Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lilium_red_sensation

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 mei 2021

Lilium ‘Red Sensation’: een madonnalelie met een warme kleurengloed

Lilium (Aziatische Grp) ‘Red Sensation’®

Bloemisten die deze kerst met iets willen opvallen, hoeven niet langer te zoeken. Want Lilium ‘Red Sensation’® doet haar naam alle eer aan.


Lilium (Aziatische Grp) ‘Red Sensation’®

Helemaal nieuw is de ‘Red Sensation’ echter niet: de lelie is al sinds oktober 2005 op de markt. Maar bij lelies duurt het nou eenmaal lang voordat er een behoorlijke ‘bollenkraam’ bij de kweker is opgebouwd. Dit jaar is het zover. Naar verwachting zullen er tussen de 750.000 en 1 miljoen stuks voor de klokken van de Nederlandse veilingen verschijnen, twee tot drie keer meer dan vorig jaar. En dat is goed nieuws voor de fans van ‘Red Sensation’.

De bloemblaadjes geven precies aan waar het bij deze lelie om draait: een hartverwarmende kerst. Zelfs in de knop oogt de lelie al aantrekkelijk. Eenmaal in volle bloei pronkt de Aziaat met intens rode, bijna fluorescerende ‘sterren’ van 15 cm doorsnee. De ‘Red Sensation’ overleeft de kerstdagen bovendien moeiteloos. Want de houdbaarheid bedraagt 10 tot 14 dagen, mits de bloemen voldoende rijp zijn gesneden en voldoende lang zijn belicht.

Lilium (Aziatische Grp) ‘Red Sensation’® wordt op de Nederlandse veilingen aangevoerd van mei tot en met januari. De steellengte bedraagt gemiddeld 85 cm. Het aantal bloemen per tak hangt af van de gebruikte bolmaat: van minimaal vier (bolmaat 12/14) tot minimaal zes (bolmaat 16/18).

Familie
Lilium is familie van de Liliaceae.

Soorten
Het assortiment bestaat traditioneel uit 4 hoofdgroepen: Lilium longiflorum, Aziatische hybriden, Oriental hybriden en Lilium longiflorum x Aziatische (LA) hybriden. Veredelaars zijn niet alleen druk met het veredelen binnen deze 4 groepen, maar kruisen nu ook tussen de verschillende groepen. Inmiddels zijn er ook Longiflorum x Oriental (LO) hybriden bijgekomen.

Verzorgingstips in de huiskamer:

  • Een lichte standplaats is niet nodig. Vermijd tocht en felle zon.
  • Het is niet nodig om de bloemen ‘s nachts in de koelcel te bewaren.
  • Geef de klant altijd snijbloemenvoedsel mee. Dit voorkomt bacteriegroei in het water, zorgt voor een betere uitbloei en gaat vroegtijdige vergeling van het blad tegen.
  • Lelies zijn gevoelig voor te hoge concentraties snijbloemenvoedsel. De op de verpakking aangegeven concentratie mag beslist niet worden overschreden.
  • Zet de vaas met lelies niet in de buurt van een fruitschaal, omdat de bloem zeer gevoelig is voor ethyleen.
  • Het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding geven. Verwijder de vlek met een droge borstel; een natte doek maakt de vlek alleen maar erger. Of hang het kledingstuk enkele uren in zon en wind. Het is mogelijk om leliestuifmeel met behulp van een stukje plakband te verwijderen.
  • Als het stuifmeel van de bloem verwijderd moet worden, laat dan de helmdraden en de stamper staan. De bloem oogt dan minder beschadigd.

Top 10 Lilium Aziatische Grp
(op basis van VBN-omzet 2006-augustus t/m 2007-juli)
1. ‘Tresor’
2. ‘Navona’
3. ‘Val Di Sole’
4. ‘Brunello’
5. ‘Gironde’
6. ‘Monte Negro’
7. ‘Vermeer’
8. ‘Golf’
9. ‘Heraklion’
10. ‘Madras’

Verklaring van de naam
Lilium is een oude Latijnse plantennaam, in het Nederlands lelie geheten. Andere Nederlandse benamingen zijn ook wel 'Madonnalelie' of 'kerklelie'.

Symboliek Lilium
De lelie symboliseert onschuld, vergankelijkheid, koninklijkheid, geestelijke liefde, puurheid, vruchtbaarheid, zuiverheid, reinheid en eenheid. De lelie heeft ook in veel landen een bijzondere betekenis. De Romeinen en Grieken kroonden hun bruiden al met lelies voor een puur en vruchtbaar leven. Sinds 1179 siert de lelie het wapen van de Koning van Frankrijk. De kelklelie (Lilium longiflorum) is voor Amerikanen het teken van hoop.
De witte lelie wordt traditioneel veel gebruikt bij het afscheid van ons aardse bestaan en wordt daarom vaak geassocieerd met de dood. Men treft de bloem op het kerkhof vooral aan op graven van kinderen en van jonge meisjes, soms met de steel geknakt.
Maar slechts weinigen weten dat de witte lelie ook het symbool is van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid. In die betekenis sprak men ook wel van de Madonnalelie. Aartsengel Gabriel en de ouders van Maria werden vaak met een lelie in de hand afgebeeld.

Belangrijkste kleuren Lilium Aziatische Grp
1. geel
2. oranje
3. wit
4. bruin
5. roze
6. rood
7. tweekleurig
8. paars

Bekend van de speciale dag(en)
Lelies worden voor veel gelegenheden gebruikt, onder meer bij rouwen en trouwen.

#1187