Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/laurus_nobilis

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 26 juli 2021

Laurus nobilis Angustifolia

Laurus nobilis ‘Angustifolia’

Laurus nobilis bol op stamLaurus nobilis ‘Angustifolia’, met zijn groene langwerpige bladeren is een verfrissende verschijning tussen de kuip- en terrasplanten. De naam ‘Angustifolia’ (syn. ‘Salicifoilia’) verwijst terecht naar het smal wilgenachtig blad van deze lauriersoort. Een kuipplant met een altijd groen wilgenachtig gevormd blad, is een terrasplant die voor vernieuwing zorgt.

Laurus nobilis is voor het grote publiek eeuwen gekend als een plant met enkel één soort.
Dankzij de inspanningen van sierplantenkwekerij Devriese-Luyssen is nu ook de lauriersector volop in ontwikkeling. Via eigen selecties en zoektochten over de grenzen heen werd een verzameling aangelegd waaruit duidelijk blijkt dat er voor de laurier nog veel mogelijkheden zijn. 

Nadat ook de ‘Aurea’ op de markt werd gebracht, en nog enkele variëteiten in de wachtkamer zitten is nu de tijd rijp om de ‘Angustifolia’ (syn. ‘Salicifolia’) terug te introduceren. 

Net als zijn grote broer zijn de bladeren ook perfect te gebruiken in de keuken en in bloemstukken. De ‘Angustifolia’ is een zeer gevulde plant. Met zijn smalle wilgenblad en fris lichtgroene kleur heeft deze laurier net dat ietsje meer. Het is een ongewone verschijning die winter en zomer zijn blad en sierlijkheid behoudt en zo zijn plaatsje tussen alle andere planten verdient.

Laurus nobilis ‘Angustifolia’ is een zeer sterke plant, die zowel in zon als in de schaduw goed gedijt.

 

Verzorgingstips

in de groeiperiode (april tot en met oktober)

  • Standplaats buiten in de zon tot halfschaduw, bij nachtvorst in het voorjaar ’s avonds binnen zetten.

  • Regelmatig water geven zodat de wortelkluit niet uitdroogt, maar waarbij de pot voldoende gedraineerd is.

  • Tijdens de groei regelmatig bijbemesten.

  • Eind juni kan men een vormsnoei doen waarbij de lange scheuten ingeknipt worden net boven een bladoksel.
     

bladeren van de laurier Laurus nobilisIn de rustperiode (november t/m maart)

  • Een koele en vorstvrije plaats, aangezien de plant in rust is mag dit ook donkere plaats zijn.

  • Sporadisch water geven, net voldoende om de potkluit niet te laten uitdrogen.

  • Tijdens de rust niet bijmesten.

  • Een strakke vormsnoei met een snoeischaar. 

Verpotten
Om de 2 à 4 jaar in maart, augustus of september verpotten in gewone potgrond is voldoende.
 

Verklaring naam
Laurus nobilis, edele laurier, waarbij nobilis waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat de grote Griekse dichter Homerus in zijn geschriften de laurier tot een goddelijke boom verheft. Zowel vroeger in Griekenland als in Rome en ook nu nog staat laurier symbool voor winnaars.
 

laurus nobilis wintergroene piramide als kuipplant Symboliek
Toen de Grieken de laurier eeuwen geleden naar Europa brachten en de Romeinen de laurier als het edelste gewas zagen en met trots en reden tijdens overwinningen droegen…is de eer en faam van Laurus nobilis steeds maar gegroeid. De laurier kent zoveel symboliek dat er dan ook zeer veel over laurier geschreven is. Van plant voor overwinnaars, tot eeuwige liefde voor de liefste, bescherming tegen geesten en bliksem, verhelderend en voorspellend om er maar enkele op te noemen…

Je wens op een blaadje schrijven en dit verbranden zou de wens doen uitkomen. Baat het niet, het schaadt niet en in elk geval verdrijft het onaangename geuren. Van de keuken tot in guirlandes is de laurier niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken…
 

Speciale dagen
De laurier wordt door zijn symboliek veel gebruikt naar kerstmis toe, maar ook voor de belangrijkste dagen uit een mensenleven van geboorte, huwelijk en overlijden komt de laurier zijn vertegenwoordiging doen.
 

Aanvullende informatie
Om de plant tot zijn volle recht en sierlijkheid te laten komen, worden de planten deskundig opgekweekt en gesnoeid tot minimaal 7 tot 8 jaar oude planten voordat ze de eer krijgen bij de tuinliefhebber te vertoeven. Pas dan zijn de planten, piramiden, bol op stam voldoende gevormd om het bedrijf te verlaten.
Laurus nobilis is een ideale plant om in pot te houden. Ze kunnen tot 100 jaar oud worden. 

 

#483

Auteur: De Vriese Sierplanten