menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Maak van jouw tuin een vogelparadijs

Hoe groot of hoe klein jouw tuin ook is, van elk stukje groen kan je een vogelparadijs maken. De natuurlijke habitat van vogels wordt door verstedelijking steeds kleiner en meer versnipperd. Vogels maar ook andere dieren worden meer afhankelijk van de mens en van wat onze tuinen te bieden hebben. De ecologische waarde van onze tuinen valt dan ook niet te onderschatten en zeker als er bij de inrichting rekening wordt gehouden met een aantal elementen: de juiste plantenkeuze, het aanbod aan voedsel, shuilplaatsen voor de vogels en een plek om zich te nestelen en voort te planten. 

Natuurlijke beplanting

Malus ‘red sentinel’ voor merelsDoor te kiezen voor een natuurlijke beplanting met veel bloemen, besdragende soorten en fruit zal je heel wat dieren naar jouw tuin lokken. Zorg ook voor een gelaagde beplanting met afwisseling van vaste planten, struiken en bomen met zonnige en schaduwrijke plekjes. Een zeer populair boompje omwille van zijn overvloed aan sierappels die zeer geliefd zijn bij lijsterachtigen is de Malus ‘red sentinel’. Tot diep in de winter komen merels, lijsters en zelfs kramsvogels van de appels smullen. De appeltjes zijn bovendien heel kleurrijk en sierlijk. 

Bloemen zijn interessant voor insecten die op hun beurt een goede voedselbron voor vogels vormen. Met planten op het terras of balkon of een groendak kan je ook midden in de stad en zelfs zonder tuin, jouw steentje bijdragen. 

Leg een bloemenweide aan of maai een deel van het gazon slecht 2 maal per jaar. Zo krijgt het bodemleven meer kans. Hoe minder verstoring, hoe beter. Laat uitgebloeide bloemen staan tot in het voorjaar. De zaden van heel wat soorten zijn een belangrijke voedselbron tijdens de herfst en winter. De uitgebloeide silhouetten zijn bovendien een goede schuilplaats voor insecten. In borders of in plantenbakken kan je een mulchlaag van snoeiafval verspreiden wat het bodemleven ook weer ten goede komt. 


Naast voedsel is ook water heel belangrijk, zowel om te drinken als te baden. Heb je geen ruimte voor een vijver, plaats dan een drinkschaal of een klein waterornament op een veilige plek in de tuin, bij voorkeur in de buurt van struiken of bomen zodat de vogels zich kunnen terug trekken bij gevaar.

Heb je een natuurlijke tuin waar vogels zich goed voelen dan zullen ze zeker een bezoek brengen aan de voedertafel tijdens de winter. Bied een variatie aan voeder aan en op verschillende plekken in de tuin zodat alle vogels de kans krijgen om van het voeder te eten zonder verstoord te worden. 

Winterse voederplaatsen voor vogels

Schuilplaatsen

Vogels zijn altijd op hun hoede en zullen bij de minste beweging wegvliegen en zich schuil houden. Creëer in jouw tuin een deel met dichte struiken, het mogen zelfs doornachtige struiken zijn. Ook takkenwallen en hagen zijn ideaal voor vogels. Laat snoeiafval liggen of maak een composthoop om een schuilplaats te bieden aan andere dieren. 

Katten vormen een reëel gevaar voor vogels. Jaarlijks vallen heel wat van onze gevederde vrienden en vooral jonge exemplaren ten prooi. Om de vogels een handje te helpen kan je de kat best een belletje aan doen. Op die manier kan de kat de vogels niet ongehoord besluipen. 

Nestplaatsen

Nestkasten worden in het voorjaar gebruikt om zich voort te planten en om zich schuil te houden tegen het barre weer in de winter. Een nestkast heeft pas succes als ze op de juiste plaats in de tuin wordt opgehangen. Ze moeten op het oosten, zuiden of zuidoosten worden opgehangen, beschermd voor de regen. Het moet ook een veilige en rustige plek zijn, omringd door bijvoorbeeld klimplanten of andere gewassen. Een groene gevel in de stad kan ook een goede nestplaats zijn. Nestmateriaal kan je aanbieden door snoeihout of strooisel op bepaalde plaatsen te laten liggen. Vogels kunnen zich ook nestelen in spleten en kieren in een tuinscherm of een hok of in gestapelde blokken hout. 

Met een aantal vrij eenvoudige ingrepen en door de juiste plant op de juiste plaats te zetten kan je de biodiversiteit in jouw tuin vergroten en meer diersoorten naar jouw tuin lokken. Bedenk dat al onze tuinen samen één grote groene structuur vormen en dat de dag van vandaag waar bijna geen echte natuur meer te vinden is , deze structuur heel belangrijk is!

 

#5488Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon