Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/larix_decidua_of_lork

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 1 oktober 2020

Larix decidua of de lork een bladverliezende conifeer.

Lariks (Europese Lork )

  • Larix decidua (bot.)
  • European larch (Eng.)
  • Mélèze (Frans)
  • Lärche, Lorchbaum (Duits)
  • Pinaceae – dennenfamilie

Lariks hoort bij een zeer oude boomsoort, de dennen, die al ca. 30 000 jaar geleden op aarde groeiden. Spectaculair is de lariks door zijn prachtige geeloranje gekleurde naalden in het najaar. Hij bloeit voor het eerst op een leeftijd van 20 – 30 jaar.

Larix lacricina

Naamgeving en verspreiding

De betekenis van het woord larix is onbekend, maar decidua betekent loofverliezend.

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied omvat het Europese hooggebergte (Alpen), waarheen de lork na de ijstijden is teruggedrongen. Lariksbossen vinden we in de Centrale Alpen, de Karpaten, Sudetenland en in Polen. De bomen kunnen goed tegen strenge winters en hete zomers (landklimaat). In de noordelijke Alpen staan zij samen met sparren.

In Nederland vinden we de lariks in bossen en als sierboom.

Plantkenmerken

In de lente heeft de lariks opvallend frisgroen jong blad. In het najaar zijn de naalden geeloranje gekleurd, maar tijdens de winter is hij kaal. Hij is een uitzondering binnen de dennenfamilie.

naalden in de herfst

In het voorjaar lopen eerst de naalden uit, die de zogenaamde kortloten vormen. Deze staan in rozetjes aan de bovenkant van de takken. Tegen eind juni ontwikkelt zich het zogenaamde Sintjanslot, waaruit later de langlotenontspruiten.

De lariks bloeit in april. De gele eivormige mannelijke bloemen (katjes) ontwikkelen zich aan de kortloten, de meeste rode vrouwelijke bloemen aan de langloten.

In het begin zijn de kegels klein en groen, in rijpe toestand lichtbruin. De kegels zijn opgebouwd uit over elkaar heen liggende schubben. Onder elke schub bevinden zich twee zaden. Ze blijven soms jarenlang aan de takken hangen.

De lariks kan 50 m hoog en 600 jaar oud worden. Hij groet snel. Zijn kroon is eerst smal kegelvormig, later vaak breed met een afgeplatte top.

Hij is eenhuizig, d.w.z. mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zitten aan dezelfde boom.

Het hout is geelachtig en heeft een roodbruine kern.

Lariks in bloei

Standplaats

Lariks groeit in losse, vruchtbare grond, het liefst op leem. Hij houdt absoluut niet van klei, stuifzand en zure bodem. Voor zijn groei heeft hij veel licht en ruimte nodig. Hij kan goed tegen vorst en hitte. Lariks een waardevolle bosboom, bestand tegen storm, vorst en dikke sneeuwlagen.

Mythologie

Lariksen werden als heilige bomen op bedevaartsplaatsen geplant. In de voorchristelijke tijd werd hij door een volk in het noorden van Siberië als goddelijk vereerd. In een bosje van 7 lariksen werden magische rituelen uitgevoerd.

In Tirol werd de Lariks als heilige boom vereerd. Wie een tak van deze boom afsneed, ontvind zelf een bloedende wond, die niet genas voordat de wond van de boom genezen was.

kegel

Lariks is de boom van feeën en tovenaars. Hij werd in de Alpen vaak als huisboom aangeplant omdat men geloofde dat hij vriendelijke boomgeesten zou herbergen.

Het huis zou niet door de bliksem getroffen worden.

Een plaats, omgeven door lariksen, was de dansplaats voor bergfeeën. Rook van larikshout beschermde voor negatieve invloeden en geesten.

In de walpurgisnacht (feestnacht van de heksen) werden larikstakken aan ramen en deuren gehangen om heksen en boze geesten te verdrijven en de kinderen voor de boze blikte beschermen.

Gebruik

Het hout is stevig, taai, duurzaam, rijk aan hars en droogt snel. Het wordt gebruikt als bouwhout, voor de vervaardiging van deuren en raamkozijnen, voor de scheeps - en bruggenbouw, meubels, fusten en dakpannen.

In de volksgeneeskundemaakt men geneesmiddelen van de bast, het hars en de jonge spruiten. Uit het hars wordt de zogenaamde lariksterpentijn gewonnen (Venetiaans terpentijn). Hars wordt ook gebruikt voor de genezing van wonden, psoriasis, hoest, bronchitis. Het werkt ontsmettend, bevordert een betere bloeddoorstroming, is slijmoplossend en licht de stemming op.

jonge Larix

Soorten

De Japanse lork (lariks leptolepsis) is afkomstig van Hondo, één van de Japanse eilanden. Leptolepsis betekent met brede kegelschubben. Kenmerkend voor deze soort zijn de lange, grove, verspreide en naar buiten uitstaande takken, die de boom een brede kegelvorm geven. Deze boom h Larix sibirica in herfsttooieeft licht roodpaarse, vaak blauwachtig bedauwde twijgen met lange blauwgroene naalden.

De zaadschubben zijn aan de rand naar buiten gebogen (als een bloemblad van de roos). Hij wordt bij ons vaak als sierboom aangeplant.

Een kruising van de Europese en de Japanse lariks is Larix x eurolepsis Henry.

Voor de siertuin bestaat er ook een lariks met hangende takken (Larix pendula). In de Siberische taiga groeit Larix Sibiricanaast dennen en sparren. Larix lacricina is een soort die inheems is in Noord-Amerika.

Ziektes

Lariks lijdt buiten het natuurlijke verspreidingsgebied onder aantasting door de zogenaamde larikskanker. Op de dode takken verschijnen dan verschillende kleurige lever- en korstmossen die in de bloemsierkunst graag gebruikt worden. De Japanse lork is minder gevoelig voor de larikskanker.        

#1259

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl