menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 29 maart 2024

Kruiden eenvoudig te kweken en lekker in de keuken (deel 3)

Kruiden worden al eeuwenlang gebuikt omwille van de geneeskrachtige werking. Tegenwoordig worden kruiden vooral aan gerechten toegevoegd als smaakversterker.  In dit laatste deel van “Kruiden eenvoudig te kweken en lekker in de keuken”, laten we je nog proeven van een aantal heerlijke verse kruiden!

Venkel (Foeniculum vulgare):

Venkel (Foeniculum vulgare)

heb je wat meer plaats in je tuin dan kan je venkel in het voorjaar of in de herfst zaaien. Venkel groeit bij voorkeur op een vochtige humusrijke grond of lichte zavelgrond op een plekje in de zon. De bodem moet een vrij grote PH-waarde hebben . Verse mest en kunstmest zijn niet goed voor de plant. Je kan eventueel wat gedroogde organische mest gebruiken die je goed in de grond inwerkt. Geef de plant ook voldoende water.

Smaak: venkel heeft een aromatische anijssmaak en kan zowel warm als koud gegeten worden.  In een rauwe venkelsalade komt de smaak het meest tot zijn recht. Verder kan de knol verwerkt worden in soep of gestoofd als bijgerecht geserveerd worden . De bladstelen en het kruid zijn ook eetbaar maar staan ook prachtig in een bloemstuk.


Bladpeterselie (Petroselinum crispum):

Bladpeterselie (Petroselinum crispum)

het is een tweejarige plant die het best groeit in humusrijke matig vochtige grond in halfschaduw. Na de bloei in het tweede jaar sterft de plant af. Je kan dus best elk jaar opnieuw bladpeterselie zaaien voor optimaal gebruik in de keuken.

Smaak: heeft een fijnere smaak dan krulpeterselie en wordt vaak gebruikt als garnituur. Als je bladpeterselie meekookt geeft het een bittere smaak aan je gerecht. Om te bewaren kan je bladpeterselie ook invriezen maar krijg je wel verlies aan smaak.

Salie (Salvia officinalis): 

Salie (Salvia officinalis)

salie is een groenblijvende plant, tenzij in heel strenge winters. De plant heeft sterk geurende, donzige blaadjes en houdt van een lichte grond op een  beschutte plaats in de zon.  Om wildgroei te voorkomen is het belangrijk om de plant in het voorjaar te snoeien. Knip ook de topscheuten regelmatig weg, zo blijft de plant langer fris.

Smaak: salie heeft een scherpe smaak die best niet gecombineerd wordt met andere kruiden. In de keuken wordt het vaak gebruikt om het gerecht beter verteerbaar te maken. De smaak van salie is onmisbaar bij gerechten zoals ”Paling in het groen” maar ook bij andere vis- en vleesgerechten.  Overgiet je de blaadjes met kokend water om een heerlijke saliethee te maken.

Tijm (Thymus vulgaris):

Tijm (Thymus vulgaris)

tijm is meerjarig waardoor je van dit kruid jarenlang geniet zal hebben. De plant vraagt een zonnige standplaats met een zanderige, goed doorlatende bodem. Een tijmplantje die een paar jaar oud is laat zich ook heel gemakkelijk verstekken.

Smaak: tijm heb je in veel verschillende soorten met elk zijn eigen geur en smaak. Het is een typisch stoofkruid dat je best van in het begin aan je gerecht toevoegt. Het is ook heerlijk in combinatie met andere kruiden zoals oregano en rozemarijn. De volle aromatische smaak past perfect bij aardappelgerechten, bij wintergroenten en wildmenu’s. Door de houtachtige structuur verwijder je best het tijmtakje voor het opdienen.



#4350Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon