Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lekkere_hapjes_met_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 13 juli 2020

Lekkere hapjes met groenten: enkele recepten

Lekkere gerechten met Flandria Specialty Street groenten

In het Flandria Specialty Street gamma zijn alle nieuwe specialiteiten van de Belgische tuinbouw samengebracht, zoals roze tomaten, rood witlof, gele courgettes, pikante pepers, beukenzwammen, scheutjes van asperge-erwten, bijzondere aardappelsoorten en nog veel meer.
In de lente lanceerde Flandria een kookwedstrijd voor hotelscholen en kookclubs.
De uitdaging was het lekkerste menu samen te stellen met producten uit het Flandria Specialty Street gamma.
Drie winnaars kwamen uit de bus. Een selectie uit hun bereidingen, en informatie over de Flandria Specialty Street producten waarmee ze werkten, vindt u hier.

Rubriek HAPJES:

Torrito - cocktail
Van kookclub Carpe Diem uit Heverlee

Voor 10 personen

2 dl sap van Torrito tomaten
40 cl grappa (Italiaanse eau de vie)
Enkele druppels Tabasco
Enkele druppels Worcestersaus
Peper en zout
Selderijzout

Garnituur:
Een paar Torrito tomaatjes
Enkele blaadjes koriander

Meng alle ingrediënten en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Presenteer met een stukje tomaat en een blaadje koriander.

Tip: Torrito-tomaten zijn uiterst herkenbare pruimtomaten die in een tros van plusminus 12 stuks worden aangeboden. Ze hebben een zoete smaak met frisgroene kroontjes en steeltjes. Torrito-tomaten zijn zowel geschikt voor warme als koude bereidingen.


Komkommerslaatje met Donna Cocktail
Van kookclub Carpe Diem uit Heverlee

Voor 10 personen

1 grote Donna Cocktail komkommer of 3 kleintjes
Enkele blaadjes munt
Enkele blaadjes koriander

Voor de dressing :
6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels rijstwijnazijn
1 koffielepel suiker
2 eetlepels fijn geraspte gember
½ stengel citroengras
Sojasaus
Zeezout en zwarte peper

Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de gewassen maar ongepelde en gekoelde komkommer overlangs met een groenteschaaf. Presenteer in een roosje en overgiet met de dressing. Werk af met wat fijngesneden munt en koriander.

Tip: Donna Cocktail is een kleine komkommer tussen de 40 en 100 g die per 5 in een schaaltje wordt aangeboden. Je kunt hem zowel voor warme als voor koude bereidingen gebruiken. Hij is perfect voor aperitiefhapjes als voor een tussendoortje.


Bavarois van Kumato en Eleganto tomaten
Van kookclub Carpe Diem uit Heverlee

Voor 10 personen

1ste laag:
50 g Kumato tomatenvlees
50 g zongedroogde tomaten
50 cl sap van Kumato tomaten
2 gelatineblaadjes
125 g opgeklopte room
1/2 koffielepel Xeres azijn
Peper en zout
snuifje suiker

Pureer het tomatenvlees, de zongedroogde tomaten en het tomatensap en duw door een fijne zeef. Breng op smaak met peper, zout, Xeres azijn en suiker.
Week de gelatine in koud water en knijp ze uit.
Verwarm de helft van het mengsel en meng de gelatine erdoor. Voeg dit bij het totale mengsel. Roer voorzichtig de opgeklopte room door het mengsel.
Giet in een recipiënt, dat bekleed is met huishoudfolie.
Laat gedurende 2 uur opstijven in de koelkast.

2de laag:
2 dl sap van Eleganto tomaten
1 eetlepel grappa (Italiaanse eau de vie)
Enkele druppels Tabasco
Enkele druppels Worcestersaus
Peper en zout
Selderijzout
3 gelatineblaadjes

Mix alle ingrediënten en breng op smaak.
Verwarm de helft van het mengsel (licht verwarmen zonder aan de kook te brengen) en meng de gelatine erdoor. Voeg dit bij het totale mengsel.
Giet boven op de opgesteven 1ste laag en laat gedurende 5 uur opstijven in de koelkast.
Neem de bavarois voorzichtig uit het recipiënt en portioneer.
Versier met een klein beetje fijngehakte zongedroogde tomaten en een druppeltje balsamico.

Tip: De Kumato tomaat is een vreemde eend in het gamma. Zijn schil is bruin, het vruchtvlees is dieprood en de zaadgel is donkergroen. Dat geeft bij het versnijden een zeer aantrekkelijk uitzicht. Bovendien rijpt deze tomaat van binnen naar buiten. Kumato tomaten zijn zeer sappig en smaken bijzonder zacht. Ze zijn ook nog eens lang houdbaar.
Eleganto tomaten hebben een heerlijk frisse en zoete smaak. Ze zijn gemakkelijk te onderscheiden van andere tomaten door hun unieke vorm, ze hebben een ‘nekje’ en zijn daarmee perfect om gerechten te decoreren. Eleganto tomaten zijn uitstekend in de klassieke Italiaanse salade met mozzarella en olijfolie als voor het bereiden van sauzen.


Komkommersliert met feta en geroosterde Zuccherina paprika
Van het Opleidingscentrum Merchtem

Voor 4 personen

2 Donna minikomkommers
1 Zuccherina rode paprika
200 g feta

Houd de paprika boven het gasvuur tot hij zwart ziet. Hetzelfde resultaat krijg je onder de ovengrill maar dat duurt iets langer. Daarna even laten afkoelen en de verbrande schil eraf doen.
Schil de komkommer met een dunschiller zodat je fijne, brede banden krijgt.
Snijd de feta in blokjes.
Steek een blokje feta op een houten prikkertje met aan weerszijden wat geroosterde paprika en een komkommersliert er rond.

Tip: Zuccherina paprika’s zijn de zoetste paprika’s die je in de winkel kan vinden. Ze zijn gemiddeld 8 cm lang en beschikbaar in drie kleuren: geel, rood en oranje. Hun smaak is fris en zoeter dan een gewone paprika. Ze wegen gemiddeld 40 g en zijn ook perfect te vullen met onder meer geitenkaas, gehakt, champignons….
Donna minikomkommers zijn iets groter dan de Donna Cocktailkomkommers. Ze wegen 100 tot 200 g per stuk.
 

#1744