Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kruiden_bloeien_mei

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 16 december 2019

Meest voorkomende kruiden die bloeien in mei

Kruiden kweken in de tuin kan zeer mooi en handig zijn. U kan verse kruiden gebruiken in de keuken of genieten van de kruidige geur. Wilt u ook een kruiden in uw tuin? We zetten u graag op weg met deze top 10 van de meest voorkomende kruiden in de Belgische en Nederlandse tuinen.

Top 10 kruiden in de tuin

foto Rosmarinus officinalis Rosmarinus officinalis - Rozemarijn

Een veelzijdig keukenkruid dat behoedzaam gebruikt moet worden bij braden of grillen daar hij een zeer krachtige smaak heeft.
Gebruik alleen de verse takken want de etherische oliën vervliegen snel.
Rozemarijn geeft bij vele gerechten een mediterraan accent en kan winter en zomer geoogst worden.

Dit aromatisch kruid heeft naalden gelijkend op die van een kerstboom met blauwe bloemen.
Wordt 60cm hoog en bloeit in mei/juni, wintergroen en verlangt een zonnige standplaats en een droge kalkhoudende grond.
Is matig winterhard en moet dan met bv dennetakken beschermt worden tegen vorst.

Groeit ook in mijn tuin

Rozemarijn
Kruiden om te sporten
Kruidensoorten
Zoutloos kruidendieet
 
foto Salvia (varieteiten) Salvia (varieteiten) - Salie

Verschillende cultivars van de Salvia :

jamensis 'La Luna' 60cm, 5/10, roomgele, groen blad witgerand, rijke en lange bloei, zon, normale bodem, snijbloem

lavendulifolia of lavendelbladsalie of spaanse salie 30cm, 6/7, grote lavendelblauwe bloemen, wintergroen, zeer geurig en aromatische, te gebruiken in de keuken bv tomatensaus

'Pink Delight' 60cm, 4/8, roze,aromatisch

'Royal Crimson Distinction' 60cm, 4/8, paarsblauw, aromatisch

verticillata 'Purple Rain' 50 cm, 6/9, roodpaars, aromatisch

Groeit ook in mijn tuin

Salvia sclarea - muskaatsalie
Salie
Plantenkennis eenjarigen
Kruidensoorten
foto Thymus citriodorus Thymus citriodorus - Citroentijm

syn. Thymus fragrantissimus

Sterk naar citroen geurende tijm, met opgaande licht behaarde stengels, bloemen in schijnaren.

Een goede bodembedekker voor een zandige, kalkhoudende grond dat vooral in de winter goed gedraineerd moet zijn.

Plant hem op een zonnige warme plek en geeft hem een lichte winterdekking.

Citroentijm wordt in de keuken gebruikt.

Groeit ook in mijn tuin

 
foto Calendula Calendula - Goudsbloem

Te gebruiken in perken, ,border, tussenbeplanting,verwildering, groentetuin en ... vers geplukt als thee

De bloemen worden fijngehakt in de keuken gebruikt om schotels en gerechten te versieren.

Houdt van een kalkrijke bodem.

Groeit ook in mijn tuin

Calendula of goudsbloem
Kruiden om te sporten
Bijzondere eenjarigen
Calendula of goudsbloem
Eetbare bloemen
foto Galium odoratum Galium odoratum - Onzelievevrouwebedstro,

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum, synoniem Asperula odorata) heeft een glanzend blad en klein mooie witte bloempjes staan als losse trosjes boven het blad.
Gedroogde takjes ruiken heerlijk naar vers versgemaaid hooi.

In de keuken wordt het gebruikt voor zoete desserten, fruitsalades en aardbeien, in een meipunch maar dan best er niet teveel van drinken, dat kan hoofd- en maagpijn veroorzaken dus met mate.
Pas in het tweede jaar kan men oogsten.

Plant hem op een schaduwrijke plaats in een voedzame grond.

Mooi te combineren met Tiarella, Vinca, Asarum, Waldsteina, varens,bollen, siergrassen,Hosta

Groeit ook in mijn tuin

foto Viola odorata Viola odorata - Maarts viooltje

Geurende vaste plant dat in maart/april bloeit, 'Alba' bloeit later namelijk 4/6.
Viola odorata zijn de viooltjes dat men vooral in bloembakken ziet .
Deze soort heeft lange kruipende uitlopers die gemakkelijk wortelen.
Verlangt een niet te zandige maar vochtige grond op een half tot beschaduwde plek.
Ze hebben wel een lichte winterdekking nodig.

In de keuken :

verse viooltjes kan men als garnering gebruiken voor gebak, in fruitsalades, gestoofd bij visgerechten of geconfijt worden.
In de lente kunnen de verse blaadjes in een salade gemengt worden.

Groeit ook in mijn tuin

foto Anethum graveolens Anethum graveolens - Dille

Dille is een keukenkruid met fijn geveerde bladeren en gele bloemschermen dat best beschut word tegen felle wind
Dille moet wel in volle grond geplant worden en kan niet tegen verplanten.
De bodem moet goed doorlatend zijn maar wel vochtig en humusrijk.
Hij moet ook tijdig geoogst worden want er groeien geen nieuwe bladeren aan, dus best om regelmatig te zaaien op verschillende tijdstippen.

Zowel het blad, knoppen als bloem worden vers gebruikt en hebben een intensieve smaak. Invriezen is ook mogelijk.
Dille lijkt op venkel zowel uiterlijk als van smaak, maar minder anijsachtig.
Past voortreffelijkbij vis en zalmgerechten maar evengoed bij kip, kalfsvlees en kaas.

Groeit ook in mijn tuin

Dille
Dille in de siertuin
Kruidensoorten
Zoutloos kruidendieet
Pasta met prei, zalm,...
Roomse kervel
foto Thymus vulgaris 'Compactus' Thymus vulgaris 'Compactus' - Tuintijm

Een sterk geurend heestertje met behaarde twijgen en licht lilaroze bloempjes.
'Compactus' is een meer compact groeiend plantje met goudgele blaadjes en kan als toekruid in de keuken gebruikt worden.
Wordt 25cm hoog en verdraagt wat meer schaduw dan de andere soorten tijm.

Een goede bodembedekker voor een zandige, kalkhoudende grond dat vooral in de winter goed gedraineerd moet zijn.

Groeit ook in mijn tuin

 
foto Allium ursinum Allium ursinum - Daslook

Een wit bodembedekkende bolgewas met sterke uien/knoflookgeur maar zachter van smaak.
De planten hebben slechts 2 bladeren, en kunnen verward worden met het lelietje-van-dalen dat duidelijk naar knoflook ruikt (opgelet lelietje-van-dalen is giftig).
De beste periode voor het oogsten is begin mei voor de bloei, dan hebben de planten het meeste aroma.

Verlangt een vochtige schaduwrijke plek maar doet het nog goed in de volle zon.
Het blad wel laten afsterven want daar put deze bol zijn voedselreserve uit.

Alleen verse bladeren gebruiken, bij groenten, aardappelen,salades, zachte kaas, gratins, soepen, risotto

Groeit ook in mijn tuin

foto Borago officinalis Borago officinalis - Bernagie/Komkommerkruid

Een kruid met licht behaarde bladeren en stengels die tot 80cm hoog worden, de stervormige helblauwe bloemen kunnen soms wit of roze zijn .

De verse blaadjes van de bernagie hebben een frisse komkommersmaak en de blaadjes zijn goed te gebruiken bij komkommer-, tomaten- en aardappelsalade of bij spinazie.
Tevens bij kwark/platte kaas en yoghurt.
Bij het meekoken verliest het fel zijn smaak, ook is het niet geschikt om te drogen.

De eetbare bloempjes zijn zo mooi dat men ze kan gebruiken om schotels te versieren, ook in ijsblokjes missen ze hun effect niet.

Hij zaait zich elk jaar uit en kan ook in een pot gekweekt worden.

Groeit ook in mijn tuin

Komkommerkruid - Borago officinalis
Borago officinalis - Bernagie of komkommerkruid
#3894

Bron: Digituin