Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/komkommersoep_recept

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 17 juni 2019

Komkommer als caloriearme groente vol vitamines en antioxidanten

O! So cool… komkommer of de frisgroene spurt naar de zomer

Komkommer behoort tot de familie van de kalebassen en is verwant aan de meloen en courgette. Het is een warmteminnende plant die meestal onder glas geteeld wordt.
De meest bekende komkommer is deze met de donkergroene, gladde schil en de kleine snackkomkommer (augurk).

komkommer recept voor soep

Komkommers worden rauw gegeten, augurken vaak ingelegd. Maar een komkommer kan ook lekker smaken na snel aanbakken in de koekenpan.
Best is stevige, niet-verschrompelde exemplaren te kiezen. De dunne exemplaren bevatten minder van de bittere zaadjes. Komkommers kunnen een week onverpakt in de koelkast bewaard worden.
In de keuken kan komkommer geschild of ongeschild gebruikt worden. Toch is het om gezondheidsreden aan te bevelen de schil niet weg te werpen! Want precies onder de schil bevinden zich de meeste vitamines en antioxidanten. Komkommer is een caloriearme groente, bevat 0% vet en nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels, kalium en calcium. Kalium helpt de zuurresten in het lichaam neutraliseren. Deze ontstaan na eten van vet en vlees. Bovendien helpt komkommer tegen stress en hoofdpijn en helpt het de bloeddruk reguleren.

Komkommers om lekkere komkommersoep mee te maken

Afspoelen is altijd een vereiste. De zaadlijsten kunnen met een lepel verwijderd worden. Voor het koken kan een komkommer gezouten worden: dat houdt het product knapperig en de smaak minder bitter. Komkommer is niet gemakkelijk verteerbaar. Een prima middel dus bij het diëten. Wie last heeft van oprispingen lang na het verorberen van een komkommerslaatje kan dit verhelpen met de groenteschaal in te wrijven met een teentje knoflook.

komkommersoep receptKomkommersoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 komkommers
  • 2 uien
  • 30 g boter (bakboter)
  • 40 g bloem (tarwebloem)
  • 15 dl bouillon
  • peper
  • 1 eetlepel dille (fijngehakt)
  • paprikapoeder
  • 1 eierdooier
  • 0,5 dl room
  • 2 cl sherry (droog)

De komkommers wassen en schillen. In de lengte doorsnijden, de pitten eruit schrapen en het vruchtvlees in kleine blokjes verdelen.
De fijngesneden uien en de komkommers fruiten in de boter. Bestuiven met de bloem en aanlengen met de kippenbouillon. Laten doorkoken en de soep doorsteken.

Op smaak brengen met peper, dille en paprikapoeder. In een warme soepterrine de eierdooier loskloppen met de room en overgieten met de soep. Vlak voor het opdienen de sherry erdoor roeren.

Smakelijk.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

 

#2450

Bron: Flandria