Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lupine_bloemen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 juli 2021

Zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog en kunnen elke border een oppepper geven.

In het rijtje bijzondere planten zal de lupine niet snel voorkomen, daar is hij te gewoon voor. Toch is de plant ook bijzonder te noemen: Het is een makkelijke plant die doorgaans geen steun nodig heeft. De bloei is langdurig, met stevige, holle stengels waar statige bloemen in aren aan komen in heldere, frisse kleuren, om vrolijk van te worden. Lupines zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog en kunnen elke border een oppepper geven. De trossen vlinderbloemige bloemen zijn indrukwekkend. Ze hebben de peperachtige geur van erwtenbloemen.

Zelfs het handvormig samengestelde blad is aantrekkelijk. Wanneer het heeft geregend, houden deze handjes nog lange tijd druppels vast, als stralende diamantjes.

druppels water op de bladeren van een lupine

 

De naam Lupinus betekent letterlijk “wolfachtig”. De plant zou deze naam te danken hebben aan het feit dat de zaden vanwege hun bittere smaak alleen voor de wolven geschikt zouden zijn. Rauw gegeten kunnen de zaden irritaties aan de maag veroorzaken. Niet alle lupines hebben bittere zaden, dat hangt van de soort af. Bittervrije soorten lupine zijn later ontwikkeld en worden ook wel zoete lupine genoemd. Tegenwoordig wordt in de voedselindustrie veel gebruik gemaakt van lupinemeel bij de bereiding van koekjes en pasta en andere deegwaren. Lupine bevat vitamine B12 in een vorm die door het menselijk lichaam goed is op te nemen en is daarmee een belangrijke bron van deze vitamine voor vegetariërs

 

Zoals veel vlinderbloemigen is de lupine in staat om stikstof uit de lucht te binden. De stikstof wordt in de wortels opgeslagen. Eeuwen geleden al werden de planten aan het eind van het seizoen omgeploegd. Zo dient de lupine als groenbemester. Het bovengrondse gedeelte van de plant werd wel gebruikt als veevoer.

Lupinus officinalis bloeit roze of blauw. De blauwe lupine die in de velden te zien is, is de Lupinus angustifolius. Lupinus luteus bloeit geel en geurt heel zoet. Lupinus polyphyllus is ontstaan door kruisingen van de wilde vormen. Het is deze lupine waar de Russell-hybriden mee zijn gekweekt.

lupines in volle bloei
Lupinus polyphyllus

 

Dat de lupine niet alleen een nutsgewas is maar ook grote sierwaarde voor de tuin heeft, hebben we vooral te danken aan George Russell. De Russell-hybriden zijn het resultaat van het kruisingswerk dat George Russell in de vorige eeuw heeft verricht. Na 25 jaar selectiewerk bracht hij in 1937 de eerste Russell-hybriden op de markt. Niet eerder was een zo groot scala aan kleuren mogelijk bij lupines. Stralend en ingetogen, bruisend en zacht. In een kleur of tweekleur en zelfs driekleur. De carrière als tuinplant was hiermee begonnen voor de lupine.

lupines bloeien in allerlei kleuren
Russell types

 

Mooie en bekende combinaties worden gemaakt met pioenrozen en papavers. Hiervan hebben de bloemen kleuren die sprekend genoeg zijn om het tegen de lupine op te kunnen nemen. In bloemvorm levert dit fraaie contrasten op. Ook minder bekende combinaties met Lupine zijn heel mooi, bijvoorbeeld met Astrantia maxima of met Allium christophii. Een groep lupines bijeen vormt in juni een spectaculaire blikvanger in de tuin.

 

Lupines staan graag in vruchtbare goed doorlatende grond, die liefst een beetje aan de zure kant is. In het voorjaar vormen de frisse blaadjes een lekkernij voor slakken! Geef de planten voldoende ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Een goede luchtcirculatie is nodig om meeldauw te voorkomen.

Knip steeds de uitgebloeide stengels diep weg, dat verlengt de bloeitijd van de plant aanzienlijk. Na de bloei is de plant een tijdje minder aantrekkelijk. Het is daarom handig om er planten voor te zetten die het zicht op de lupine ontnemen. Zeker wanneer er een groep lupines is aangeplant, kan er na de bloei een gat ontstaan. Eenjarigen of bollen kunnen dat heel goed opvullen. Later in het seizoen heeft de lupine weer fris blad ontwikkeld en kan een tweede bloei geven.

Lupines zijn kortlevende vaste planten. Na een paar jaar zullen de planten aan vervanging toe zijn. Uit zaad opgekweekt ontstaan gemengde kleuren. Benaamde cultivars worden gestekt. Voor uitgekiende combinaties is het doorgaans wenselijk van tevoren de kleur te kennen.

  de blauwe lupine

Vaak schrikken we terug voor extra werk in de tuin en mijden we kortlevende planten. De lupine geeft zoveel kleur aan de tuin dat we deze plant niet willen missen. Geen juni zo schitterend als een juni met lupines!

#2463

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl