Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lilium_longiflorum_prince_promise

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 21 april 2021

Lilium longiflorum Prince Promise: een aangenaam geurende lelie

Lilium longiflorum ‘Prince Promise’

Uit een kruising van een longiflorum en een oriental kunnen bijzonder mooie lelies ontstaan, bewijst ‘Prince Promise’. Zelfs de geur is aangenaam.

Lilium longiflorum ‘Prince Promise’ is een kelklelie met een kleurtje. De lelie heeft een romantische uitstraling, dankzij de golvende lichtroze bloemblaadjes en de – bijzonder fraaie – paarsroze keel. Ook de geur is aangenaam, minder sterk dan bij een oriental.

De houdbaarheid van Lilium longiflorum ‘Prince Promise’ is vergelijkbaar met andere longiflorums: prima dus. Aan de stevige stelen groeien gemiddeld twee tot vier kelken. De taklengte bedraagt 80 tot 100 centimeter.

Familie: Liliaceae

Soorten 
De belangrijkste soorten zijn in willekeurige volgorde momenteel: 

 • Lilium Longiflorum
 • Lilium Aziatische Hybriden
 • Lilium Oriëntal Hybriden
 • Lilium longiflorum x Aziatische hybriden.       

Prince Promise is eigenlijk een LLO lelie. Dit is een kruising tussen een Longiflorum en een Oriëntal. Deze is echter opnieuw gekruist met een Longiflorum. Hierdoor is deze lelie feitelijk een LLO type.  

Verzorgingstips consument 

 • Houd de hoes nog een aantal uren om de stelen totdat deze weer fris en stevig zijn. 
 • Snijbloemenvoedsel gebruiken. Dit voorkomt bacteriegroei in het water, zorgt voor een betere uitbloei en gaat vroegtijdige vergeling van het blad tegen. Gebruik de helft van de aangegeven dosering.
 • Pas op voor fruit i.v.m. ethyleenvorming.
 • Zorg dat er geen blad in de vaas hangt.
 • Snij 3 cm steel af met een scherp mes om de steel niet te verwonden.
 • Nooit in de felle zon zetten.
 • Lelies zijn bijzonder decoratief. Ze hebben echter één nadeel; het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding geven. Verwijder de vlek met een droge borstel, een natte doek maakt de vlek alleen maar erger. Het kledingstuk kan ook enkele uren in zon en wind buiten gehangen worden. Een andere mogelijkheid is om enkele keren met een plakbandje op het stuifmeel te drukken, het stuifmeel kleeft dan aan het plakband en is weg van de kleding.
 • Als dan perse het stuifmeel verwijderd moet worden beperk je dan tot het stuifmeel en laat de helmdraad en stamper staan. De bloem ziet er dan minder beschadigd uit.       

Top 10     

 1. 'White Europe'
 2. 'White Elegance'
 3. 'Snow Queen'
 4. 'White Heaven'
 5. 'Snow Cap'
 6. 'Pausini'
 7. Romero
 8. Magie Blanche
 9. 'Sacre Coeur'
 10. 'Worldwhite'       

Verklaring van de naam 
Lilium is een oude Latijnse plantennaam. Longiflorum  betekent 'met lange bloemen'. 

Symboliek 
Onschuld, vergankelijkheid, koninklijk, geestelijke liefde, puurheid, vruchtbaarheid, zuiverheid, reinheid en eenheid. De Romeinen en Grieken kroonden hun bruiden al met lelies voor een puur en vruchtbaar leven. Lelie stond in het christendom symbool voor reine maagdelijke liefde en onschuld, aartsengel Gabriel en de ouders van Maria werden vaak met een lelie in de hand afgebeeld. 
Sinds 1179 siert de lelie het wapen van de Koning van Frankrijk. De lelie heeft in veel landen een bijzondere betekenis. Lilium longiflorum is bijvoorbeeld voor Amerikanen het teken van hoop. De witte lelie, traditioneel de bloem die wordt gebruikt bij het afscheid van ons aardse bestaan en daarom vaak geassocieerd met de dood. Je kunt je voorstellen dat deze bloem van oorsprong een veel gebruikt en zwaar beladen religieus symbool is, maar slechts weinigen weten dat de witte lelie ook bij uitstek het symbool is van pure onschuld en maagdelijke liefde. In die betekenis sprak men wel van de Madonna-lelie. Symbool van de bloem op het kerkhof: de lelie (Lilium candidum) is omwille van haar witte kleur het symbool van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid. Men treft de bloemen vooral aan op zerken van kindergraven en van jonge meisjes, soms met de steel geknakt.

Belangrijkste kleuren 
Wit is veruit de belangrijkste kleur.

Bekend van 
Witte (or. Siberia) lelies zijn gebruikt bij versieringen ten behoeve van  het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima in de Beurs van Berlage (Tooropzaal, podium)

#1146