Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_telen_in_eigen_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 juni 2022

Kruiden telen in eigen tuin: keukenkruiden

 

Munt, een kruid dat ongediertje wegjaagt
Munt, een kruid dat ongediertje verjaagt

Je hoeft echt geen chef kok te zijn of extreem groene vingers te hebben om een kruidentuin te starten, alhoewel culinaire kruiden bijzonder eenvoudig te kweken zijn. Eenmaal ze aan het groeien zijn geven ze een unieke geur, textuur en kleur in zowat elke tuin of kruidenhoekje.

Door je eigen kruiden te oogsten is het mogelijk om verschillende gezonde dingen te maken: kruidenthee, vinaigrettes, of om de dagelijkse gerechten bij te kruiden.
Kruiden hebben niet veel ruimte nodig om te groeien. Vaak worden ze dan ook in kleine bedden gezaaid, of zelfs in een serre of kas. Combineren van verschillende soorten kruiden creëert ook een mooi effect, alles wat je daarin kweekt kan je verzorgen tot een heus meesterwerkje.

Veel zon
Kruiden houden ervan om veel zonlicht te krijgen. Wanneer je op zoek bent naar een plekje om te starten met het kweken van kruiden is het daarom interessant om een hoekje te kiezen waar er 5 tot 7 uur direct zonlicht per dag kan komen.

De bodem
Als je de kruiden gaat planten of zaaien, start je best met het controleren van de grond op voedingsstoffen en pH. Misschien is het nodig om de pH wat aan te passen, want kruiden verkiezen een meer neutrale bodem (pH 6 tot 7), waardoor ze het best zullen gedijen. Misschien kan je ook opteren om wat organische meststof of mineralen toe te voegen aan de grond alvorens te planten.

Bewatering
Kruiden voelen zich goed in een goed gedraineerde bodem, maar dit houdt wel in dat er vaker bewaterd zal moeten worden. Hou de vochtigheid van de bodem regelmatig in de gaten. Om dit te controleren steek je vinger een 3-tal centimeter in de grond en wanneer het daar wat droog begint aan te voelen is het de moment om extra te bewateren.

kruiden uit eigen tuin
kruiden uit eigen tuin

Bemesting
Let op bij het bemesten. Je bent per slot van rekening bezig met het opkweken van planten, met de bedoeling die te consumeren. Gebruik daarom enkel biologische additieven. Het is per slot van rekening niet de bedoeling om chemicaliën te consumeren.
Meststoffen of plantaardig voedsel bieden uw kruiden de belangrijkste elementen (stikstof, fosfor of kalium) die ze nodig hebben om te groeien en te gedijen. Deze elementen zorgen ervoor dat de kruiden goed zullen gedijen.
Bladbemesting / bladvoeding is vaak een veel effectievere manier dan de grond te bemesten. Om dit te doen los je de vloeibare mest op in water en vernevel je deze voedingsstoffen over de bladeren van de kruiden. Op deze manier moet het wortelgestel van de plant niet groter en krachtiger worden. Je zal zien dat na verloop van tijd de bladeren groter en sterker worden. We raden wel aan om de dosis voor de bladbemesting liever te halveren dan volledig te gaan gebruiken. Overdrijf ook niet met bladbemesting. Doe het slechts iedere 2 tot 4 weken en liefst niet bij zonnig weer om bladverbranding te voorkomen.

Oogsten
Eenmaal de plant groot genoeg is kan de oogst beginnen. Wees zuinig bij het oogsten, gebruik nooit meer dan een derde van de individuele plant. In de ochtend is het altijd beter om te oogsten, omdat er dan het meeste olie in de bladeren zit. Oogst de kruiden voor ze bloemen beginnen te maken, want op dat moment zal de plant meer energie steken naar de bloem dan naar de bladeren.
De kruiden zijn direct klaar voor gebruik, maar invriezen kan ook om te gebruiken tot 6 maanden.

 

Soorten kruiden
Enkele leuke en nuttige kruiden om als beginner te kweken zijn bijvoorbeeld tijm, dragon, bieslook, munt en salie.
Bieslook wordt gebruikt in erg veel gerechten. Bij bieslook worden enkel de sprietjes gebruikt.
         Tip: kruiden kunnen snel en eenvoudig versneden worden met een kruidenschaar.
Tijm heeft een grote invloed op de smaak van je gerechten, vandaar dat tijm ook veel gebruikt wordt in bereiding van allerhande maaltijden. Tijm bezit de meeste smaak wanneer de blaadjes regelmatig bijgeknipt worden.
Salie is dan weer een kruid dat vaak wordt gebruikt voor thee bij verkoudheden of keelpijn. Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij vleesgerechten of bereidingen van gevogelte.
Dragon hoort ook thuis in je kruidenhoekje omdat deze kruiden heerlijk smaken bij zuivelgerechten of bij eieren.
Munt is kruid waarvan vaak thee wordt gemaakt, maar wist je dat munt ook plaagdieren weghoudt? Allerlei insecten zoals kevers, muggen, motten, enz... houden echt niet van de geur van munt en vliegen er dan ook liever in een boogje omheen.

#2897
Terug naar boven icoon