Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruidendieet_kruiden_dieet

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 24 september 2021

Kruidig dieet en kruidenthee maken

Kruidig dieet en kruidenthee

Wie in het voorjaar tijd maakt voor een inwendige schoonmaakkuur, vangt verschillende vliegen in één klap. De kuur borstelt de afvalstoffen naar buiten en overtollige winterkilootjes smelten als sneeuw voor de zon. Vooral de zuivering van het lichaam staat centraal. Vasten om enkel maar af te slanken heeft alleen maar zin als het je op weg helpt naar een ander en beter eetpatroon. Vasten en je nadien weer volstoppen met allerlei is verkeerd. Je wordt er alleen maar dikker door. Daar hebben we het als eens over gehad.
Het is zeker geen slecht idee als je wil vasten voor je gezondheid of om je geestelijk te reinigen.
Begin niet zomaar lukraak op een blauwe maandag te vasten. Vraag je eens af of het goed is om op dit moment te vasten, of je motivatie groot genoeg is. Vasten zal je zeker goed doen maar het is niet altijd een pretje


Begin niet zomaar te vasten.

Als je je lichaam door vasten en kruiden oppoetst, gaat je gemoedsstemming er zienderogen op vooruit. Het futloos en constant ‘moeë gevoel’ verdwijnt meestal na een vastenkuur van ongeveer zes weken. Sommigen voelen zich al na twee weken geestelijk als herboren. Ze hebben ineens veel meer energie. En het kost niets ! Alleen wat wilskracht en een verstandig opgesteld dieet volstaan. Dat wil niet zeggen dat je zomaar lukraak kan bezig zijn. Zeker mensen die ernstige kwalen hebben raadplegen best eerst hun arts voor ze eraan beginnen.
De natuur biedt de planten die we in het voorjaar echt nodig hebben, zomaar aan.
Laxerende, slijmoplossende en transpiratie bevorderende planten dus. Liefst met stoffen die gekristalliseerd urinezuur uit de spierweefsels halen. Want dit urinezuur is oorzaak van reuma en jicht. En die kunnen we missen als kiespijn.
Al wat we nodig hebben, zit opgeborgen in de origineelste verpakking: de kruiden zelf. Wij hoeven ze maar te plukken, liefst op onbezoedelde plekken. Hier enkele kruiden op een rijtje.

WEEGBREE - PLANTAGO LANCEOLATA
Dit kruid is een niet te onderschatten voorjaarsreiniger.Het ruimt het slijm in ons lichaam op. Je kunt deze plant ook preventief gebruiken.
Smalle weegbree werkt als een antibioticum en zuivert het bloed.

‘Toch geen weegbree in mijn soep zeker ?’ hoor ik je al zeggen. En toch... ! Waarom ook niet, als je weet dat het kruid niets dan goede bedoelingen heeft ? Doe wat fijngesnipperde weegbree op het laatste moment bij de kokend hete soep. Tere kruiden mag je niet laten meekoken.
Gezonde reinigende boterhammen zijn belegd met bijvoorbeeld kaas en gesnipperde weegbree.

BERK

Berkensap
Zo gauw de botten op openbarsten staan en de zon zorgt voor een tien-graden-warm lentezonnetje, is het moment aangebroken. Vorig jaar was ik net iets te laat. Toen was mijn berkenbuit karig. Als ik er nu op tijd bij ben, heb ik een fles gezonde natuursappen per dag.
Als ik genoeg kan bijeen ‘pompen’, ga ik een deel invriezen, want het sap blijft niet lang goed. Ik ga ook berkensap met jenever mengen.
Berkensap doet mee aan de lenteschoonmaak in ons lichaam. De nieren krijgen van het sap een extra prikkel om hun doorsluistaak te verrichten. Maximaal rendement oogst je door voor elke maaltijd drie eetlepels berkensap met wat water te drinken.

Berkenthee
Als de berkenbladeren een ietsiepietsie kleven droog ik ze en zet ik er thee van. Berkenthee is één van de beste vochtafdrijvers. Dat zal je na enkele kopjes van die thee wel zelf merken aan je toiletbezoek. De berk verwijdert potentieel schadelijke chloorverbindingen en urinezuren die later voor reuma en jicht kunnen zorgen. Berkenthee zuivert het bloed en doet zweten, waardoor we telkens wat afval kwijtraken. De kilootjes varen er na een tijd wel bij. Je mag niet overdrijven.Als je er te veel van drinkt, verlies je te veel vocht en kunnen er te veel belangrijke mineralen mee verloren gaan. Mijn grootmoeder maakte in ieder geval berkenthee tegen reuma, waterzucht, te hoge cholesterol en depressies.

WANDELEN
En als slot nog even dit. Een stevige wandeling helpt ook om je beter te voelen. Even goed doorstappen helpt je geest reinigen.

John Muir, een Schots bioloog, verwoordde het zo: ‘Wandel rustig in alle richtingen en proef de vrijheid van de wandelaar. De rust van de natuur zal in je binnenstromen, zoals zonneschijn door bomen dringt. De winden zullen frisheid in je blazen en de stormen hun energie. Terwijl zorgen als herfstbladeren afdwarrelen.’

#1857

Auteur: Daniëlle Houbrechts
www.kruidjes.be