Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kurt_trenson_tuinaanleg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 25 oktober 2021

Tuin tussen 250 en 1000m²: goud 2009

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het GOUD  in de categorie met tuinen tussen 250 m² en 1000 m² (2009)

Grenzeloos snoeiplezier

 

Uit de vele hagen en snoeivormen in dit project in Zomergem spreekt een duidelijke passie voor snoeien van de tuineigenaar/tuinaannemer. Hoewel het natuurlijk schoon vervat zit in strakke structuren en een georchestreerd lijnenspel, geven speelse accenten een hoogstpersoonlijke toets aan deze onderhoudsintensieve tuin.

Strakke lage hagen en bolronde bollen van buxus vergezeld van twee hoge beukenkegels zorgen er voor dat de voortuin een duidelijke winterstructuur vertoont. Enkele lage vaste planten, rozen op stam en een gele trompetboom geven deze voortuin ook in de andere seizoenen voldoende variatie op groen. Over een brede oprit uit zandsteen is ook de achter de woning gelegen garage vlot bereikbaar.

De achtertuin betreden we via een smeedijzeren hek dat volledig omsloten is door bont gekleurde klimop. Halfhoge strakke buxushagen en kegels vormen de grenzen van het grintpad dat naar de tuin achter de woning leidt. Daar treffen we een blauwstenen terras in het verlengde van de woning. Een bolvormige Catalpa bignonioides ‘Aurea’ biedt enige schaduw aan de zonnekloppers op het terras.


 Naast het terras bevindt zich een kleine koivijver die met ronde keien is afgewerkt.
 

 

Het brede, centrale grasperk strekt zich tot diep in de tuin. Twee bogen met aan de voet van de eerste een buxusbol geven nog meer diepte aan het perceel. Op het eind van de zichtas staat een houten tuinbank. De met lage hagen omgrensde borders zijn beplant met tal van vaste planten die zich tijdens de zomermaanden voornamelijk met roze, blauwe en paarse bloemen tooien. De voorliefde voor de snoeischaar toont zich in diverse snoeivormen.

Ook de kinderen mogen zich tussen het vormgegeven groen naar hartelust uitleven. Zij beschikken o.a. over een klimrek waarin onderaan enkele konijnen huizen. Deze langorige zoogdiertjes beschikken ook over een mobiel buitenverblijf waarmee ze al knabbelend over het grasperk kunnen rollen. Hoewel vooraan in de tuin hoge hagen de wind en nieuwsgierige blikken weren, is achteraan in de tuin bewust gekozen voor wijdse openingen op het omliggende weidelandschap.

Contactgegevens van de tuinaanlegger

Kurt Trenson
Haagstraat 14E
9930 Zomergem
Tel.: 09 372 50 89
GSM: 0476 01 30 97
#2208