Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/leirozen_soorten_rozenboog

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 23 juni 2021

Leirozen: enkele soorten grootbloemige doorbloeiers met aantrekkelijk gekleurde en gevormde bloemen

Leirozen

Het sortiment leirozen is groot en daarom stellen we u hier slechts een selectie voor. Bij de grootbloemige rozen valt de keus op doorbloeiers met aantrekkelijk gekleurde en gevormde bloemen, die bovendien een elegante groeiwijze hebben. Dat laatste mag als eigenschap niet worden onderschat. Een leiroos met lange, maar stijve takken is voornamelijk voor tegen een muur geschikt. Voor een pergola of rozenboog verdienen buigzame takken de voorkeur.

Rozenboog -
Een stevige rozenboog
is ideaal om klimrozen langs te laten groeien.

En omdat een roos minstens zacht moet geuren, valt de keus op de volgende grootbloemige cultivars, met (tussen haakjes) het jaar van herkomst.

Roze rozenvariëteiten:


Rosa 'New Dawn' - klimroos

Rosa 'New Dawn' ('30) is nog steeds één van de beste: de soepele takken maken de geurende roos elegant. Daarbij is de zachtroze bloemkleur heel mooi. Een doorbloeier ook (soms een jaar niet), met gezond groen blad en winterhard. Snoepjesroze is de nieuwere ('67) geurende Rosa 'Bantry Bay', met soepele takken en doorbloeiend. Ook 'Pink Cloud' ('52) kan worden aanbevolen, maar de fuchsiaroze kleur moet wel passen in de tuin. Dat geldt ook voor de stekelarme leiroos Rosa 'Zéphirine Drouhin' die al sinds 1868 in cultuur is.

Gele rozenvariëteiten:


klimroos: 'Golden Showers'

Van de gele leirozen is Rosa 'Golden Showers' aan te bevelen. Zachtgele, geurende bloemen. Een voordeel zijn de weinige stekels. Rosa 'Chinatown' heeft gevulde bloemen en diepgroen blad.


Rosa 'Chinatown'

Witte rozenvariëteiten:


Rosa 'Swan Lake' met gevulde bloemen.

Tegen een donkere achtergrond komt een witbloeiende leiroos het beste tot zijn recht. Rosa 'Climbing Schneewittchen' (trosroos) is hiervoor geschikt evenals Rosa 'Swan Lake' met gevulde bloemen.

TIP:

Leirozen vragen een goede verzorging anders gaan de planten snel achteruit. Dat betekent voldoende voeding tussen maart en september.
Gezonde leirozen maken elk jaar nieuwe scheuten vanuit de grond: dat zijn de beste bloeitakken voor het volgende seizoen.


Rosa 'Veilchenblau'

Eénmaalbloeiend en kleinbloemig zijn ouderwetse ramblerrozen zoals 'Veilchenblau', 'Bobbie James' en Rosa filipes 'Kiftsgate' die wel 15 meter haalt! Geschikt voor in een oude fruitboom.
Uit de 19de eeuw dateren 'Félicité et Perpetue' (1827) en 'May Queen' (1898) beide gevuld en geurend: bleekroze en resp. dieproze. Hun hoogte 3,5 a 4,5m leent zich voor een rozenboog.

#2058