Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/laurierlikeur_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 24 september 2021

Laurierlikeur zelf maken

Likeur maken met laurierbladeren.

Laurierlikeur:
Inleiding

Smaak en geur gaan samen, dit drankje vol heerlijke ingrediënten met het kruidige aroma van laurierblaadjes zal dit ruimschoots bewijzen.

Het gebruik van laurier is in onze gerechten vanzelfsprekend, dat je er ook een likeur kan van maken is minder geweten.

Laurierlikeur is in Italië goed gekend, in Sicilië is het een delicatesse. De likeur die we in het artikel voorstellen benadert dan ook de smaak van “ Rosolio di Alloro dell'Etna”.

Onbekend is meer dan ooit onbemind, deze uiterst eenvoudige, snel te bereiden likeur is in een woord samengevat: verrukkelijk!

Ingrediënten

Voor het maken van 1,5 l likeur:

  • 40 verse laurierblaadjes (Laurus nobilis of keukenlaurier)

  • 0,5 l zuivere alcohol (90 – 96 °)

  • 0,75 l water

  • 550 g kristalsuiker

Bereiding:

40 donkergroene laurierbladeren, vrij van insecten (schildluis) en sproeistoffen zorgvuldig reinigen onder flink veel water vooraleer aan de bereiding te beginnen.

Snij de laurierbladeren met een schaar in 3 stukken en leg ze in een bokaal. Giet er zuivere alcohol overheen. Sluit de bokaal goed af en laat deze mengeling gedurende een week trekken op een donkere plaats en op kamertemperatuur (vb in een keukenkast)

Na een week trekken is de vloeistof donkergroen en zijn de groene laurierbladeren geel. Giet de vloeistof door een filter zodat deze zuiver is.

Laat het water met de suiker op een zacht vuurtje al roerend koken. Laat dit suikerwater afkoelen, giet het daarna bij de gefilterde groene laurieralcohol. Schud alles eens goed door elkaar .

Onmiddellijk daarna kan men de likeur in flessen overgieten. Het is wel nodig donkere flessen te gebruiken, dit is nodig om de groene kleur te behouden anders zal deze geel kleuren, dit oogt minder aantrekkelijk. Het is ook best om de flessen op een donkere plaats te bewaren.

WEETJE: de likeur heeft een alcoholgehalte van ongeveer 35° en kan mede daardoor zeker tot een jaar bewaren.

TIP: de groene likeur vermengd met verse room is héél lekker en past uitstekend bij het dessert. Hiervoor gebruikt men 2 delen likeur en 1 deel verse room, dit mengsel uiteraard goed schudden of mengen. Deze mengeling kan wel niet bewaard worden, dus onmiddellijk klaarmaken en degusteren.

Proeven van het authentieke Italië kan nu aan onze eigen keukentafel, de mediterrane zon verzinnen we er wel bij. Na het drinken van ons zelfgemaakt likeurtje moet dit zeker lukken.

La vita e bella! 

#517

Auteur: Wilfried Van Hecke