uit zijn ‘literatuur’ een boekje op over een gouden snoeimes, wat zich afspeelt in Armorica met zijn uitgestrekte eikenbossen. In dat boekje wordt gesproken over een druïde die voor zijn volk van de maretak een overwinningsdrank maakt voor de veldslagen tegen de Romeinen. Op het internet vind ik een essay van Charles Declerck uit Brussel dat helemaal gewijd is aan deze intrigerende plant. Daar, maar ook elders lees ik dat de kleverige vloeistof van de uiterst giftige bessen werd gebruikt om vogels te vangen. Men besmeerde boomtakken met de lijm, zodat de vogels vast kwamen te zitten. Vandaar de naam Vogellijm. De officiële naam van de maretak is Viscum album. In de volksmond wordt deze halfparasiet ook wel duivelsnest genoemd en het moet gezegd, wanneer je vanaf de grond het vreemd gevormde takkenstelsel hoog in de boom bekijkt lijkt het inderdaad op een bizar nest.

 

De plant is in zijn geheel giftig maar wordt, zoals met veel giftige planten gebeurt veel gebruikt als helend middel tegen vele kwalen. Vooral vroeger door de druïden, die net als Panoramix de maretak alleen mocht snoeien met een gouden snoeimes gemaakt door een goudsmid uit Luttecia. De plant is omgeven door veel rituelen. Kracht, bescherming, vruchtbaarheid, gezondheid en geluk worden de plant toegedicht. Door aftreksels en brouwsels, maar zelfs het simpele ophangen van enkele takken boven een deur bezorgt degene die daaronder doorloopt geluk.

 

Inmiddels heb ik de besjes van mijn mistletoe verwijderd. De takken kunnen de knoeiboel van mijn kerststukje niet verhelpen, dus struin ik met plezier een kerstmarkt af en kies iets van de mooiste kransen en decoraties die mensen zelf met veel liefde en vaardigheid hebben gemaakt.

Mijn maretak heb ik samengebonden met gouden linten en boven mijn pc gehangen waar ik dit stukje voor u schrijf. Ik hoop dat hierdoor geluk en kracht, vergezeld met mijn beste wensen voor het nieuwe jaar bij u terecht zal komen. Maar voor die tijd hoop ik dat u kunt genieten van een mooie Kerst.

#1319

Auteur: Jeanine Leytens