Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_voor_beginners

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 1 april 2023

Kruiden voor beginners

Kruiden kweken, is de eerste stap naar groene vingers. Begin slim, met de écht gemakkelijke, zoals bieslook, munt, citroenmelisse en oregano. En eens je pimpernel en hysop hebt ontdekt, wil je ze nooit meer kwijt.

Kruiden voor beginners: bieslook en pimpernel

Frisgroen

Als er één kruid is dat zich probleemloos laat kweken en jaar na jaar trouw terugkomt, dan is het bieslook wel - of je het nu in de zon of de schaduw zet, op zanderige of kleigrond, bieslook overleeft altijd. Het kan ook prima in een pot, op een plekje met wat lichte schaduw; in volle zon krijg je taaie sprieten. Probeer eens Chinese bieslook, met platte blaadjes en witte schermbloemen; die smaakt wat meer naar look. Pimpernel is zo mooi en elegant dat je het gerust in de siertuin kwijt kunt, met z’n rode pomponbloempjes. Je plant het één keer, en hebt pimpernel voor de rest van je dagen. Zelfs in een zachte winter kun je nog verse pimpernel plukken. Lekker in kruidenboter, en onontbeerlijk in paling in ’t groen.


Zomers


De Marokkaanse munt is de allerlekkerste soort voor in de keuken. Munt groeit complexloos, maar is helaas ook een woekeraar. Plant munt in een afgebakend perk, met een rand omheen, of doe hem in een pot, die je in de grond graaft. Munt houdt van zon maar op te droge grond vormt hij snel bloemen (en taaie stengels). Plant citroenmelisse in halfschaduw blijft hij mooi frisgroen en smaken de blaadjes het lekkerst. Knip hem regelmatig tot op de grond af, zo krijg je telkens weer jonge malse topjes, en zaait de plant zich niet snel uit. Want als je niet oplet, heb je al snel honderden plantjes in je tuin…

citroenmelisse en munt

Italiaans


Hoe Italiaans oregano ook klinkt, het doet het geweldig in ons klimaat. Het is een heel makkelijke plant die je op elke zonnige en niet te natte plek kwijt kunt; oregano is zelfs meer dan mooi genoeg voor een plekje in de siertuin. Laat eens wat oregano in bloei komen; de vlinders en bijen zijn er dol op. Platte of Italiaanse peterselie is niet alleen lekkerder dan krulpeterselie, hij groeit nog gemakkelijker ook. Een plekje in de tuin of in pot, in de zon, is prima, zolang het er niet te droog wordt. Peterselie leeft doorgaans maar een jaar, je moet hem dus elke lente opnieuw zaaien; nog gemakkelijker is om plantjes te kopen.
Met z'n diepblauwe bloemen lijkt hysop wel een siersalie, zo mooi is hij. Vlinders, bijen en hommels zijn dol op de bloemen. Geef hem een zonnige plek in de tuin of in pot, verder stelt hij geen eisen. Gebruik hysop zoals tijm; alleen is het zachter van smaak.

hysop - peterselie - oregano

Bijzondere lentekruiden


Lavas (of maggikruid), zuring en roomse kervel groeien het liefst op een goed bemeste plek waar het niet te droog wordt, uit de volle zon. Pluk ze vroeg in het voorjaar, dan zijn de blaadjes het lekkerst. Lavas is onverwoestbaar en ook indrukwekkend: hij wordt makkelijk twee meter hoog, met decoratieve bloemen. Voorzie zeker een vierkante meter plaats. Je plukt er af en toe een blaadje van; dit kruid smaakt heel sterk. Zuring of zurkel is iets tussen kruid en groente. Zurkelpuree en zurkelsaus zijn de bekendste bereidingen maar je kan zurkel ook rauw snipperen, in de vinaigrette bijvoorbeeld. Roomse kervel heeft een prachtig, varenachtig blad en ragfijne witte bloemschermen, waardoor hij soms voor fluitenkruid wordt aanzien. Hij smaakt naar kervel maar met meer anijssmaak; lekker bij worteltjes.

#5101
Terug naar boven icoon