Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/kringlooptuinieren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 4 maart 2021

Kringlooptuinieren in juni


Kringlooptuinieren - Meer genieten van uw prachtige tuin. Zet de kringloop aan het werk
.

Hieronder een bundeling van tips die kunnen gebruikt worden bij het kringlooptuinieren. Deze eenvoudige toepassingen zijn terug te vinden in de traditionele tuin.
Kringlooptuinieren is eenvoudig gezegd rekening houden met vele facetten waarbij we zo veel mogelijk proberen te recycleren en zo min mogelijk proberen uit de tuin af te voeren. Vaak wordt gedacht dat kringlooptuinieren een soort van wildernis of woesternij maken is. Maar dat is zeker geen waar. Het idee achter het kringlooptuinieren is een tuin ontwerpen of maken die gebaseerd is op de samenhang van de natuur met respect van alle elementen. De plantengroei mag niet eentonig zijn en de ruimte die voorzien wordt voor die planten moet aangepast zijn naar de groeiwijze en grootte van deze planten.

kringlooptuinieren

Bij het kringlooptuinieren wordt het bemesten beperk tot een absoluut minimum.
Chemische verdelgingsproducten worden zeker niet gebruikt bij een kringlooptuin, in tegenstelling daarmee gebruik je de natuurlijke bestrijders: roofinsecten, vogels, padden, egels en alle andere dieren die nuttig zijn en perfect in uw tuin kunnen verblijven.

Kringlooptuinieren wil ook zeggen de groenresten opnieuw gebruiken in de eigen tuin. Dit is ook voordelig in de portemonnee: het bespaart je een groot aantal ritten naar het groenpark.
Afval is een woord dat niet bestaat bij het kringlooptuinieren. Er zijn enkel groenresten. Allerhande overschotten worden trouwens verwerkt in de tuin zelf. En dit is in brede zin op te vatten. Allereerst is het composteren één van de meest gebruikte oplossingen om de groenresten kwijt te kunnen, maar daarnaast gaan we het snoeihout gebruiken om een vlechtscherm te maken, oude omgekapte bomen worden dan weer gebruikt als zithoekje, met steenafval kan een rotstuintje gebouwd worden enz..

Vlechtwerk met restmaterialen bij kringlooptuinieren

Kringlooptuinieren brengt ook de creatieve geest naar boven.
In plaats van te zaaien in plastic zaaipotjes zijn eierschalen ook perfect te gebruiken, andere ideeën voor zaaibakjes zijn wc-rolletjes (die mogen dan ook direct mee geplant worden in de grond. Karton breekt perfect af en de plantenwortels groeien er dwars doorheen), evenaals zaaibakjes die je maakt van krantenpapier. Gebruik een glas als malletje om het krantenpapier rond te vouwen. Plooi daarna wat krantenpapier om als bodem. Hierin kan dan de zaaigrond toegevoegd worden. Eenmaal de plantjes klaar zijn om uit te planten kan je ook dit gewoon in de volle grond zetten. Ook het krantenpapier zal volledig verteren.

eierschalen als oppotbakjes bij kringlooptuinieren

Meer tips over kringlooptuinieren is te vinden in volgende artikels:

#2823

Bron: VLACO