Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/komkommers_en_courgettes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 9 december 2019

Recepten met komkommer en courgettes

Courgettes of mergpompoenen zijn leden van de familie van de kallebassen waartoe ook de reuzenpompoen en de mini-patisson behoren. Ze doen het prima in elke moestuin en zelfs in potten op het terras. In de winkels liggen voornamelijk groene courgettes maar er zijn ook gele en groengeel gestreepte. Naast de klassieke langwerpige vorm zijn ook de er ook bolvormige die je makkelijk kan opvullen.

Komkommer:

Als dorstlessende groente is komkommer een topper. Dit hoeft niet te verbazen want de vrucht bestaat voor 90 % uit water. Ideaal dus om in een verfrissende salade of soep te verwerken. En de komkommer heeft nog een belangrijke troef: je mag er zoveel van eten als je wil want je kan er onmogelijk dik van worden.

Hieronder 2 overheerlijke gerechten om de mogelijkheden van courgettes en komkommers te proberen:

Aardappelomelet met courgette en rozemarijn

Aardappelomelet met courgette en rozemarijnIngrediënten voor 4 personen:

  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 12 eieren
  • 1 el olijfolie 
  • 40 g boter
  • 1 flinke tak rozemarijn
  • 1 knoflookteentje 
  • peper en zout

Bereiding

Kook de geschilde aardappelen in ruim gezouten water. Giet ze af.
Snijd ze vervolgens in plakjes. Verdeel ook de courgette in plakjes van om en bij een halve centimeter. Snijd de ui in ringen en hak de knoflook fijn. Klop de eieren los met toevoeging van peper en zout. Bak hierna de courgetteschijfjes in olijfolie, schep ze om en voeg de ui in combinatie met de knoflook en fijngehakte rozemarijn toe. Als laatste, mogen ook de aardappelen bij de bereiding.
Voeg boter toe en giet de geklutste eieren over de groenten. Bak er een mooie omelet mee

Komkommersalade met mierikswortel

Komkommersalade met mierikswortelIngrediënten per persoon:

  • 25 g rozijnen
  • ½ komkommer of 2 minikomkommers van Flandria
  • 80 g gruyèrekaas
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 1 koffielepel slaolie
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • enkele takjes bieslook
  • peper en zout

Bereiding:
Laat de rozijnen 30 minuten weken in water. Snijd de komkommer in plakjes en de kaas in reepjes.
Meng alles met de rozijnen. Meng de mierikswortelpasta met de olie, de azijn en het fijngesneden bieslook. Kruid met peper en zout. Giet de saus over de komkommersalade en dien goed gekoeld op.

#4754

Bron: Flandria