Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lente_bloeiende_bomen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 september 2022

Voorjaarsbloeiende bomen kondigen de lente aan

Bloesempracht in het voorjaar

Wanneer de sierkersen of andere prachtige bomen bloeien, is het pas echt lente. Eén voluit bloeiende boom in het voorjaar is even indrukwekkend als hele velden krokussen, narcissen of andere bloemen. Een bloeiende magnolia tegen een blauwe lucht is adembenemend mooi. Begin vorige eeuw waren drie soorten bomen onmisbaar in een tuin: een magnolia, een sierkers en een grijze ceder. De schoonheid die die bomen gaven, kunt u nu herbeleven in nieuwe vormen die ook in kleine tuinen passen. De hierna genoemde bloemenbomen hebben nog iets gemeen: u hoeft er weinig aan te doen als u ze eenmaal hebt geplant. Snoei is niet of nauwelijks nodig (alleen vorstschade wegnemen).

bloeiende bomen in de lente zoals sierkersen of prunussen
De bloei van sierkersen wordt in Japan als nationaal feest gevierd.

Hanami – Japans kersenbloesemfeest
Eind maart/begin april bloeien in Japan de kersenbomen (sakura). Deze explosie van kleur wordt als nationaal feest gevierd. Men ontmoet elkaar in massale picknicks in de parken onder de bloeiende bomen. Voor Japanners symboliseert de korte, uitbundige bloei de rijkdom en vergankelijkheid van het leven. Wij genieten er ook zonder die symboliek niet minder van.

Enkele bloemrijke ideeën
Sierkersen (Prunussen) zijn er in tientallen vormen en ze bloeien ongelooflijk rijk in april (en vaak nog in mei) met witte, lichtgele, roze, lila of zelfs paarse bloemen. Soms zijn het struiken, soms echte stambomen. Aan u de keus. Heel mooi is de veelgeprezen treurvorm Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’ die al begin april bloeit met roze warmroze bloemen. Een nauwe verwant is de bekende P. serrulata ‘Kanzan’, die wat later bloeit en zowel als struik en als stamvorm wordt gekweekt (de laatste wordt tot 10 m hoog). De elegante vaasvorm van de takkenkroon is heel typerend. Ook ‘Kanzan’ bloeit rijk en roze. ‘Amanogawa’ groeit uit als slanke zuilvorm en bloeit heel lichtroze (geurend!). ‘Taihaku’ wordt een flinke struik die al begin april met enorm grote, witte bloemen bloeit.

Tientallen soorten magnolia’s
Misschien wel de bekendste groep valse tulpenbomen of beverbomen, zoals de schitterend bloeiende magnolia’s ook wel worden genoemd, is de Magnolia Soulangeana Groep. Ze vormen grote struiken of kleine bomen tot 5 à 8 m hoog en ze bloeien (april-mei) met massa’s grote, rechtop staande, klokvormige bloemen aan de kale takken. Heel mooi zijn bijv. ‘Lennei Alba’ en ‘Amabilis’(beide wit), de kleinblijvende ‘Genie’ (3 m, warmrood!) en tal van roze bloeiende, zoals ‘Brozzoni’ en ‘Sundew’.

magnolia bloeit al vroeg in de lente
Magnolia of de valse tulpenboom; niet te verwarren met de Liriodendron of tulpenboom

Een prachtige judasboom De judasbomen (Cercis) vormen een geslacht met zeven soorten bladverliezende bomen uit Europa, China en Noord-Amerika. Een van de mooiste is de nieuwe Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, een prachtige, roodbladige judasboom (zacht fluwelig rood dat in de loop van het seizoen wat groener wordt) die uiteindelijk ca. 3 m hoog wordt. In april-mei verschijnen de fraaie, roze, eetbare bloemen aan de dan nog kale takken. De bloemen smaken lichtzuur. Lekker in een frisse salade. Deze boom (ook zeer geschikt als leiboom) trekt door zijn bijzondere kleur altijd de aandacht. Ideaal als solitair en geschikt voor iedere maat tuin. Plant hem op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

lente bloeiende bomen met bloemen op nog naakte takken
Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ bloeit op kale takken vooraleer de rode bladeren verschijnen.


Nog meer bloeiende bomen
In april-mei bloeien onder andere ook: sierappels (Malus); de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina); de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) met grote, blauwe bloemen; krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arborea ‘Robin Hill’; kastanjes: heel mooi is de roodbloeiende Aesculus × carnea ‘Aureomarginata’ met goudgerand blad.

Tuintips voor april
Gras maaien.
Mos in het gazon bestrijden.
Buxushaagjes knippen.
Balkonbakken klaarmaken.
Vaste planten opschonen en nalopen op verlies door vorst.
Heesters snoeien.

Terug naar boven icoon