Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/liquidambar_amberboom

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 29 november 2021

Liquidambar styraciflua - Amberboom: soorten cultivars en hun herfstverkleuring

Liquidambar styraciflua - Amberboom

Bloemkleur: Groen
Bladkleur: Donkergroen
Hoogte: 20.00 tot 25.00 m
Bloeitijd: mei
Groeivorm: Opgaand

Toepassing en gebruik: draagt vruchten - bladplant - snoeibaar - mooie herfstverkleuring

Licht: zonlicht tot halfschaduw
Bodem: Alle
Vochtigheid: vochthoudend
Zuurtegraad: Neutraal

Zéér mooie en boeiende boom, het blad lijkt op de esdoorn maar met spitsere lobben en is mooi blinkend aan de bovenzijde. Deze plant groeit uit tot een flinke boom, die wel 15 meter hoog kan worden. Kenmerkend is de piramidale vorm van de kroon. De bloei ligt in de maanden april en mei. De bloemen zijn vrij onopvallend. Het blad lijkt wat op het blad van de esdoorn. In de herfst verkleurt het naar mooie tinten met als hoofdmoot prachtig scharlaken en diep karmijnrood.

De boom heeft het liefst een goed vochthoudende plek als standplaats. De oorsprong ligt in Noord-Amerika. De takken en stam zijn bedekt met dikke kurklagen wat een zeer decoratief aspect geeft in de wintermaanden. De bomen groeien langzaam en zijn zeer decoratief in de herfst door hun sublieme kleuren. Deze boom doet het tevens goed op natte, waterzieke grond. De herfstverkleuring is sterk afhankelijk van de zomer, hoe warmer des te meer suikers er aangemaakt worden die op hun beurt voor de herfstverkleuring zorgen.

Andere geënte cultivars:

Liquidambar styraciflua 'Aurora':

Deze amberboom waarvan het schot soms wat rood uitloopt heeft een geelbont blad. Door zijn tragere groei en volwassen hoogte van 6 a 8 meter kan hij ook nog in de kleinere tuin een plaatsje krijgen.

Liquidambar styraciflua 'Pendula':

Deze amberboom heeft een kompaktere treurvormige groeiwijze met mooie herfstkleur.

Liquidambar styraciflua 'Rotundiloba':

Terwijl bij alle andere amberbomen het blad op dat van een esdoorn lijkt heeft deze afgeronde bladeren, bovendien ook nog een goede herfstverkleuring.

Liquidambar styraciflua 'Silver King':

Deze ± 7 meter hoge amberboom met zilvergevlekte en gerande bladeren is vrij zeldzaam. De 'Silver King' heeft een beduidend tragere groei en blijft daardoor lang zeer handzaam van formaat.


Prachtige herfstverkleuring

De bladeren verkleuren mooi in de herfst en vallen laat van de boom. Het is een zeldzame boom, meer dan de moeite waard om aan te planten.

Liquidambar styraciflua 'Stared':

Deze amberboom heeft een meer stervormig diep ingesneden blad dan zijn gewone broer.

Hij heeft bovendien een goede wijnrode herfstverkleuring en een trage groei.

Liquidambar styraciflua 'Variegata':

Deze variëteit is trager in groei en heeft geel gevlekte bladeren. De herfstverkleuring is minder uitgesproken dan bij andere cultivars.

Liquidambar styraciflua 'Worplesdon':

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is een dankbare cultivar, die een smallere zuilvormige kroon heeft dan de gewone amberboom en daardoor makkelijker toe te passen in kleinere tuinen en smallere straten. Verder is het blad ook handvormig met scherp gepunte lobben en glanzend én zeer mooie rode herfsttinten. Dit is de enige variëteit die élk jaar deze mooie herfstverkleuring geeft, ongeacht de voorbije zomer.

#1226

Auteur: Jo De Martelaer
Boomkwekerij Hortus Conclusus