Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_moedertinctuur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 29 juli 2021

Moedertinctuur zelf maken van Echinacea - rode zonnehoed

Met zelfgemaakte kruidendrankjes de winter tegemoet.
Moedertinctuur van Echinacea (rode zonnehoed)

Een   alom  gekende en gebruikte tinctuur is een aftreksel van  Echinacea purpurea  (in het Nederlands "rode zonnehoed"), een mooie vaste plant. In plantenborders is de purperrode bloem een echte blikvanger, deze prachtige bloem kan ook verwerkt worden in bloemstukken. Heb je nog een rustpunt nodig in een vaas snijbloemen: de uitkomst ligt voor de hand: Echinacea purpurea.

De indianen uit Noord-Amerika ontdekten de geneeskrachtige waarde van de plant, menige jaren  voor de komst van de kolonisten. Ze gebruikten de plant als  geneesmiddel tegen allerlei infecties en voor het ontsmetten van wonden.

Een grote promotiecampagne kwam op gang toen de  Zwitserse homeopaat Dr. Vogel deze plant naar Europa bracht en ze gebruikte in vele homeopathische middelen.

Talrijke onderzoeken op het einde van de 20°eeuw brachten aan het licht dat actieve stoffen in de plant bepaalde ziekteverwekkers bestrijden, vooral de weerstand en immuniteit t.o.v. bepaalde ontstekingen springt hier naar voren. 

Ingrediënten

  • alcohol van 45° (gin, jenever) of zuivere alcohol verdund met water.

  • alle plantendelen van de rode zonnehoed (bloem, blad, stengel, wortel)
     

Bereidingswijze:
Zoek rond half juli ( de beste periode) gezonde en frisse planten uit. Neem al de

delen van de plant en spoel ze onder zuiver water schoon, vooral de wortels worden goed uitgespoeld zodat ze vrij zijn van aarde.

Snij  alle plantendelen in stukjes van 1,5 cm en doe ze in goed gereinigde bokalen (vb lege bokalen van fruitsap). Giet er de alcohol op tot de plantendelen  blijvend onder de alcohol zitten (indien nodig aanvullen).

De bokaal goed sluiten en 4 weken laten trekken, liefst in de zon.

Na deze 4 weken de vloeistof  filteren door middel van neteldoek of koffiefilter. (de Echinacea-moes kan nog wat uitgeduwd of uitgewrongen worden).

De gefilterde moedertinctuur  bewaren in bruine flessen, ergens op een koel en donker plekje. Men kan deze tinctuur gemakkelijk 2 jaar bewaren.

Waarom gebruiken
De moedertinctuur van de plant verhoogt de weerstand  en werkt genezend, denken we hierbij vooral aan  infecties en ontstekingen. Een flinke verkoudheid, keelpijn, bronchitis, sinusitis, griep,... al deze 'winter'kwalen kunnen  we verlichten en beter bestrijden met een regelmatige inname van de tinctuur. Bij een algemeen gevoel van zwakte, wanneer we met andere woorden vatbaarder zijn voor ziekte is het nuttig de tinctuur voorbehoedend te gebruiken, echter zonder te overdrijven, de tinctuur het ganse jaar door nemen heeft zeker geen zin en is ook niet aan te raden! 

Gebruik
Naar behoefte of bij ziekte een 20 - 30 tal druppels tinctuur met zuiver water innemen  en dit 3 maal daags. Deze tinctuur wordt ook goed verdragen door kinderen. Enkele druppels vermengd met vaseline kan men gebruiken als zalf bij ontsteking of slecht genezende wonden.  

Beter voorkomen dan genezen is meer dan ooit van toepassing wanneer we Echinacea gebruiken, dit wondermiddel  helpt echt!   

#293

Auteur: Wilfried Van Hecke