Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lilium_longiflorum_pink_heaven

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 5 maart 2021

Snijbloem: Lilium longiflorum ‘Pink Heaven’ - een roze kerklelie of madonnalelie

Lilium longiflorum ‘Pink Heaven’

Het moest er een keer van komen: een kelklelie met een kleurtje. Vorig jaar kwam de doorbraak. Sinds de introductie van ‘Pink Heaven’ zijn er al ruim 115.000 stuks van verkocht.


Lilium longiflorum ‘Pink Heaven’ als goede snijbloem

De witte kelklelie is een klassieker, die traditioneel vooral wordt gebruikt bij het afscheid van ons aardse bestaan. Dat imago heeft zijn beperkingen. Maar goed dat een veredelaar er in is geslaagd om een nieuwe kleur voor de tijdloos schone kelklelie te ontwikkelen. Want daarmee kan de ‘longi’ eindelijk – zonder bijsmaak – doorbreken in andere toepassingen dan het rouwsegment.
 
En die doorbraak kwam er. Met dank aan de subtiele kleur (oudroze), de grote kelken en de stevige zoete geur, zoals we van de witte kelklelie gewend zijn. Lilium longiflorum ‘Pink Heaven’ ontving dan ook terecht een nominatie voor de FloraHolland Award snijbloemen 2008. De snijbloem is vrijwel jaarrond verkrijgbaar.

Verzorgingstips:

 • Een lichte standplaats is niet nodig. Vermijd tocht en felle zon.
 • Het is niet nodig om de bloemen ‘s nachts in de koelcel te bewaren.
 • Geef de klant altijd snijbloemenvoedsel mee. Dit voorkomt bacteriegroei in het water, zorgt voor een betere uitbloei en gaat vroegtijdige vergeling van het blad tegen.
 • Lelies zijn gevoelig voor te hoge concentraties snijbloemenvoedsel. De op de verpakking aangegeven concentratie mag beslist niet worden overschreden.
 • Zet de vaas met lelies niet in de buurt van een fruitschaal, omdat de bloem zeer gevoelig is voor ethyleen.
 • Het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding geven. Verwijder de vlek met een droge borstel; een natte doek maakt de vlek alleen maar erger. Of hang het kledingstuk enkele uren in zon en wind. Het is mogelijk om leliestuifmeel met behulp van een stukje plakband te verwijderen.
 • Als het stuifmeel van de bloem verwijderd moet worden, laat dan de helmdraden en de stamper staan. De bloem oogt dan minder beschadigd.

Lilium is een oude Latijnse plantennaam, in het Nederlands lelie geheten. Andere Nederlandse benamingen zijn ook wel 'Madonnalelie' of 'kerklelie'.

Lelies worden voor veel gelegenheden gebruikt, onder meer bij rouwen en trouwen.
Lelies worden al duizenden jaren in het Verre Oosten gekweekt. Al eeuwen geleden werden ze in China voor hun schoonheid, maar ook voor agrarische en farmaceutische doeleinden gekweekt. Bloemen en bloemknoppen bleken smakelijk en voedzaam; wortels werden gebruikt als grondstof voor medicijnen. Ook in Europa werden lelies, zelfs tot het begin van de vorige eeuw, nog gebruikt als medicijn voor een groot aantal ziektes en aandoeningen. Ook nu heeft de lelie in veel landen een bijzondere betekenis. Lilium longiflorum is bijvoorbeeld voor Amerikanen het teken van hoop.

Familie: Lilium is familie van de Liliaceae. Hieronder vallen ook Tulipa en Fritillaria.

Soorten:
Het assortiment bestaat traditioneel uit 4 hoofdgroepen: Lilium longiflorum, Aziatische hybriden, Oriental hybriden en Lilium longiflorum x Aziatische (LA) hybriden. Veredelaars zijn niet alleen druk met het veredelen binnen deze 4 groepen, maar kruisen nu ook tussen de verschillende groepen. Inmiddels zijn er ook Longiflorum x Oriental (LO) hybriden bijgekomen. Lilium longiflorum-cultivars geuren sterk (zoet en doordringend), vooral 's avonds. Aziatische hybriden hebben weinig geur. Sommige Oriental-cultivars kunnen zeer krachtig geuren. LA-hybriden geuren licht.

De lelies zijn het jaarrond in de bloemenwinkels te verkrijgen. In januari en februari is het aanbod beperkt. Taklelies (Aziatische hybriden, Orientals en Speciosum) vertonen hetzelfde verkoopbeeld als de kelklelie (Lilium longiflorum).
De natuurlijke oogstperiode van de leliebollen is het najaar. Door de bollen een koudebehandeling te geven en in te vriezen is het mogelijk om ze jaarrond in de kas te planten. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van bollen van het zuidelijk halfrond, met name bij de Orientals. Bollen worden o.a. vanuit Chili en Nieuw-Zeeland geïmporteerd. Omdat deze bollen verser zijn wordt het probleem van het bewaren van bollen op een natuurlijke manier opgelost. Dit komt de kwaliteit van de bloemen ten goede, vooral in de winter. Ook bij de Aziatische lelies verbetert de kwaliteit in de winter nog steeds. Hier is vooral meer belichting voor verantwoordelijk. Maar ook een goede cultivarselectie helpt het assortiment in de winter te vervolmaken. Lelies worden ook buiten geteeld en dit levert over het algemeen een steviger product (sterkere stelen) en intensievere kleuren op. De aanvoerperiode ligt tussen half juli en half oktober.

Top 10 Lilium longiflorum (op basis van VBN-omzet 2007)

 1. ‘White Heaven’
 2. ‘White Elegance’
 3. Magie Blanche
 4. ‘Pausini’
 5. ‘Snow Cap’
 6. ‘White Europe’
 7. ‘Sacre Coeur’
 8. ‘Worldwhite’
 9. ‘Prince Promise’
 10. ‘Snow Hill’

Symboliek:
De lelie symboliseert onschuld, vergankelijkheid, koninklijkheid, geestelijke liefde, puurheid, vruchtbaarheid, zuiverheid, reinheid en eenheid. De lelie heeft ook in veel landen een bijzondere betekenis.
De Romeinen en Grieken kroonden hun bruiden al met lelies voor een puur en vruchtbaar leven. Sinds 1179 siert de lelie het wapen van de Koning van Frankrijk.
De witte lelie wordt traditioneel veel gebruikt bij het afscheid van ons aardse bestaan en wordt daarom vaak geassocieerd met de dood. Men treft de bloem op het kerkhof vooral aan op graven van kinderen en van jonge meisjes, soms met de steel geknakt.
Maar slechts weinigen weten dat de witte lelie ook het symbool is van zuiverheid, onschuld en maagdelijkheid. In die betekenis sprak men ook wel van de Madonnalelie. Aartsengel Gabriël en de ouders van Maria werden vaak met een lelie in de hand afgebeeld.

Belangrijkste kleuren:

 • Longiflorums zijn meestal wit van kleur.
 • Aziatische Hybriden zijn vaak geel of oranje.
 • Oriental Hybriden hebben roze/paarse of witte bloemen of zijn tweekleurig.
 • Lelie longiflorum x Aziatische hybriden zijn meestal abrikoos- of zalmkleurig.
#1549

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl