Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/lekkere_groentjes_kweken_in_het_najaar?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 28 november 2022

Lekkere groentjes kweken in het najaar

moestuinieren in de herfst

Nu het nieuwe schooljaar op dreef is, loopt de zomer stilletjes aan mee op zijn einde. Gedaan met moestuinieren, tijd om de tuin winter proof te maken... Fout! Herfst betekent niet dat je moet stoppen met tuinieren. Ook het najaar biedt veel zaai- en oogstmogelijkheden om jouw eigen groentjes en fruit verder te kweken. Maar welke najaarsgroenten plant je nu? Moet je ze extra gaan voeden? Wanneer zijn ze klaar om te oogsten? En hoe bescherm je ze tegen het gure herfstweer? Met deze tips haal je alles uit jouw eetbare herfsttuin.

Voordelen van winteroogsten

  • Een warme zomer zorgt in de herfst voor een warme ondergrond, waardoor de plantenwortels verder groeien en ontwikkelen. De planten zullen in het volgend voorjaar een voorsprong hebben waardoor ze beter ontwikkelen en een mooiere oogst geven. 
  • Afvallende bladeren lijken op het eerste zicht een vervelende klus maar vormen eigenlijk een beschermende laag over de grond tegen wind, vorst en zonnestralen.
  • Frisse herfstdagen spreiden de oogst over een langere periode. De rijpe vruchten en groenten blijven langer bewaard aan de plant waardoor je ze niet onmiddelijk moet oogsten.
  • Aan verse groenten heb je nooit een te veel. Heel wat wintergroenten zijn geschikt voor het maken van soep. Plant verschillende soorten en geniet dagelijks van een heerlijk tasje verse soep.

oogst wintergroentjesBladgroenten zoals sla, kool, spinazie en veldsla doen het perfect in het najaar. Ze kunnen tot laat in het najaar geoogst worden en zorgen in de herfst voor voldoende vitaminen en mineralen op je bord. Hou de bodem gezond door jaarlijks van zaaiplaats te wisselen. Deze teeltrotatie voorkomt uitputting van de bodem waardoor ziekten en plagen minder kans krijgen. Splits het zaaigoed op door planten met dezelfde standplaats en voedingstoffen te gaan groeperen. Denk hierbij aan koolsoorten, blad-, vrucht-, peul- en wortelgewassen en schuif ze jaarlijks per groep een vak op. Ook tuinkruiden kunnen één plantengroep vormen. Zorg er als laatste voor dat de planten elkaar versterken door bijvoorbeeld uien naast wortels te planten. De geur van de uien houdt de wortelvlieg op afstand. 

Tips bij het moestuinieren

  • Plant alle slasoorten onder glas of in een serre. Toch liever een plaatsje buiten? Bescherm dan de sla met een folie, gronddoek of vlies. Hieronder krijgen de groenten geen last van vroege vorstperiodes.
  • Kies voor traag- en snelgroeiende groentesoorten. Snelgroeiende soorten zoals de radijs zijn makkelijk te kweken en zorgen voor een snelle oogst. Zo geniet je het hele najaar door van verse groenten. 
  • Zaai knoflook in de herfst en geniet in het voorjaar van de oogst.
  • Gooi teveel aan oogst niet weg! Droog je kruiden en look, maak compote en confituur van het fruit, bewaar uien en aardappelen op een droge plek, verwerk groenten tot saus of soep voor in de diepvries,... of deel uit aan vrienden, buren en familie.
  • Als laatste: denk aan volgend jaar. Oogst de zaadjes van de planten en laat ze een tweetal weken verder drogen. Bewaar de zaadjes op een koele, donkere en droge plaats in papier, zodat ze voldoende kunnen ademen.


Plant- en oogstschema winterse groenten

GewasPlantperiodeOogstperiode
Kervelmaart tot oktoberapril tot oktober
Peterselie

maart tot september

juni tot november

Koriandermei tot augustusmei tot oktober
Dilleapril tot agustusjuli tot september

Radijs

april tot september

mei tot oktober

Bloemkool

juli tot augustus

juli tot oktober

Rucola

maart tot augustus

mei tot oktober

Sla

april tot augustus

mei tot oktober

Spinazie

februari tot september

februari tot november

Veldsla

juli tot september

oktober tot december

Bloemkool:

Zomerbloemkool

Herfstbloemkool

Winterbloemkool


februari tot mei

april tot juli

mei tot augutus


juli tot september

september tot november

maart tot mei

Stengelui

maart tot junijuni tot oktober
Bessen (afhankelijk van de soort)najaarbegin zomer (juni tot juli)
Frambozen (meestal van stek starten)november tot februarieind juni (gedurende 6 weken)

gepekelde groenten


#5784Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon