Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/maak_gezonde_snacks_voor_in_de_boekentas

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 17 september 2019

Maak gezonde snacks voor in de boekentas

De zomer is alweer voorbij gevlogen. De kinderen moeten terug naar school, gepakt en gezakt met een zware boekentas. ’s Morgens vroeg opstaan en het verkeer trotseren, een lange tijd stil zitten op de schoolbank en heel wat leerstof te verwerken krijgen. Dat vraagt heel wat energie en daarom is het belangrijk dat de kinderen gezond eten, want we willen toch alleen maar het beste voor hen! Gezonde tussendoortjes die een lange tijd energie geven en bovendien lekker zijn kan je makkelijk zelf maken en zijn een goed alternatief voor frisdrank en snoep.

Bij onderstaande recepten worden de toegevoegde suikers vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals dadels en ongezoete appelmoes. Er worden ook veel noten gebruikt, deze bevatten waardevolle bouwstoffen voor ons lichaam en maken deze snacks tot een gezonde knabbel tijdens de pauze.

Energierepen met vruchten en noten

Wat heb je nodig?

  • 200 gram dadels, ontpit
  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram noten naar keuze: hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten,…
  • 80 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eetlepels ongezoete appelmoes
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Laat de noten op voorhand een nachtje weken en spoel ze voor je ze gebruikt even af. Laat de dadels ook een 10 tal minuten weken zodat ze wat zachter worden. Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine en laat ze draaien tot alles goed is gemengd en het geheel kleverig wordt. Er mogen nog wat kleine stukjes achter blijven. Schep het mengsel in een vorm tot een hoogte van ca. 2 cm. Leg er huishoudfolie over en laat het in de koelkast opstijven. Eens opgesteven kan je het mengsel gemakkelijk in vierkantjes snijden. Bewaar ze in de koelkast.

Kokosballetjes

zelfgemaakte kokosballetjesWat heb je nodig?

  • 5 ontpitte dadels
  • 80 gram kokosschilfers
  • 50 gram amandelen
  • Snuifje kaneelpoeder
  • Snuifje gemberpoeder
  • 1 koffielepel kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • plantaardige melk bijvoorbeeld rijstmelk

Bereiding

Week de dadels een 10 tal minuten in warm water. Houd 2 eetlepels kokosschilfers apart voor de afwerking. Meng vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine samen met een eetlepel plantaardige melk. Maal alles fijn tot een pasta. Voeg verder melk toe tot er een consistente massa ontstaat. Hier is de regel: niet teveel maar ook niet te weinig.
Rol balletjes van het mengsel en bestrooi ze met kokos. Laat ze een aantal uren in de koelkast opstijven.

Chocoladekoekjes

Wat heb je nodig?

100 gram dadels, ontpit
60 gram cacaopoeder
30 gram gemalen amandelen
3 eiwitten
1.5 eetlepel gesmolten kokosolie
30 gram havervlokken
30 gram geraspte kokosschilfers
een handvol rozijnen

Bereiding

Week de dadels een 10 tal minuten in warm water. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de dadels, de amandelen, de cacao in een keukenmachine en laat ze draaien tot er een gladde massa ontstaat. Voeg het gesmolten kokosvet toe en laat de machine opnieuw draaien. Roer er vervolgens de havervlokken, rozijnen en kokos doorheen. Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig doorhaan het mengsel. Maak balletjes van het deeg , leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk ze wat plat. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze bruin in 20 minuten.

#4863

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies