Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/konijnen_houden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 mei 2021

Konijnen houden in de tuin: soorten konijnen en tips

konijnen houden - Vlaamse reus
De Vlaamse Reus - een van de grootste konijnensoorten

Hun zachte vacht en hun lieve uiterlijk maakt konijnen ook een favoriet huisdier voor uw (klein)kinderen.
Voor u beslist om een of meerdere konijnen te houden als huisdier dient u wel even stil te staan bij de verzorging ervan. Impulsaankopen van huisdieren zijn helaas nog steeds een van de meeste redenen waarom dierenverwaarlozing optreedt of dat dieren losgelaten worden in de vrije natuur (denk maar aan de steeds talrijker wordende schildpadden in openbare parken en kanalen).

Konijnen zijn kuddedieren die in het wild vaak voorkomen in groepen van 2 tot 7 stuks. Ze zijn afkomstig vanuit de streek van de Middellandse Zee.
Ze kunnen zich met 5 drachten per jaar zich snel voortplanten. De ziekte met de naam myxomatose was bedoeld om de aantallen konijnen in te perken. De ziekte werd in de 50-jaren losgelaten in de vrije natuur in Frankrijk op een landgoed. Helaas is de ziekte van daaruit verspreid geworden over heel Europa.

Dwergkonijn kopen

Konijnenrassen

Konijnen worden in een aantal rassen onderverdeeld. In België en Nederland bestaan er ongeveer 60 veschillende rassen. Deze zijn op te delen in enkele grote categoriën zoals reuzenkonijnen, middelgrote, vleeskonijnen en kleine konijnen. Daarnaast bestaan er nog de aparte kruisingen.
Bij de reuzenkonijnen zijn vooral de Vlaamse reus als de reuzenvlinder bekend. Hoewel deze konijnen tot 10 kilo gekweekt kunnen worden, zijn ze eigenlijk niet zo geschikt voor de consumptie. Ze groeien maar traag en de kwaliteit van het vlees is niet super. De reuzenvlinder is wel een fraai exemplaar. Hun specifieke patroon is typerend voor dit ras. Hun typische kenmerk is een vlek in de vorm van een vlinder met open vleugels, een lange streep over de rug met een aantal kleinere vlekken op de zijkanten.
Middelgrote rassen zijn onder andere vaal van Bourgondië, zilver van Champagne, alaska, Wener blauw, … Deze rassen zijn erg populair door hun mooie vacht. Het zijn bovendien sterke en vruchtbare konijnen die het niet slecht doen in gevangenschap
Vleesrassen worden speciaal voor de consumptie gekweekt. Rassen die hiervoor geselecteerd werden zijn de californian of de nieuwzeelander. De nieuwzeelanders hebben ze een zeer stevige spiermassa. Dit maakt van deze konijnen geschikte slachtdieren.
Daarnaast zijn er nog de sierkonijnen zoals dwergkonijnen, hangoortjes, … deze zijn ideaal voor kleine kinderen.

konijnen kopen

Waar konijnen kopen

Konijnen kunnen op verschillende plaatsen gekocht worden. In tuincentra zitten vaak de meer kleinere sierkonijnen zoals dwergkonijnen, maar u kunt ook rechtstreeks bij een fokker gaan kopen. De prijs van een konijn hangt sterk af van de zuiverheid van de gekweekte rassen. Een kruising (of een hybride) zal niet zo duur zijn als een konijn dat afkomstig is van een zuiver ras. Vaak heeft een kweker 1 tot enkele soorten zitten.
Er worden wel tentoonstellingen of wedstrijden georganiseerd waar u dan ook de dieren kunt aankopen. Op die manier weet u zeker dat u een rasdier heeft met uitstekende genetische eigenschappen.
Als het de bedoeling is dat de dieren gaan dienen voor consumptie heeft u geen zuiver ras nodig, dan kunt u aan de slag met de goedkopere kruisingen.
Koop de dieren aan wanneer ze nog jong zijn, ze passen zich het beste aan, aan de nieuwe leefomstandigheden en ze zijn bovendien goedkoper. Hou er wel rekening mee dat ze een minimum leeftijd van een 6-tal weken hebben. Wanneer ze nog jonger zijn, zijn ze nog steeds afhankelijk van het moederdier. Wilt u starten met het fokken van konijnen, dan volstaat het om 1 mannelijk dier te hebben.
Let erop dat konijnen een glanzende vacht hebben. Dit wijst erop dat het konijn in een gezonde omgeving opgroeide en zelf ook gezond is. De oren moeten zuiver zijn en de neus mag niet lopen.
Kent u weinig van konijnen, dan wordt u soms om te tuin geleid bij de aankoop en krijgt u een oud dier mee naar huis. Eis daarom zekerheden. Dit kan bijvoorbeeld te zien zijn in het oormerk van het konijn. Daarin staat een datum. Wanneer de dieren afkomstig zijn van een fokker die meedoet aan tentoonstellingen of wedstrijden, dan zullen zijn dieren ingeënt zijn. Ook op die documenten van de veearts staat een datum. Kan of wil de verkoper deze documenten niet tonen, kijk dan liever verder uit. Want de kans bestaat erin dat hij een oud of (voor hem) ongeschikt konijn van de hand wil doen.

#3227

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies