Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/komkommers_telen_in_kas

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 22 oktober 2020

Komkommer van siergroente tot must in gezonde keuken

Komkommer van siergroente tot must in gezonde keuken

Op 2 januari zorgde het Proefstation voor de Groenteteelt van Sint-Katelijne-Waver voor een héél vroege primeur. Op de Mechelse Veilingen werden de eerste komkommers  van het nieuwe seizoen verkocht. Vorig jaar werden de eerste komkommers verkocht op 7 januari 2008.

Roots in de tropen
De familie van komkommerachtigen, waartoe komkommers, augurken en pompoenen behoren, komt voornamelijk voor in de tropen, meer bepaald in Afrika en Zuid-Amerika. Het is een van de belangrijkste voedselproducerende plantenfamilies, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. In België werden komkommers en pompoenen lange tijd louter als siergroente gekweekt om hun bizarre vormen. Bij ons wordt deze warmteminnende plant onder glas geteeld (sinds ongeveer 1960) en is het hele jaar door verkrijgbaar. De vrucht wordt geoogst als ze nog donkergroen is.

's Winters even smaakvol als 's zomers
Belichte teelt bij constante temperatuur van 20° C in de verwarmde kas geeft een goede productie, zo blijkt uit de resultaten van het Proefstation voor de Groenteteelt. Komkommers in de winterperiode hebben dezelfde kwaliteit en zijn even smaakvol als komkommers die in de zomer worden geteeld.

Flandria-komkommers hebben de volgende kwaliteitskenmerken:

 • stevig en vers
 • rechte en regelmatige vorm
  • niet puntig
  • verzorgde presentatie
 • groene kleur
 • onbeschadigd
  • zuiver afgesneden met korte steel
 • uniforme sortering

Sortering en verpakking
De sortering gebeurt op basis van gewicht en vruchtlengte. De Belgische consument geeft de voorkeur aan een medium type komkommer: slank, maar niet te dun. Voor de export naar Duitsland kiest men vooral de zwaardere types.


Komkommers in de kas

Liever niet in koelkast
Komkommer is gevoelig voor een te lage bewaartemperatuur. We adviseren om komkommer niet in de koelkast te bewaren, maar op een koele plaats bij 10 tot 13 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 90 tot 95%. Dek ze af om uitdroging te voorkomen. Stevige komkommers zijn in die omstandigheden nog een week houdbaar.

Groente voor koud én warm
Komkommers zijn arm aan calorieën, bevatten veel vitamine C en veel water.

Rauwe komkommer is heerlijk als broodbeleg, in salades of als hapje. Kortom, het is een ideale groente in de gezonde keuken. Geef klanten in de wintermaanden een smakelijke kooktip: komkommer kan je ook stoven of gevuld met gehakt in de oven laten garen. Warme borrelhapjes met komkommer en kaassaus en een lekkere komkommersoep zijn ook overheerlijk ‘s winters.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1852

Bron: Flandria