Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_cocktails

Tuinadvies

Toon alles uit: "Dranken"

Cocktails maken zonder alcohol en recepten van alcoholarme cocktails

Cocktails maken zonder alcohol

Onze dorst lessen is een behoefte, een lekker en leuk versierd drankje nuttigen is echter pure verwennerij.

Op een lome zomerdag onze gasten verwennen met een van de onderstaande cocktails en het feest kan beginnen.

Een glaasje meer drinken mag ook, alcoholvrij of alcoholarm en caloriearm, straks staan we in de rij om BOB van dienst te zijn!!

1. Fruitpunch:

Ingrediënten:

  • halve liter sinaasappelsap
  • 1 liter ananassap
  • ¾ liter veenbessensap (cranberrysap)
  • 1 liter Ginger-ale (gemberbier bevat geen alcohol)
  • ijsblokjes – vers geplukte eetbare bloemen (viooltjes)

Bereiding:

Meng de fruitsappen en de Ginger-ale goed met elkaar. Deze mengeling serveren met ijsblokjes en afwerken met vers geplukte bloemen.

2. Passie:

Ingrediënten:

  • 125 ml sap van passievruchten
  • een scheutje grenadine
  • sap van een halve limoen
  • water
  • braambes

Bereiding:

Vermeng in de shaker 125 ml passievruchtensap, een scheutje grenadine en het sap van een half limoentje. Voeg een paar ijsblokjes toe en meng goed. Schenk in het glas en leng aan met goed gekoeld water. Versier met een halve passievrucht op een houtenprikker, misschien kan er ook nog een braambes bovenop.

 

3. Egg special:

Ingrediënten:

  • een vers ei
  • een koffielepel fijne griessuiker
  • ½ koffielepel vanille-extract
  • 3 dl ijskoude volle melk
  • witte chocoladeschilfers
  • snuifje kaneelpoeder

Bereiding:

Klop 1 eitje los met een koffielepel fijne suiker, 1/2 koffielepel vanille-extract en 3 dl ijskoude, volle melk. Schenk in een glas en versier met witte chocoladeschilfers en eventueel een snuifje kaneel.

4. Citrusbommetje:

Ingrediënten:

  • sinaasappel
  • pompelmoes
  • limoen
  • kersensap

Bereiding:

Pers het sap van een sinaasappel uit en doe er vers pompelmoessap (1,5 dl) en het sap van een halve limoen bij. Gebruik hiervoor steeds vers fruit.

Leng dit geheel nu aan met kersensap en versier het glas met een fruitspiesje en eventueel een suikerrandje.

5. Bosbessendrankje:

Ingrediënten:

  • bosbessen
  • suiker
  • kaneelpoeder

Bereiding:

Zet de vers geplukte bosbessen in een pan met een bodempje water. Verwarm ze tot de vruchten zacht zij en wrijf ze dan door een zeef. Voeg er suiker en kaneelpoeder bij naar smaak. Eén maal het sap goed gekoeld is kan men het puur drinken of wel aanlengen met tonic, spuitwater, yoghurt, vanillevla of op ijs.

 

Volgende cocktailrecepten zijn niet volledig alcoholvrij door de toevoeging van Angostura*. Doch door het aanlengen met grotere hoeveelheden fruitsap is de aanwezige alcohol sterk gereduceerd.

 

6.AA special:

Ingrediënten:

  • ananassap
  • sinaasappelsap
  • citroensap
  • een weinig angostura bitter *
  • een weinig grenadine

Bereiding:

Vermeng in de shaker 6 delen ananassap, 6 delen sinaasappelsap en 1 deel citroensap. Voeg er een druppeltje angostura bitter *, een druppeltje grenadine en een ijsblokje aan toe. Shake en schenk in een niet te groot glas met een suikerrandje.

*Angostura

Deze kruidenbitter vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. De Duitse dokter Siegert stelde dit ‘medicijn’ samen met inheemse kruiden en gebruikte het als geneesmiddel voor de zieke vrijheidstrijders in Venezuela begin van de 19°eeuw. Het is een goed hulpmiddel bij verkoudheid of griep.

Angostura heeft zijn naam te danken aan het Venezolaanse havenstadje waar het bittere drankje met zijn zeer krachtig aroma werd gebruikt.

Dit kruidenbitter wordt ook gebruikt in de Caraïbische keuken in soepen, salades, compotes, en eierengerechten. Het best komt het echter tot zijn recht bij het samenstellen van cocktails en longdrinks.

Het recept van Angostura dat wel 44% alcohol bevat wordt angstvallig geheim gehouden en slechts enkele personen kennen de unieke samenstelling.

Angostura is zowel in België (drankspeciaalzaken, Delhaize ….) als in Nederland (in de betere slijterijen) te bekomen.

 

7. Frambozensupreme:

Ingrediënten:

  • frambozen
  • 2 citroenen
  • ½ dl angostura bitter

Bereiding:

Pureer de frambozen tot je er ongeveer 1,5 dl van hebt. Doe dit in een shaker samen met het sap van 2 citroenen en de ½ dl angostura bitter. Shake deze cocktail echter zonder ijs. Serveren doe je in een hoog glas en werk af met een spiesje frambozen.

 

8. Winterjuice:

Ingrediënten:

  • druivensap
  • sinaasappelsap
  • grenadine
  • angostura
  • sodawater of tonic

Bereiding:

Giet samen bij 2 delen druivensap en 2 delen sinaasappelsap, 1 deel grenadine en 1 deel angostura. Leng aan met sodawater of tonic. Serveer in een glas met een suikerrandje en een rietje.

 


#290

Auteur: Wilfried Van Hecke