Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/krijg_mos_onder_controle

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 23 juni 2021

Krijg mos onder controle

Mos is één van de meest bekende belagers van uw gazon. Het komt vooral voor in verzwakte gazons die minder goed groeien. Om deze kleine maar hardnekkige belager voor te zijn, is het noodzakelijk dat u uw gazon voldoende aansterkt. Zorg voor een aangepaste zuurtegraad en voldoende voedingsstoffen. Uw gazon zal er dicht en sterk bij staan en mos heeft geen kans meer.
Een eerste vereiste voor een gezond en sterk gazon is een ideale zuurtegraad (pH) van de bodem. Door de natuurlijke verzuring van gronden is de zuurtegraad (pH) vaak te laag of is de bodem met andere woorden te zuur. Op een zure grond heeft een gazon vaak te kampen met heel wat problemen zoals een verminderde opname van voedingsstoffen, schrale grasgroei en een gele graskleur. Daardoor verzwakt uw gazon en wordt uw grastapijt een ideaal slachtoffer voor het mos. Verhoog de zuurtegraad met DCM Groen-Kalk®.
Deze gekorrelde magnesiumkalk met maar liefst 15% magnesium verhoogt snel de pH van de grond (ontzuurt de bodem) en stimuleert het aanwezige bodemleven. Het magnesium in deze gekorrelde kalk zorgt tevens voor een diepgroene graskleur. Een tweede vereiste om mosgroei aan te pakken is een goed gevoed en dicht gazon dat geen plaats laat voor mosgroei. Gebruik DCM Gazon Pur® (NPK 8-4-20 + 3 MgO) om de voedingstoestand van uw bodem op peil te brengen en het mos indirect aan te pakken.

Indirecte werking met direct resultaat

DCM Gazon Pur® werkt indirect in op het mos dankzij een specifieke potasbron. De werking wordt indirect genoemd omdat het product via de wortels van het mos eerst moet worden opgenomen. Na een drietal weken zal het mos bruin worden en verdwijnen. En dat is het grote verschil met directe producten, die vaak op basis van ijzer zijn en meestal wel sneller werken, maar de worteltjes van het mos niet aanpakken, waardoor er snel een hergroei komt.

Waarom uw gazon verticuteren?

Maaisel, bladeren en ander plantenafval op uw gazon zorgen ervoor dat de bodem vochtiger blijft en verzuurt. Op een te zure bodem zal zich mos en vilt ontwikkelen. Dit zal uw gazon na verloop van tijd verstikken. Verticuteer daarom uw gazon nadat het mos is afgedood. Hierdoor verwijdert u het dode mos, maar ook de afgestorven grassprieten en zorgt u ervoor dat uw gazon niet verstikt. Door één keer per jaar te verticuteren in het voorjaar (maart - mei) kan u heel wat problemen voorkomen.

Actieplan voor uw gazon

  1. breng de zuurtegraad op peil met DCM Groen-Kalk®. Dosis: 1-1,5 kg/10 m²
  2. breng de voedingstoestand op peil met DCM Gazon Pur®. Verdeel de meststof gelijkmatig over het gazon en begiet, indien nodig, om de werking te versnellen. Dosis: 1-1,5 kg/10 m²
  3. verwijder eventuele mosresten 3 weken na de bemestingsbeurt.

Tip: Laat het gras maar groeien

Een maaibeurt verzwakt uw gazon en bevordert mosgroei. Laat uw gras dus gerust eens wat langer worden en maai zeker niet korter dan 3 cm.

Tijdens de laatste maaibeurt voor de winter is het aangeraden het gras niet korter dan 4 à 5 cm te maaien.

DCM Gazon Pur®

DCM Groen-Kalk®

#2933

Bron: DCM
www.dcm-info.be