Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kwekerij_wim_willemsen_spitsbergen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 17 april 2021

Hemerocallis: lekkere lelies!

Hemerocallis: lekkere lelies!

 

De Hemerocallis heet ook wel daglelie, omdat elke bloem slechts één dag bloeit. In de ochtend gaat de bloem open en de volgende dag is zij verwelkt. Gelukkig geeft een plant vele bloemen zodat je toch wekenlang plezier hebt van een daglelie.

 

Het is in veel opzichten een ideale plant. Ziekten komen eigenlijk niet voor en je hoeft de plant niet te steunen. De enige belager is de Hemerocallis-galmug (contarinia quinquenotata), die eitjes legt in de bloemknop. Dit kun je zien aan gezwollen knoppen. De aangetaste knop verwijder je en daardoor voorkom je dat de mug zich vermeerdert. Gooi de aangetaste bloemknoppen liever niet op de composthoop maar breng ze naar de GFT-bak om uitbreiding te voorkomen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de daglelie helemaal niet verwant aan de lelie. Je hoeft dan ook niet bang te zijn, dat het leliehaantje toeslaat.

hemerocallisdagen op kwekerij Spitsbergen te Veenendaal

Er zijn vroege, middelvroege en late bloeiers. De vroege Hemerocallis bloeit in juni, de middelvroege in juli en de late in augustus. Door slim aan te planten, kun je de hele zomer bloeiende daglelies hebben.

Het ziet er mooi uit, als je dagelijks de uitgebloeide bloemen verwijdert, maar noodzakelijk is dat niet. De bloeitijd wordt er in dit geval niet door verlengd.

daglelie de passie van kweker Wim Willemsen

Er bestaan duizenden cultivars van de Hemerocallis, in vele kleuren en met verschillende kleurencombinaties binnen één bloem. In vrijwel elke tuin en border kun je de plant succesvol toepassen. De bonte bloemen vloeken niet met elkaar maar leveren een vrolijk geheel op. Ze laten zich dus goed met elkaar combineren!

Daglelies combineren goed met vuurpijlen

Maar ook met andere beplanting zijn er fraaie combinaties mogelijk. Met de vuurpijl (Kniphofia)ontstaat een vurige combinatie. Verfijnde combinaties vind je in de pasteltinten.

De plant zou ook in de groentetuin mogen staan. De bloemen zijn namelijk eetbaar. Vooral de lichtgekleurde bloemen zijn fris en knapperig, als een pittige ice-bergsla. De donkerste bloemen smaken pittiger. Wim Willemsen, de nationale collectiehouder van het geslacht Hemerocallis in Nederland, vult de bloemen met een mousse of puree die uitstekend samengaat met de smaak van de bloem, zoals een zalmmousse.

eetbare bloemen van de hemerocallis

De verzorging is niet ingewikkeld. De plant heeft graag vijf tot zeven uur per dag zon.

In het voorjaar, in maart, verwijder je het afgestorven loof en maak je de grond rondom de plant los. Dan geef je de plant bordermest. De plant heeft geen speciale eisen ten aanzien van de grondsoort maar heeft graag een voedselrijke bodem. Wanneer de plant na de bloei nog eens mest krijgt, zal dat de groei voor het seizoen daarna ten goede komen.

Wim Willemsen op de kwekerij te Veenendaal

Kweker Wim Willemsen houdt speciale Hemerocallisdagen op 9 en 10 juli op de kwekerij in Veenendaal.( www.kwekerijwillemsen.nl of www.hemerocallis.nl )

#2557

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl