menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Landelijke tuin of cottagetuin

 


Landelijke tuin
Landelijke tuin of cottagetuin

Het landschap is weids. U kijkt op de houtkanten in de verte en de slingerende rij populieren die de visbeek volgen. U wilt een tuin die in het landschap past, een landelijke tuin die wild lijkt, maar toch een echte tuin is.
Dan kunt u de tuin best afzomen met wilde, losse hagen. Een wilde bessenhaag biedt beschutting aan kleine zoogdieren en is een bron van voedsel voor vogels en insecten. Ook een boomgaard mag niet ontbreken.

Heide in pot

Er bestaan honderden verschillende cultivars van Erica, dopheide, en Calluna, struikheide. Beide heidesoorten gelijken op elkaar, maar hebben toch opvallende verschillen. Struikheide bloeit in de zomer en de herfst. De cultivars ‘Aurea’ en ‘Gold Haze’ hebben goudgeel loof. Bijna elke cultivar van Calluna vulgaris heeft blaadjes in een andere tint van groen. Dopheide, Erica carnea, daarentegen bloeit in het vroege voorjaar. Al naar gelang de cultivar van februari tot mei. Erica carnea ‘December Red’ bloeit de hele winter door, Erica carnea ‘Praecox Rubra’ en ‘Winter Beauty’ doen hem dat na. Heidesoorten doen het prima in pot, op voorwaarde dat u een potgrond gebruikt die speciaal op deze zuurminnende struikjes is afgestemd.

Rimpelroos of Rosa rugosa
Rimpelroos of Rosa rugosa

De rimpelroos

In sommige streken vormen gemengde hagen van sleedoorn, meidoorn, braam en hondsroos de naden van het lappendeken van akkers, velden en weiden. Een topper in elke bessenhaag is de rimpelroos, Rosa rugosa, ook Japanse bottelroos genaamd omdat deze roos dikke, vlezige bottels vormt. Zoals alle rozenbottels bezitten ze een zeer hoog gehalte aan vitamine C. Afhankelijk van de cultivar wordt de rimpelroos 1,5 tot 2 m hoog. Ze vormt met haar sterke, gestekelde takken, een uitstekende weerhaag die vee en ongewenste bezoekers uit de tuin houdt.

cottagetuin
Cottagetuin: groen en rust zijn kenmerken voor deze landelijke tuin

De onvolprezen kweepeer

Een landelijke tuin mag gerust een beetje nostalgisch zijn. Kweeperen en mispels voeden die nostalgie. De kweepeer stamt uit warmere oorden. Bij ons rijpt ze pas erg laat op het seizoen aan en ook dan is ze niet uit het vuistje te eten. De kweepeer, Cydonia oblonga, groeit bij ons meestal struikvormig. Opvallend is de zwarte schors en het lichtgroene, wat zilverige blad. De grote lichtroze bloemen, die half mei verschijnen, maken de struik erg geliefd en omdat ook de bijen ervan houden, zijn de imkers blij met tuinen waarin kweeperen mogen groeien. De kweepeer dient verder nog als onderstam voor de meeste perenrassen. Zo zijn er onderstammen van de kweepeer geselecteerd die perenbomen klein en handzaam houden. In tegenstelling tot het groot aantal geselecteerde perenrassen, zijn er slechts enkele kweeperenrassen. Die rassen liggen niet altijd genetisch vast en verschillen vaak naar de standplaats en het klimaat. Vaak zitten er zelfs heel verschillende vruchten aan één en dezelfde tak.

De Chinese bruidssluier


In een landelijke tuin is vaak nog een of ander hok of bouwsel dat best aan het oog wordt onttrokken. Klimop doet dat, maar ook de Chinese bruidssluier, Fallopia aubertii. Het is een opvallend snelgroeiende zeg maar onstuimige slingerplant, minder geschikt voor een kleine tuin. De witgroene bloempjes verschijnen in de zomer en worden na de bevruchting enigszins roze.

Fallopia aubertii of Chinese bruidssluier
Fallopia aubertii of Chinese bruidssluier

Een kardinaalsmuts met allure

Prachtig in de nazomer en de herfst zijn de vruchten van Euonymus planipes. Ze zijn dan roodpaars en de zaden die er uit lijken te hangen zijn opvallend oranje. Deze kardinaalsmuts wordt tot vier meter hoog en wordt ruim half zo breed. Zoals de meeste kardinaalsmutsen groeit hij beter op zandgrond en leem dan op zware kleigrond.

Strakke hagen bij het huis

Dichter bij huis kunt u best voor strak geschoren hagen kiezen zoals dat bij boerenerven het geval is. Mooi, wintergroen en landelijk zijn hagen van hulst, de inheemse Ilex aquifolium. Hulsthagen zijn donker en dreigend. Net als een haag van de rimpelroos vormen hulsthagen sterke, gesloten weerhagen. Een goed alternatief voor buxushegjes is de kleinbladige Japanse hulst, Ilex crenata, waarvan een aantal cultivars bestaan. De Japanse hulst is nauwelijks van buxus te onderscheiden maar sterker en veel beter gehard tegen ziekten.

Varens, het subtielste schaduwgroen

Varens bloeien niet. Ze hebben andere troeven. Ze groeien weelderig in de schaduw. Hun bladeren zijn een lust voor het oog, een balsem op een vermoeiende dag. Ze kunnen allerhande tinten van groen hebben en allerlei vormen. Omdat de meeste bladeren erg verdeeld zijn of diep zijn ingesneden als de pluimen van een vogel spreken de kenners niet van bladeren, maar van veren. De jongste jaren is het sortiment varens bij de vasteplantenkwekers sterk toegenomen. Tongvaren, Wijfjesvaren, dubbelloof, goudschubvaren, brede stekelvaren, rode sluiervaren, mannetjesvaren, schildvaren, struisvaren, bekervaren, bolletjesvaren, koningsvaren, eikvaren, naaldvaren, broedvaren, adelaarsvaren en moerasvaren zijn volkomen winterhard en worden algemeen aangeboden.

Persicaria
Persicaria

Persicaria

Persicaria zijn vaste waarden in een najaarsborder. Er bestaan een vijftigtal soorten, waarvan sommige de neiging hebben om te woekeren. Persicaria amplexicaulis is echter een voorbeeld van matigheid. Net dat maakt haar zo bijzonder en ideaal als borderplant. De bloemaren steken ?er omhoog op een ogenblik dat andere vaste planten hun bloemen al hebben laten verwelken en dat houdt ze vol tot ver in oktober. Geef haar gezelschap van o.a. Monarda en Veronicastrum en uw najaarsborder kan niet meer stuk. Samen met alle andere najaarsbloeiers zorgt ze ook in de winter voor een wonderlijk spel van silhouetten.

Terug naar boven icoon